5.6.14

Izz Iman Umair turning ONE today!!! time flies

assalamualaikum..

Hello June!! u are here already.. separuh tahun 2014 telah berlalu, apa yang telah kita dah capai?!! chewahh soalan macam bagus je..

Entry hari ni bukan lah untuk merepek2 tapi untuk birthday shout out for my lil' baby... 

Izz Iman Umair, 1 year old..


Happy birthday to my sweetie pie!!! u are turning ONE today!!! 

Happy birthday adik Iman!!! Mummy love u sooooo much...

I'm really sorry sebab abah is not around to celebrate ur birthday, sayang.. Bila abah balik kita mintak big favour from him ye ^_^

Mummy jarang sangat post pasal perkembangan Iman and I'm not proud of it.. Maybe sebab kebizian yang melampau dan juga sebab my passion untuk writing blog dah agak kurang nowdays, but anyway.. today entry is all about u my sweet macham boy!! 

Hmmm where should i start... Ok let me share about Iman's milestones as for today.. on his first birthday..

He can walk since his 11 months old, steady dan sangat cute terkedek2.. Everytime nampak mummy dia akan bangun dan jalan laju2.. Raise his arms untuk kita angkat dia.. But sometimes dia jatuh jugak bila jalan laju2 sangat especially bila kejar bola yang abg Izz sepak..

Baru ada 2 small white teeth di bawah, another 2 are on their way.. Dah mula pandai gigit my nipple, sakit sangat tapi that thing will happen dalam kamus hidup breastfed mummy...

Iman favourite word adalah aaaabahhh.. Masih tak pandai sebut mami, as for now he call me mammmaaaa.. boleh la tu!! mulut dia bising tapi tak dapat dipastikan apa yang dia cakap, cakap jerman or jepun la kot...

He likes to smile!!! sambil tunjuk gigi comel.. Arghhh sangat cute!!!

Masih lagi fully breastfed, alhamdulillah masih ada rezeki untuk Iman.. Dah banyak kali saya hampir give up especially bila kena outstation sedangkan dalam freezer ebm cukup2 makan je.. Dah masuk setahun ni saya dah taknk terlalu rigid sangat, so sekiranya ebm tak cukup saya dah ready physically and mentally untuk campur with formula milk.. Iman punya pola makanan sekarang agak mudah, pagi breakfast dengan biskut then susu, lunch dengan bubur ayam/ikan then susu, early dinner bubur ayam/ikan then susu.. If saya balik awal bagi dia susu direct so biasenya satu hari dia habiskan ebm (kadang2 tak abis pon) dalam 2 or 3 botol je.. Malam saya memang bagi direct and dia macam balas dendam menyusu, kadang sampai 3-4 kali bangun untuk menyusu.. 

Iman sangat manja but dalam masa yang sama agak berdikari.. If Im around dia akan datang untuk manja2 tapi biasenya si abang pon sibuk nak duduk on my lap so Iman akan duduk tepi je, tapi kalau dia geram kena juga lah abang, tarik rambut abang is his favourite way untuk balas dendam..

Rambut Iman cepat panjang.. Now rambut dah macam helmet tapi takde sape nk potongkan, tunggu la abah balik..

Iman agak kecik if compared to his abang.. berat dia dalam 9kg je.. But as long as dia active and happy, we are happy too..

Dia tak melalui fasa separation anxiety yang teruk.. yes, dia agak takut dengan stranger tapi biasenya kejap je.. Lepas setengah jam semua orang boleh dukung.. Maybe sebab dia dah ada 2 bibik kot hahahaha.. Cuma dia prefer mummy lebih sikit so if mummy letak dia ke bawah dan pergi tempat lain dia akan menangis if takde orang pujuk..

Boleh salam, flying kiss, high five dan waving bye2.. Cuma kena tengok mood, kadang2 semua pon dia malas.. Kalau tengah tengok tv and mummy nak pergi kerja, memang dia tak layan la nk salam ke, bye2 ke.. 

Suka tengok tv.. favourite show semua cerita kat channel babytv especially tulli dan juga channel disney junior especially high5 dan mickeymouse.. Tp biasenya abg Izz yg conquer tv tgk popstar lah, otromen lah, slugttera lah, phineas and ferb lah, oggy lah dan macam2 lah yang lain..

Mainan favourite adalah blok.. bukan susun blok tapi jadi raksaksa musnahkan blok yang abg Izz dah susun..

Apa lagi yer... hmmmmm.. yang penting Iman sangat comel!!! Dah besar mesti quite a looker... hahahha gitu!!!! Jangan jadi romeo sayang, its not good to break a women fragile heart.... boleh tak bagi nasihat camtu? hadoiiii lah mummy!!!

But seriously time flies.. sangat cepat!! tak sangka my baby dah SATU tahun.. Boleh tak jangan besar cepat sangat sayang.. Now u dah boleh jalan, lepas ni tiba2 dah nak mintak kawen pulak... sob sob sob.... Harap2 mummy is around to see u on ur wedding day, but of course bila u dah stable in every aspects ye, duniawi dan ukhrawi... 

Mummy selalu doakan Iman dan abg Izz akan jadi anak soleh yang boleh doakan mummy dan abah nanti.. Membesar jadi orang yang baik2 ye, doa mummy sentiasa untuk Iman dan abg Izz.. 

Ok, jom tengok gambar sambil2 mummy mengesat air mata T____T sob sob sob

one week old
2.5 months old, sebelum botak
2.5 months old, botak
3 months old.. first holiday trip.. Kemaman
6.5 months old.. first swimming session.. Port Dickson
8.5 months old.. first time kena tinggal mummy went outstation
9 months old.. sebelum kena botak for the second time
9 months old.. second time botak
10 months old.. first movie.. Rio 2 at TGV KLCC
11 months old.. the day bibik run away and left Iman home alone


Well that's all.. happy birthday Iman!!

Thanks for the all warm wishes and doa for him.. God bless!! ^_^

 
Luv,
 

No comments: