20.5.14

Bercuti di Bandung, Indonesia.... part 1

assalamualaikum..

Meh saya kongsi cerita2 cuti kami di Bandung.. 

Last year dah mula plan nak bercuti ke Bandung sebab saya merajuk tak dapat ikut hubby pegi.. Time tu dia pegi sorang dan tak bawak saya sebab Iman takde pasport lagi.. So untuk memujuk dan malas nak dengar saya bebel2, hubby suruh plan untuk bawak anak2 ke Bandung tahun ini..

Takde spesifik tarikh yang kami pilih, tapi kebetulan ada cuti umum hari wesak so kuranglah nk guna cuti rehat.. Kebetulan jugak masa saya online cari flight ticket (bulan Februari 2014), AirAsia tengah buat promotion 20% off ke semua destinasi.. So dapatlah tiket murah sikit.. Tiket kami terus ke Bandung, leceh nak travel dari Jakarta (tiket ke jakarta lagi murah tp kena ikut jalan darat dlm 2 jam baru sampai Bandung).. 

So tiket utk 3 orang & 1 infant (pergi balik) + makan (nasi lemak, spagethi dan kids meals) + baggage (40kgs pergi dan 60kgs balik) = dalam RM1700

Mase hari keberangkatan, AirAsia baru pindah ke terminal KLIA2 so memang kami plan untuk gerak awal sebab tak tau macam mana keadaan terminal KLIA2 tu.. Sebelum gerak ke KLIA2, singgah opis dulu uruskan check-in online.. Sampai KLIA2 parking kereta dan terus cari kaunter untuk drop off bag.. Dan ketahuilah kamu bahawa KLIA2 sangat besar dan jarak satu tempat ke satu tempat (parking ---> counter checkin / drop off bag ---> pintu pelepasan) adalah sangat jauh.. Memang betul lah dalam banner AirAsia jarak ke departure gate amik masa sampai 50mins!!! So saya cadangkan anda perlu tiba ke KLIA2 sekurang-kurangnya 2 jam sebelum departure, kalau ada hati nak window shopping sila sampai lagi awal..

Nak cari makan pon agak sukar bila dah masuk ke dalam bangunan pelepasan/ketibaan (kalau kat KLIA dia panggil satelite building, KLIA2 tak tau bangunan apa) sebab banyak cafe masih belum mula operasi.. tapi kemudahan toilet dan surau adalah banyak ^_^

Kami pon takde mase yang banyak, cukup2 je timing untuk semua urusan, tak sempat la nk melilau2 tengok kedai..

tunggu untuk boarding
budak excited naik aeroplane

Penerbangan ontime dan anak2 pon behave dalam flight, Iskandar siap buat latihan maths sebab dia dah nak exam tapi ponteng sekolah ehehehe.. Adik Iman first time naik flight agak lasak dan sibuk nak tengok semua org, nasib baik tak ramai sangat passenger.. 1/2 jam terakhir Iman pon tido..

buat latihan maths sementara tunggu makanan sampai
adik Iman tak keruan.. Dia memang tak boleh duduk diam, sama jugak kalau dalam kereta, paling lama boleh bertahan ialah 10 mins pastu melilau kebosanan..

After almost 2 hours, sampai lah kami ke Airport Bandara Hussien Sastanegara dengan cuaca yang sangat nyaman hehe.. Urusan imigresen selesai TAPI yang tak bestnya luggage kami satu tak dijumpai, dah la baju dan barang2 saya n hubby dalam tu.. Beg anak2 selamat.. Yang lagi buat hubby marah2 sebab saya simpan most of my duit rupiah dalam tu hehehe tahan je la telinga kena lecture dengan dia, "kenapa simpan duit dalam luggage, u should secure duit dlm handbeg bla bla bla" sengih je lah!! Kalau ikutkan staf AirAsia tu cakap mungkin beg kami masuk dlm next flight yang akan tiba malam nanti.. Kita berdoa je lah, jangan beg tu ke London plak hehe..Lepas buat report kat opis AirAsia, kami terus ke Hotel Sensa..

gambar pertama di bumi Bandung

Sampai Bandung pada hari weken memang mencari nahas sebab semua jalan adalah macet!! tapi sebab tu je hari yang sesuai terpaksalah kita proceed.. Nasihat saya kalau boleh carilah hari weekdays yang bukan cuti sekolah atau cuti umum indonesia serta bukan weekends.. Sebab kebanyakkan orang Jakarta akan turun ke Bandung bila ada hari liburan untuk mereka bersantai, jadinya SEMUA tempat akan penuh serta jalanraya penuh dengan kenderaan..

Dari airport kami ke Hotel Sensa naik kereta supir yang tegur hubby sebab diaorng pernah berkenalan on hubby last visit.. bayaran supir IDR50ribu, standard macam harga teksi di airport jugak.. (saya ada mintak service airport transfer dari hotel tapi dimaklumkan sudah fully booking)

Ok, kena stop kejap.. Tunggu sambungan lepas ni ye ^_^
 
p/s bersambung ke.... part 2

 
Luv,


2 comments:

tony transport bandung said...

Salam,
Jom pegi bandung murah jer 199rm per person for 3day 2night (included hotel, transport, and entrance fee)

Tentative Program
Day1
*Tiba di airport Bandung
*Pasar Baru trade center
*Lunch Check in Hotel
*Toko Tiga ( Branded Jeans )
*Membeli-belah di Factory Outlet
At Jalan Riau (Heritage,
Cascades,The Summit, For Men, The Stamp,Terminal Tas, dan The
Secret )
*Dinner dan kembali ke Hotel

Day2
*Gunung Tangkuban Parahu
*Ciater Hot Spring
*Kebun Strawberry and tea park
*Lunch
*Membeli-belah di di Rumah Mode & Cihampelas Jeans Centre
*Membeli-belah di Jalan Dago (Grande, Episode, Edward Forrer, Natural, etc)
*Dinner & kembali ke Hotel

Day3
*Check out Hotel
*rumah kain sulam kat taman kopo
* cibaduyut-shoes and jacket leather original
*Oleh-oleh Bandung (cake Lapis, Brownies, Kartika Sari and Amanda)
*Airport transfer

Term and condition
*included transportation for 3day2night type kereta 7seater all included
*included 3 room deluxe ~king bed size hotel 3star also include free buffet breakfast
*included entrance fee tangkuban perahu sahaja
*Tentative bersifat Free & Easy, program boleh diubah mengikut keadaan semasa
*minimum 6 pax
*not included lunch and dinner
*not included ticket flight and airport tax
*we dont need deposit~all payment at last day in bandung

Mohd Tony
Whatapps / call / sms :
+62 858 6137 8328 (fast response)
Email :
Tonytransportbandung@gmail.com

tony transport bandung said...

Salam,
Jom pegi bandung murah jer 199rm per person for 3day 2night (included hotel, transport, and entrance fee)

Tentative Program Day1
*Tiba di airport Bandung
*Pasar Baru trade center
*Lunch Check in Hotel
*Toko Tiga ( Branded Jeans )
*Membeli-belah di Factory Outlet At Jalan Riau (Heritage, Cascades,The Summit, For Men, The Stamp,Terminal Tas, dan The Secret )
*Dinner dan kembali ke Hotel

Day2
*Gunung Tangkuban Parahu
*Ciater Hot Spring
*Kebun Strawberry and tea park
*Lunch
*Membeli-belah di di Rumah Mode & Cihampelas Jeans Centre
*Membeli-belah di Jalan Dago (Grande, Episode, Edward Forrer, Natural, etc)
*Dinner & kembali ke Hotel

Day3
*Check out Hotel
*rumah kain sulam kat taman kopo
* cibaduyut-shoes and jacket leather original
*Oleh-oleh Bandung (cake Lapis, Brownies, Kartika Sari and Amanda)
*Airport transfer

Term and condition
*included transportation for 3day2night type kereta 7seater all included
*included 3 room deluxe ~king bed size hotel 3star also include free buffet breakfast
*included entrance fee tangkuban perahu sahaja
*Tentative bersifat Free & Easy, program boleh diubah mengikut keadaan semasa
*minimum 6 pax *not included lunch and dinner
*not included ticket flight and airport tax
*we dont need deposit~all payment at last day in bandung

Mohd Tony
Whatapps / call / sms : +62 858 6137 8328 (fast response)
Email : Tonytransportbandung@gmail.com