25.5.14

Bercuti di Bandung, Indonesia.... part 6

assalamualaikum...

Insya Allah, ini entry terakhir untuk cerita cuti di Bandung.. tak larat dah sebenarnya hehehe.. tapi terpaksa komited jugak.. 

Rasenya semua benda penting saya dah cover, so boleh la terus cite je yek..





HARI KELIMA (WEDNESDAY)


Hari terakhir.. Rase macam sekejap je masa berlalu, tak puas cuti weii!!! Bangun pagi, Iskandar ajak mandi swimming pool.. So sambil breakfast, anak2 berendam dalam pool.. Mandi sampai puas, bila dah habis, baru jam 11 pagi.. Saya ajak hubby untuk jalan2 lagi di Jalan Cihampelas, kira ni last kopek punya shopping hehehehe..

budak kecik kesejukan..

Mintak untuk checkout lambat dari hotel, maybe sebab hari weekday so kami dibenarkan untuk checkout jam 1 petang instead of jam 12 tengahari.. 

Hari Rabu, bukan hujung minggu dan bukan hari cuti di Bandung jadi jalan agak lengang.. Mudah untuk kami jalan2 walaupon agak sukar nak tolak stroller.. Sempat juga kami bershopping di 3 FOs and hubby sempat jugak beli jeans siap mintak alter, 1/2 jam boleh siap.. Selain tu sempat jugak pergi kedai jual beg, dapatlah hubby beli beg idaman dia.. Menarik jugak kedai2 di Jalan Cihempelas ni kalau bershopping tanpa stress, so kalau ada kesempatan sila la singgah disini cuma tolong la jangan datang masa orang ramai!!!

Hampir jam 1 kami bergegas balik hotel untuk kemas barang last minit.. Lepas check out, panggil teksi untuk ke airport.. Tapi sebelum sampai airport, mintak teksi untuk singgah sekejap di Kartika Sari untuk beli brownies bakar..

Di Kartika Sari banyak jugak saya borong kuih dengan hubby nak bagi kawan2 opis lah.. Total semua lebih dari IDR600ribu untuk beli kuih2an aje hehehe oklah, dari menyesal tak beli.. Sila beli pisang bolen chocolate, sumpah sedap!! Selain itu, macam biase lah, beli brownies bakar yang ada macam2 flavour, my favourite yang perisa cheese, mocha dan choco chips..

pisang bolen chocolate.. tolong la cuba!!!
hasil dari Kartika Sari

Dari Kartika Sari terus ke airport.. Alhamdulillah, jalan semua smooth.. Sampai di airport hampir jam 2.. Turun dari teksi terus pening sebab banyak sangat beg campur 3 plastik bag besar penuh brownies hahahaha.. Naib baik ada Iskandar yang boleh harap untuk tolak stroller adik.. Sempat la packing2 barang masuk beg yang kosong..  Airport ni agak kecik so rase stuffy walaupon tak ramai sgt orang..

Kami datang dengan 2 beg balik 5 beg hehehe biaselah kan.. Urusan checkin selesai dengan mudah, urusan immigresen pon takde apa2 yang sangkut.. Nasib baik beli luggage weight 60kgs sebab total semua 55kgs hehehe.. Owhh jangan lupa bayar cukai IDR75ribu/person ye (dikaunter checkin), so jangan habiskan semua duit rupiah anda ^_^

Lepas tu kami terus masuk boarding room, lepak kejap di cafe sambil bagi anak2 makan sebab kami belum lunch lagi.. Tapi service agak lambat sampaikan dah nak masuk dalam flight pon makanan kami tak semua sampai lagi.. Kami antara orang yang paling lambat masuk dalam flight tu pon adik kat cafe tu yang kelam kabut bagitau semua penumpang dah masuk hehehe.. Flight kami berlepas tepat jam 3.45 petang.. Passengers pon tak ramai macam mase datang jugak..

coffee latte terakhir di bumi Bandung.. di cafe airport
gambar terakhir di bumi Bandung.. Iman with his new friend, Mr Olaf..


Cerita dalam flight macam biase lah.. Kami touched down KLIA2 awal 15 mins dari masa yang sepatutnya, first time kot.. biasenya asik delay je AirAsia ni.. Tapi nak menapak dari departure ke main terminal waduh2 patah kaki!!

Iskandar kepenatan, kengantukkan, ketiduran..

Selesai collect luggage dah masuk Maghrib so selesaikan solat di KLIA2 dulu, sebelum keluar sempat beli perfume, sebab hajat nak beli perfume collector berbotol2 di Bandung tidak kesampaian T___T

Ok nak mencari parking pon agak mencabar jugak, so singgah la dinner dulu kat Restoran Uncle K.. Kami keluar dari KLIA2 hampir kul 9 malam..

Jumlah harga parking dari jam 1 petang 10/5 hingga jam 9 malam 14/5 adalah RM211.. Kenapa kami tak naik teksi? sebab harga teksi pon lebih kurang sama or mungkin mahal sikit.. So untuk mudahkan kami bergerak ikut masa sendiri (biaselah anak kecik!!!) better bawak kereta sendiri..  

kadar harga parking di KLIA2..


Sekian cerita cuti kami.. Penuh warna warni chewahhh!! hahaha tapi alhamdulillah semua dipermudahkan walaupun ada dugaan yang tak terjangka especially beg lambat sampai.. Kalau tanya nak repeat lagi tak? mestilah saya jawab NAK!!! banyak tempat yang tak sempat cover lagi.. tapi kalau ikut hubby mestilah bukan dalam waktu terdekat kot, kumpul duit dulu...

Apa2 pun, pergi Bandung memang asyik!!

Terima kasih pada yang sudi membaca, if ada any pertanyaan feel free untuk drop a comment.. Insya Allah saya jawab walaupon erkkkk AGAK LAMBAT!! ^_^ peace yo!!


TAMMAT


Luv,
 

24.5.14

Bercuti di Bandung, Indonesia.... part 5

assalamualaikum...

yes!! masih gigih lagi berbelog nak mengabiskan cerita Bandung ni.. hopefully uols pon tak bosan yer..

Antara benda penting yang kita kena tahu bila nak ke luar negara adalah kadar tukaran semasa supaya mudahla kita nk buat kira2 bila bershopping, at least kita tahu berbaloi atau tak nak beli barang di sana contohnya kalau nak beli kain cuba convert harga dalam rupiah ke duit malaysia, kalo lagi murah silalah beli banyak2, kalau lebih kurang je harga dia balik beli kat Malaysia je, takde la memberatkan beg..

Mase saya pergi ke Indonesia 2 minggu lepas, kadar tukaran adalah 2.87.. Sekarang mungkin dah agak naik tapi mungkin tak banyak lagi.. Untung sape yang pergi awal2 tahun hari tu sebab kadar tukar hampir 2.50 je.. seronoklah bershopping!!! Saya tengah tunggu naik lagi ni sebab baru best nak tukar balik rupiah ke rm semula..

Ada orang yang rajin siap buat table conversion IDR ke RM, siap laminate lagi or tulis dalam buku3x5.. Everytime tengok pricetag barang terus check table tu untuk banding kadar harga.. Kalau yang lagi rajin siap bawak calculator.. Or sekarang dah ada apps dalam smartphone untuk converter, terus dapat precise harga dalam RM.. 

Tapi untuk yang agak malas macam saye or yang sibuk kena pegang anak kecik so tak sempat nak tengok kertas or handphone, gunalah cara ini, walaupun tak berapa tepat tapi boleh la untuk agak2 je..

Tolak 3 digit kat belakang dan bahagikan dengan 3.. Contoh IDR150,000 tolak 3 digit belakang jadi 150, then bahagi dengan 3.. Jawapannya ialah 150/3 = 50.. Lebih kurang lah IDR150ribu sama dengan RM50..

IDR198,878 ---> 199/3 = RM66

Lagi senang kalau ada calculator bergerak seperti "sayang, 199 divide by 3 berapa?" hahaha settle masalah!!

One more thing, lagi mudah kalau selesai tukarkan duit RM ke Rupiah di Malaysia.. Di sana ada money changer tapi sebab kita tak biase takut tak jumpa pulak nanti, tapi saya perasan ada money changer di Kartika Sari dan juga di Jalan Cihampelas.. Selain tu, mungkin juga boleh activekan kad kredit untuk tujuan kecemasan, hehehe kecemasan semasa bershopping adalah sangat dangerous!!! di Bandung juga ada bank CIMB tapi saya tak sure berapa charge kalau buat pengeluaran wang thru ATM, better check dulu yek..  






Dah, jom sambung cerita Bandung..


HARI KEEMPAT (TUESDAY)


Hari untuk shopping... hooooyeahhhhbabehhh!!!!!!

Owhhh sebelum tu.. Sebelum tido saya discuss dengan hubby camne pergerakan untuk hari esoknya sebab nak shopping banyak tempat.. So kami decided untuk engaged supir jugak dengan alasan banyak tempat nak menyinggah dan banyak beg plastik nak kena angkut hehehe.. Hubby contact staf hotel untuk booking supir dan after negotiation, dapatlah supir dengan harga IDR550ribu sebab ni nak jalan2 dalam kota Bandung je..

Bangun pagi dengan segera kejut anak2 hehe semangat2!! tapi liat juga la budak2 nak bangun sebab semalam kepenatan kan.. Lepas breakfast turun lobby lebih kurang jam 9.30 pagi.. Supir dah menunggu dengan kereta avanza..

Supir ni namanya Ujang, masih muda dan good looking (hahahaha motip?!!) baik dan sopan jugak.. Saya bagitau hari ni saya nak shopping so mana patut pegi dulu? Ujang suggested untuk ke Pasar Baru ---> FOs Jalan Riau ---> FOs Jalan Dago dan last skali hubby mintak ke Stone Cafe sebab semalam tak sempat pergi..


PASAR BARU

First stop ialah Pasar Baru.. Biaselah dah sampai syurga membeli belah, saya tak cakap banyak terus masuk keluar kedai.. Hubby dengan setia mengikut ke mana je saya pergi sambil dia dukung Iman, kat sini tak sesuai nak tolak stroller sebab kawasan sempit dan lif berfungsi tapi sentiasa ramai orang keluar masuk.. 

Sementara saya bargain nak beli suit kerja, hubby bawak anak2 ke kedai jual jubah.. Pandai plak dia membeli, dapat lah Iman dan Iskandar sepasang jubah masing2.. Lepas tu saya masuk kedai jual kain, waduh2 terus urusan tawar menawar menjadi rancak.. Prada lace semeter cuma IDR200ribu, mau makcik tak juling biji mata!!! Border lace IDR100ribu semeter.. Plain cotton yang glossy tu cuma IDR70ribu.. Japanese cotton kain super lembut cuma IDR120ribu semeter.. All in saya habis lebih kurang IDR2.5juta kat satu kedai kain je, tapi puas hati!!! Masa ni Iman dah mengamuk2 nak susu, Iskandar dah jerit2 "mummy sudah la tu, Izz dah boring ni!!!" Tapi nasib baik hubby bersabar dengan kerenah anak2 dan wifenya hehehe..

Antara hasil shoppingan lain, telekung, kain pelekat dan jersi bola Iskandar.. Habis tu terus la kami menuju ke kereta..


RESTORAN SIMPANG RAYA

Keluar dari Pasar Baru dah jam 1 petang, terus hubby suruh Ujang bawak kami ke restoran untuk lunch, hubby minta bawak ke kedai makanan nasi padang.. pilihan kami adalah Restoran Sederhana tapi Ujang suggested untuk ke Restoran Simpang Raya, so oklah kita cuba kedai baru.. Makan kedai nasi padang ni memang konsep dia bawak lauk pauk hidang atas meja tapi cuma dikira apa yang kita makan je dan harganya agak murah.. Personally saya rase lauknya tak sebanyak di Restoran Sederhana tapi tastenya sama atau lebih sedap especially ayam pop dan sambal ijo.. Agak lama jugak kami di restoran ini sebab hujan rahmat turun dengan sangat lebat dan kebetulan Iman tengah lena tido so kami tumpang solat di musolah yang disediakan dan telekung juga ada untuk dipinjam.. 


FOs JALAN RIAU

Sampai ke FO pertama dah hampir jam 3 petang.. Ujang bawa kami ke Terminal Tas sebab saya minta bawa ke tempat jualan beg.. Personally saya rase tak berapa menarik sangat sebab handbag yang ada agak outdated dan saya rase tak sampai hati nak beli handbag yang immitation hahahaha mengade sungguh!!! Hubby pon nak cari bag galas yang baru dan bag untuk travel tapi semua dia tak berkenan.. Saya suruh Izz pilih beg sekolah baru sebab beg dia macam nak koyak tapi dia jawab "school's bag Izz ok lagi la mummy, tak payah beli yang baru!!" wahhh menitis airmata dengar jawapan dia!! yang pasti itu bukan lah dari gene saya.. Tapi saya paksa jugak dia pilih beg baru dan dengan pantas dia pilih "Izz nak yang itu, yang green tu" dah selesai 3 minit punya decision, bila provoke dia cakap tak cantik la, beli yang ada gambar car or mickey mouse tu, dia buat bodoh je malas nak layan, firm dengan keputusan dia, so bayar lah en suami beg sekolah yang Iskandar pilih..

Next kami ke Heritage.. Sampai sini singgah lepak kat kedai mamak makan roti canai hahahaha sabau je lah, tapi sebenarnya hubby beria nak duk kedai mamak sebab ada wifi.. Lepas habis makan saya bawak anak2 cari baju diorng, habis berbelanja di Heritage kami ke Cascade di sebelah..

coffee latte..
Iman baru nak lunch sebab masa kami makan dia tido.. di Kedai Mamak dalam Heritage..

Di Cascade tambah lagi shopping baju budak2, hubby pon terjebak beli sehelai dua baju, saya langsung tak beli pape lagi.. Takde yang berkenan dan mungkin juga sebab dah puas di Pasar Baru hehehe..

Lepas tu saya minta Ujang bawa kami ke FO Anakecik, tempat khas jual baju kanak2.. Kat sini pon agak banyak saya berhabis.. Jeans dan T Shirt budak2 dengan harga yang reasonable..

FO yang pasti budak2 suka sebab ada playground, mudah la untuk mak2 pilih barang.. Takde la dengar dia jerit "cepat la mummy, dah BORING ni!!!" ehhh macam anak sendiri jek..


FOs JALAN DAGO

Sampai ke Jalan Dago dah masuk waktu Maghrib so dah tak banyak mase yang tinggal untuk saya bershopping.. Saya tanya Ujang mana FO yang agak bagus di Jalan Dago so Ujang terus bawa ke Grande.. Di sini tak besar sangat macam FO Jalan Riau, baju2 pon tak berapa menarik.. Saya cuma capai satu pyjama untuk Iman dan satu tshirt untuk diri sendiri, tak la cantik pon cuma at least ada something untuk diri sendiri..

Then, hubby mintak Ujang untuk bawa ke FO yang jual barang sport.. Ujang bawak ke Nike's wholesale.. Bila tengok harga macam same je dekat Malaysia tapi hubby beli la jugak jersey untuk dia.. Kasut budak2 tak banyak choice, tak best lah!!

Lepas tu terus hubby suruh bawak ke Stone Cafe, maknanya habislah aktiviti untuk bershopping.. Tak banyak FOs yang kami pergi, rase sedeh pon ada jugak sebab last 4 years back banyak FOs yang saya sempat singgah, this time berapa kerat la sangat, tak sampai 10% pon dari total FOs yang ada huhuhu T_T tapi takpelah insya Allah ada rezeki kita datang lagi...

On the way ke Dago Atas, singgah di Amanda Brownies sebab kebetulan nampak signboard kedainya so saya nak try brownies kukus yang glemer tu.. Beli 2 je sebab orang cakap brownies dia tak tahan lama, saya beli yang perisa banana sebab itu yang direcommandkan, satu saya bagi pada Ujang untuk dia bawak balik..

Amanda Brownies kukus..
rase boleh tahan la tapi memang tak boleh simpan lama, rase tengik hehehe so lebih dari separuh dah masuk tong sampah.. kalau beli brownies kukus kena cepat2 habiskan tak boleh simpan...


STONE CAFE

Restoran dia sangat menarik dengan view kota Bandung di malam hari.. Di atas bukit so nampak cahaya lampu2 dari kota Bandung.. Tempat duduk pun unik siap ada live band.. Menu banyak pilihan dari makanan Indonesia hingga western.. Lagi best sebab ada manggo cheesecake tapi tetap tak boleh lawan manggo cheesecake di LILA WADI KUANTAN.. Makanan dia boleh tahan lah, kami ordered set sup buntut, seafood pizza dan mushroom sup untuk Iman..

Kesimpulannya, berbaloi makan dinner di restoran ni sebab view dan juga menu yang ditawarkan..

di entrance
ada live band.. lagu sedap2, suara penyanyi pon sedap macam Ariel tutttt...
manggo cheesecake
budak tak reti duduk diam..
nasib baik abg Izz rajin jage adik.. kejar je ke mana adik dia pergi..
kat belakang kami adalah view kota Bandung yang bergemerlapan cahaya..


Ok, itu la saje aktiviti shopping kami di hari keempat.. Saya agak tak puas hati sebab banyak tempat yang kami tak pergi.. Tapi agak lega bila tengok banyak lagi duit yang tak abis hehehe.. 

Sampai hotel baru jam 9 malam tapi sebab semua dah kepenatan so kami stay di bilik je sambil saya packing barang..

Rase macam tak banyak shopping tapi bila mengemas dan sumbat2 barang dalam beg tak muat pulak, tu pon dah tambah lagi satu beg.. Jadi nasib baik lah, tak banyak FOs yang kami sempat singgah sebab kalau semua FOs saya masuk, agak2 berapa banyak beg nak kena beranak? hehehehe tak pasal2 kena bayar charge sebab lebih muatan..

Sambung next entry dalam.... part 6 (yang last la kot)

Selamat malam semua!!!


Luv,
 

23.5.14

Bercuti di Bandung, Indonesia.... part 4

assalamualaikum...

Jom.. lets sambung cerita Bandung sebelum menjadi basi atau terperam jadi perkasam....

Owhhh sebelum tu boleh saya cerita sikit pasal khidmat supir di Bandung? Izinkan saya berkongsi sedikit maklumat based on my observation dan experience yang tak seberapa..

Setiap kali nak bercuti ke Bandung, kebanyakkan orang akan mencari transportation bagi memudahkan pergerakan, especially kalau dalam itinerary ada melibatkan lawatan ke daerah Lembang.. Biasenya sebelum sampai dah mula cari dan engaged supir (kenderaan + pemandu) thru website atau fb.. Macam2 la pakej supir yang ada.. Google je mesti jumpa..

In my case, oleh kerana ini lawatan keempat en suami ke Bandung so dia ada dah contact number supir2 tapi bila kami discuss, tak semua hari kami perlukan supir (tapi kebetulan semua supirnya busy!!).. Bear in mind, khidmat supir dikira samaada ikut jam atau hari.. Kalau ikut hari, kenalah fully utilize or else membazir je.. Tapi untuk yang baru pertama kali nak ke Bandung, saya nasihatkan untuk dapatkan service supir bagi memudahkan pergerakan anda..

So strategy kami untuk jalan2 berdekatan kita naik teksi je (SILA GUNA TEKSI BERMETER!!!) untuk lawatan ke area Lembang baru engage supir..

Everytime naik teksi, kami bertanya2 jugak berapa charge if kami nak engage for the whole day (12 hrs guna avanza/innova) kebanyakkan bagi jawapan yang sama IDR600ribu kecuali ada sorang pakcik nak charge kami IDR900ribu (melampau sungguh!!) So hubby decided untuk mintak hotel je yang sediakan supir sebab harganya masih sama IDR600ribu..

Rupanya if kita mintak service supir dari hotel akan ada komisyen yang hotel amik, so if direct terus pada supir harga mungkin boleh turun sikit hingga IDR400ribu.. So next time dah tau nak contact sapa ^_^



HARI KETIGA (MONDAY)

Hubby decided untuk kami teruskan aktiviti sight seeing pada hari isnin, walaupun saya keberatan sebenarnya, biase lah mood untuk shopping sudah mari hehehe baru ingat nak pusing Pasar Baru.. Tapi bila pikir2 balik, "ok fine!! takkan lah kami nak lama2 sampai malam kot di area Lembang kan, petang mesti sempat singgah satu dua FOs"

Bangun pagi siapkan anak2 dan terus breakfast.. Jam 9 turun ke lobby tengok supir dah ready dengan toyota kijang (innova).. Supir sangat sopan dan baik, namanya Darsim.. Kami bagitau Darsim nak ke daerah Lembang dan tempat yang nak dilawat (Tangkuban Parahu ---> lunch at Restoran Sindang Reret ---> de Ranch ---> Lembang Floating Market ---> Kampung Gajah ---> shopping di Jalan Dago (ni saya tambah dan dapat jelingan hubby o_O) ---> dinner di Stone Cafe) 

Saya tanya Darsim, logik tak jadual ni?, dia jawab "bisa kak!! kalau mau ke Kopo untuk berbelanja pun bisa" tapi sebab Kopo tu tempat jual kain je, terus hubby reject hahahaha

So terus la perjalanan kami ke daerah Lembang dengan lancar tanpa macet.. Kanan kiri gerai jual arnab buat Iskandar sangat excited..


TWA GUNUNG TANGKUBAN PARAHU

Sampai di entrance kena bayar fee for each person kecuali baby dan juga kereta, IDR75ribu/person.. 

Kami sampai jam 10 pagi, agak ramai orang, kebanyakkannya orang tempatan.. cuaca sejuk tapi sinaran matahari agak terik.. si Darsim parking jauh so kena la kami menapak naik turun bukit, so disini tak sesuai untuk tolak stroller baby ye.. pemandangan sangat cantik dan mengkagumkan.. subahanallah!! indah sungguh ciptaan Allah.. Bau sulfur agak kuat tapi sebab Iskandar takde complaint so ok lah, kami risau dia bising2 busuk2 je... 

Nampak je kuda terus Iskandar nak naik kuda.. Oklah 2 ekor kuda dengan bayaran IDR100ribu, Iman muka sedeh sebab bangun tido terkejut!! Pusing la seround naik kuda lepas tu snap2 gambar dan jalan2 menikmati pemandangan.. Macam biasa kat sana ramai penjual akan approach anda dan paksa2 untuk beli cenderamata yang diorng jual.. Kalau tak mau beli tolak la mereka dengan baik, ucap terima kasih dan geleng kepala sambil senyum, insya Allah they will go away.. Kebanyakkan barangan yang dijual di Tangkuban Parahu agak mahal dari di Bandung so pandai2 lah ye..

Since kami dah pernah ke Tangkuban Parahu sebelum ni serta dah penah pon menapak turun ke kawah Domas yang jauh ke bawah dan makan masa hampir sejam untuk sampai.. So lawatan kali ni kami berlegar2 kawasan kawah ratu aje, tak kuasa la nak jungle tracking lagi, nanti ke tipu lagi.. 

Hampir sejam di sana, kami ajak Darsim untuk ke tempat lain...

pintu masuk tempat bayar entrance fee
naik kuda yihaaaa!! notice muka Iman yang kesedihan sbb bangun tido terkejut..
i just love this pic..
us together.. selfies menggunakan bantuan monopod dan shutter
kawah ratu.. indah ciptaan Allah untuk kita berfikir..

Lepas turun dari Tangkuban Parahu, terus jumpa Restoran Sindang Reret dan sebab baru jam 11 pagi, lagipun perut masih belum lapar so we decided untuk cancel lunch di sana.. Kita cari tempat makan lain je..

Next tempat lawatan dalam senarai ialah DE RANCH.. Tapi malangnya de Ranch CLOSE ON MONDAY...  hahahaha kecewa sungguh Iskandar nak jadi cowboy!! Baru saya teringat kenapa saya tak berapa setuju nak ke Lembang on Monday, sebab saya ada terbaca de Ranch tutup for maintenance every monday.. so terpaksa lah lupakan hajat nk bergumbira di de Ranch.. insya Allah dilain waktu lah..


LEMBANG FLOATING MARKET

Destinasi seterusnya adalah Lembang Floating Market.. Harga entrance adalah IDR10ribu/person, baby tak kena bayar dan kereta IDR5ribu.. Tiket masuk tu boleh tukar untuk dapatkan air minuman di pintu masuk.. Konsep floating market ini seperti pasar di atas air.. Kawasan cantik tapi pengisian agak hambar hehehe ayat tak boleh blah!!! again sebab hari Isnin so takde orang berjualan atas bot, mencik!!! cuma ada bot2 yang jual makanan tapi kami tak pergi pon.. 

Anak2 lagi terhibur masuk Taman Kelinci.. ada lagi bayaran untuk masuk taman kelinci ni tapi dapat carrot 2 biji sorang untuk bagi arnab makan.. So berkejaran la Iskandar dengan arnab2 semua, dipaksa arnab makan carrot padahal arnab2 tu semua macam dah kekenyangan.. 

Sementara tunggu hubby solat, kami jalan2 menikmati keindahan dan tengok ikan.. Kemudahan surau memang disediakan tapi silap saya sebab tak bawak telekung sendiri sebab di sana takde disediakan telekung.. Hampir kul 1 kami jalan2 dalam floating market untuk cari tempat makan tapi semua tak penuhi selera hubby.. So kami mintak Darsim untuk bawa ke tempat makan yang sedap dan menarik..

Lembang Floating Market..


RESTORAN MANG ENGKING

Restoran ni memang takde dalam senarai saya.. Tetapi berbaloi untuk dicuba, menyediakan masakan Sunda.. Konsep pun menarik, makan dalam pondok atas tasik, dengan ikan banyak lumba2 makan bila kita lempar makanan dalam tasik.. Di sini juga ada tempat rendam kaki sambil ikan gigit2 kaki, hehehe tapi kami tak cuba lah..

Makanan sedap dan murah.. Tapi kebanyakkan nasi Iskandar sedekahkan kat ikan.. Iman pon asik la nak terjun dalam air.. Kami nak makan pon terpaksa take turn..

di pintu masuk
fishy... fishy...
suasana tempat makan..


Kami pelawa Darsim makan sekali tapi dia dengan jujur jawab, "biasanya kalau tempat sebegini kami memang diberi makan oleh pihak restoran"..


Habis makan cuaca semakin gelap... Akhirnya hujan turun.. Jadi plan untuk ke KAMPUNG GAJAH juga terpaksa CANCEL sebab konsep di Kampung Gajah adalah terbuka so confirm tak boleh buat apa kalau time hujan...  so saya dah terbayang2 untuk aktiviti shopping bermula tapi hubby pulak suggest untuk pergi ke Trans Studio Bandung.. Saya beria cakap "alaaa tempat tu macam genting highland je.. lagipon jauh dari sini" tapi hubby tetap insist untuk ke Trans Studio sebab katanya hari ni khas untuk happykan budak2!!!... OK FINE *sambil tarik muka*

So Darsim bawak kami lalu kawasan kampung di area kaki gunung.. Subahanallah!! sangat cantik.. kawasan tu macam di Kundasang Sabah.. ada rumah2 dan tempat tanaman sayur.. banyak jugak rumah yang besar2, mungkin rumah untuk bercuti orang2 kaya Indonesia.. Yang uniknya setiap jalan kampung akan ada AJK yang tunggu untuk kutip tol, bayaran maintenance jalan katanya, untuk baiki kerosakan.. Jalan agak sempit dan sukar kalau berselisih kenderaan.. Kami keluar dari Jalan Dago Atas.. Terus menuju ke Trans Studio, agak jauh jugak lah.. Sebelum sampai Darsim singgah di kedai yang ada jual tiket untuk masuk Trans Studio, katanya kalau beli di kaunter lebih mahal..


TRANS STUDIO BANDUNG

Kami sampai di Trans Studio Mall lebih kurang jam 3 petang.. Memang betul kata Darsim kalau beli dari luar harga tiket masuk IDR150ribu/person tapi kalau beli di kaunter IDR160ribu.. Tapi terpaksa beli lagi satu tiket dikaunter sebab baby pon kena ada tiket masuk (hoiiii anak aku baru 11 bulan, apa game yang dia boleh main?!! rasional2!!) tapi berani ke nak hentak2 kaki kat situ hahahaha.. Mula2 rasa macam rugi sebab masuk pon dah petang, takut tak boleh cover semua games dengan anggapan mesti ramai orang beratur nak main each game..

Tapi alhamdulillah.. Hari Isnin tak ramai pengunjung.. Kemudahan yang disediakan pon sangat memuaskan, toilet bersih, surau lengkap ada telekung dan ada baby room jugak.. Dalam ni sistem dia menggunakan kad so semua makanan atau minuman nak beli kena guna kad dan if tak abis guna boleh refund..

Konsep dia adalah indoor games.. semua tempat ada theme masing2.. ada tempat superhero, dunia sains, pirates, dunia anak kecil, litar lumba, rumah hantu, dan macam2 lah.. dia macam genting highland tapi tak becampur dengan tempat shopping, macam kat hello kitty JB tapi lagi besar dan banyak games..

Masa kami masuk mula2 ke Dunia Sains dulu sebab di tempat games lain agak ramai orang beratur.. Kemudian ke main stage sebab tengah ada show pasal Ariel the Mermaid ke hape ntah, tak paham sangat sebab guna bahasa Indonesia tapi boleh enjoy dia punya lampu dan showmanship yang mantap..

Lepas tu ke Dunia Anak Kecil tempat Iskandar melompat keseronokan sebab semua games dia boleh main.. kalau kat tempat lain banyak games yg dia tak boleh main sebab ketinggian tak cukup.. 

Lepas jam 6 petang, tempat tu makin tak ramai orang, maybe ramai dah balik sebab diaorng datang dari pagi (buat assumption sendiri!!) So nak main games dah tak perlu beratur sampai staf2 dia yang tarik dan ajak kita cuba games diorang.. Kami laki bini take turn jage budak2 untuk cuba semua games hahahaha yang lagi best hubby siap main game yang sama sampai 3 kali.. Saya pon punya lah dari awal mood suam2 kuku sebab tak dapat shopping ehhh bukan main lagi seronok kalah anak2.. Iskandar naik racing car sampai 2 kali.. Yang paling best dapat main roller coaster, super laju dan pusing2 360 darjah.. Best dan mesti cuba!!! Sebelum balik hubby naik bot di pirates themepark, sepatutnya Iskandar tak boleh main sebab dia tak cukup tinggi minimum tapi boleh plak dia jinjit so lepas, adik yang jage tu pon macam malas je nak layan sebab last customer kot so lepas lah Iskandar main game tu dengan abah dia..

Hampir jam 9 kami pon keluar, close hour pon memang jam 9 malam.. Kami antara orang yang paling last keluar sampai kat gate tu punya ramai staff2 dia yang bersorak2 hahaha mesti tak sabar nk suruh kami balik!! One thing saya notice kat sini, staf2 sangat peramah dan suka sangat dengan budak2.. Tapi attire staf diorang yang pompuan memang sangat seksi lah -_- 

Iskandar's favourite..


Hubby smsed Darsim untuk jemput kami jam 10 malam, sementara tu kami dinner di A&W Trans Studio Mall..   

Kami sampai hotel lebih kurang jam 10.30 malam.. Penat jangan cakap lah hahaha tapi happy sangat.. Bayaran supir untuk hari tu IDR650ribu, lebih 50ribu sebab Darsim kata dah lebih dari 12 jam perkhidmatan (tambahan IDR50ribu untuk setiap 1 jam) which is correct lah, sape suh lama2 sangat hehehe.. Tapi kesimpulannya memang kami happy.. Dan saya terpaksa mengaku pergi Trans Studio memang sangat berbaloi!!! cuba kalau boleh jangan pergi time ramai orang sebab takut nanti masa beratur nak main game lagi lama dari main game tu sendiri..


Owhh entry sangat panjang!! so kita sambung ke.... part 5 pulak ye..
^_^


Luv,
 

22.5.14

Bercuti di Bandung, Indonesia.... part 3

assalamulaikum..

Hello again.. saya sedang berusaha sedaya upaya untuk selesaikan cerita2 Bandung ni supaya tak menjadi cercaan orang ramai hehehe

Sorry jugak kalau cerita cuti saya ni macam takde kesinambungan dan melompat2.. saya cuba update dan cerita sebaik mungkin tapi kadang2 macam ehh-penting-nak-masuk-point-ni!! tu yang jadi macam caca merba -__-

Sebelum continue, saya nk share sikit pasal itinerary yang saya dah buat sebelum pergi bercuti.. Ni pon dah lama buat, plan bersungguh siap bace dan analisis semua pengalaman orang (bace kat blog dan juga tripadvisor), alter sikit2 untuk jadikan "my perfect Bandung's itinerary" hahahahaha.. Basically this trip untuk bawak anak2 makan angin dan sight seeing.. Tapi aktiviti "shopping till ur drop and finish all the rupiah inside hubby's wallet" tetap ada.. Masuk sekali la niat nak cari baju raya dan juga nak beli baju anak2 yang dah semakin membesar..

Semua maklumat dah ada dan saya target on the last day sebelum bercuti sambil2 buat kerja di opis (hehehehe memang taklah kan, otak dah pikir cuti, camno nak buat kerja!!) saya nak compile semua itinerary yang the bestest itu..

Tapi manusia hanya merancang sob sob sob.. itulah hari my maid lari meninggalkan Iman keseorangan di rumah.. So dah takde pikir dah apa jadual nk buat kat Bandung.. Saya pon dah takde mood dan dalam hati kita redah je lah..

Tapi dalam kepala otak masih lagi ingat apa tempat yang wajib kena lawat, iaitu; 

untuk sight seeing
  1. Gunung Tangkuban Parahu
  2. de Ranch
  3. Kampung Gajah
  4. Lembang Floating Market
untuk shopping
  1. Pasar Baru
  2. FOs Jalan Dago, Jalan Riau dan Jalan Cihampelas
  3. Kartika Sari
tempat makan
  1. Sindang Reret, Lembang
  2. Sapu Lidi, Cihampelas
  3. Stone Cafe, Dago Atas

Tapi berbalik kepada hukum alam, kita hanya merancang Allah jua yang menentukan dan DIA maha mengetahui apa yang lebih baik untuk kita.. So apa yang dirancang tidaklah sepenuhnya menjadi kenyataan.. 

Ok mari kita teruskan...


HARI PERTAMA (SATURDAY)

Ni dah cerita dalam part 1 dan part 2... Basically kami sampai pon dah petang, checkin hotel dan pegi makan serta groceries shopping di Cihampelas Mall.. Selesai hari pertama..



HARI KEDUA (SUNDAY) 

Hari bermalas malasan di hotel, masih tiada mood sebenarnya tapi bila pikir2 balik ape kejadah aku nak emosional sangat bibik lari? hahahaha 

So lepas anak2 semua siap dan selesai solat jamak, kami keluar hotel dalam jam 1 petang, hajat dihati nak pegi lunch kat RESTORAN SAPU LIDI Jalan Cihampelas tapi dimaklumkan oleh staf hotel yang kedai tu dah "dibongkar" (dah tutup dan dipecahkan) owhhhh kecewa jadi kami terus ke Cihampelas Mall cari makanan.. Selesai makan, Iskandar ajak main di game centre.. Agak besar jugak la tempat game dia dan ramai jugak orang, every game lepas kita main akan keluar tiket, kumpul2 tiket tu boleh tukar dgn barangan kat kaunter.. Yang seronok kat sini mestilah Iskandar dan abah dia.. Iman bagi belon cukuplah nak buat dia terhibur.. Lama jugak tunggu diorng habis main sampai saya cakap "kalau setakat nak main game baik main kat AEON AU 2 je!!!" tensen mak... 

main game.. hoyeahh!!!
mummy boring nak oii!! ni tak masuk dalam agenda ni..

Lepas kul 3 baru keluar dari Cihampelas Mall dan kami mulakan dengan pegi jalan2 di Jalan Cihampelas dan sempat singgah 2 FOs tapi takde hasil shoppingan lagi, then hubby cakap tak sesuai nak jalan2 kat situ sebab jalan sangat sesak dengan kenderaan dan orang.. As i said before, hujung minggu adalah mase paling tak sesuai nak berada di jalanan sebab macet dia sangat teruk.. Lagipon nak berjalan tepi jalan pon payah dengan motor2 dan orang sangat ramai, dah la sempit dan jalan tak rata, bayangkan nk tolak stroller, memang mencabar kesabaran sungguh..

Jalan Cihampelas ni FOs dia tak semewah di Jalan Dago atau Jalan Riau, kebanyakkan FOs dia macam kedai2 baju biase tapi ada banyak la patung superhero kat situ, anak2 akan terpegun "wahhhh!! i saw Spiderman" gitu!! hehe baju2 dia pon banyak macam baju superhero dan baju2 yg updated punya character.. Baju nk buat souvenir pon banyak dengan harga murah2..

Hubby suggested untuk pegi tempat lain, so kami balik ke hotel semula dan amik teksi.. Di sebelah Cihampelas Mall ada tempat teksi Cipanganti (warna merah dan guna meter).. Terus menuju ke Rumah Mode.. Rumah Mode sedang direnovasi tapi cuma kawasan tempat makan je, tempat shopping masih ok, orang ramai opkos sebab hari minggu.. So yang banyak shopping di sini ialah encik suami, saya tukang jage anak2 dan jage beg dia.. Sebelum dia bayar sempat la saya capai baju anak2 2 pasang sorng, untuk saya takde beli pape.. 

Habis shopping dah masuk Maghrib, jam 6 petang.. Terus keluar dan amik teksi, silap kami sebab nampak teksi terus tahan, masuk2 tengok tak guna meter tapi supir tu kata takpe, satu jam dia charge IDR50ribu je.. Sebelum balik mintak teksi tunggu kami makan di Restoran Ayam Goreng Ibu Suharti.. Rase macam ayam KFC tapi lagi rangup, puas hati lah.. Makan cepat2 sebab takut teksi charge mahal.. Sampai hotel teksi tu charged kami IDR150ribu, tipu tau sebab tak sampai 2 jam je kami guna teksi termasuk mase menunggu kami makan.. Then kami dah belajar dari kesilapan, JANGAN GUNA TEKSI YANG TAK PAKAI METER!!! Saya lupa apa nama teksi tu tapi dia warna biru, bukan Bluebird..


ayam goreng rangup di Kedai Ayam Goreng Ibu Suharti, berdekatan dengan Rumah Mode..

Sampai hotel... ehhh singgah lagi Cihampelas Mall.. Hubby beli mineral water sementara saya lepak Coffee Bean dan Iskandar sibuk nak makan aiskrim Baskin Robin... Iskandar dah hint2 nak gi main game tapi hubby tak kasi sebab dia NAK TENGOK BOLA!!! masuk bilik bila cari channel sport takde yang tunjuk game Man City, so bersungguh la hubby keluar lagi ke Cihampelas Mall cari cafe yang tunjuk game bola.. Saya ngan anak2 lepak bilik pastu tido.. 


Budak2 yang tak reti penat.. Mummy pon surrender..

Ok, jumpaan kita di.... part 4



Luv,
 

20.5.14

Bercuti di Bandung, Indonesia.... part 2

assalamualaikum..

As i mentioned before, di Bandung kami menginap di Hotel Sensa untuk 4 malam.. Hotel ni terletak di Jalan Cihampelas, one of the kawasan factory outlets (FO) tapi bukan high end FO lah, FOnya tak segah di Jalan Riau atau Jalan Dago.. 

Saya buat comparison dan betul2 study untuk pilih hotel hurmmmm hampir 3 bulan kot hehehe.. Saya booking hotel ni 2 minggu sebelum tarikh berangkat, agak lewat sebenarnya, kalau lagi awal mungkin harga lagi murah.. Basically, banyak input saya dapat dari website untuk hotels reservation dan juga dari tripadvisor (sangat banyak membantu!!) serta forum cari.com..

Antara sebab saya pilih Hotel Sensa;
  1. ada swimming pool
  2. ada wifi di bilik 
  3. dekat dengan shopping mall (mudah cari makan dan beli barang kelengkapan harian)
  4. bilik yang besar dan selesa (untuk kami 4 beranak)
  5. hotel 4 stars (hehehe saje nak abiskan duit!!)
Actually kalau tujuan utama anda ke Bandung untuk shopping, shopping dan shopping, saya sarankan untuk cari hotel yang agak murah sebab duit lebih boleh guna untuk beli barang dan biasenya kalau memang niat nak shopping takde lah uols terperuk kat hotel je kan.. Hotel cuma tempat nk mandi, letak barang dan tido je.. Banyak pilihan hotel kat Bandung ni sesuai dengan bajet dan juga aktiviti yang nak dibuat.. In my case sebab bawak budak2, so kami nk diorng selesa dan Iskandar kalo ke hotel mesti nak mandi pool.. So layankan je lah.. 

Ini pulak my personal view pada Hotel Sensa after dah duduk 4 malam;
  1. bilik luas dan selesa walaupun cuma bilik standard..
  2. urusan checkin dan chekout mudah dan pantas..
  3. staff hotel sangat ramah dan suka membantu..
  4. swimming pool sejuk.. menggiggil2 anak2 mandi..
  5. senang nak cari tempat makan dan beli barang, pegi je lah jenguk ke Cihampelas Mall kat sebelah hotel siap ada connecting door lagi..
  6. sarapan best dan banyak pilihan.. paling best ialah bubur ayam, tiap2 pagi saya tapau bubur untuk lunch si kecik..
  7. senang nak bangun solat subuh sebab ada few masjid/surau berdekatan.. dengar azan kuat..
  8. sound proofing bilik sangat worst sebab dari dalam bilik kita boleh dengar suara org berjalan dan juga bunyi2an dari bilik sebelah.. saya pon risau kalau org sebelah menyebelah tension dengar iman nanges dan iskandar menjerit2!!! hehe..
  9. pintu bilik air tak boleh dikunci.. so boleh bayangkan tak kalau tengah mandi anak asik main cakcak!! haiyooo..
  10. design bilik air yang takde penghadang antara tempat shower dan sinki so bila mandi pasti akan banjir satu bilik air..
  11. connection wifi sangat laju kalau di common area tapi bila dalam bilik agak siput.. 
  12. TV sangat banyak channel so jgn risau nak tgk cartoon atau sport, Astro pon ada.. 
  13. dalam bilik cuma ada cermin kat dalam bilik air, so jenuhnya nak mekap kalo ade orang tengah guna bilik air.. tapi kat luar bilik banyak plak cermin kat dinding2.. agak2 kena bawak mekap keluar kot!! hehe
Harga untuk 4 malam ialah IDR3.844 juta atau lebih kurang RM1050, dalam RM250/night.. Saya booking thru website booking.com

Nasihat saya untuk yang sedang mencari hotel terbaik di Bandung, semak bajet dan apa keperluan yang anda mahukan.. lepas tu buat comparison base on ur requirement dan banding harga, banyak website yang boleh membantu (booking.com, agoda, aiswebdirect dll) dan akhir sekali booking la dengan confident (kalau boleh cari yang free cancelation, so if tak jadi boleh cancel tanpa kena fee)

Ada orang prefer nak duduk hotel dekat ngan FO so carilah hotel sekitar Jalan Dago/Riau.. Atau yang nk mudah bershopping di Pasar Baru cari lah area berdekatan.. terpulang pada selera masing2.. Cuma kena ingat kita bukannya sepanjang hari nak bershopping (ke tak?!!) so pandai2 lah.. One more thing kena ingat, di Bandung kawasan pedestrian (pejalan kaki) dia bukan macam di KL, kebanyakkan jalan takde pon tempat pedestrian atau sangat sempit dan tidak rata, nak bawak stroller memang payah.. Lagi satu kalau nak melintas jalan, jalanraya sentiase penuh dengan kenderaan .. Sebab tu orang biase guna khidmat supir di sana.. Tapi kami takde la engaged supir, kalau nak guna baru kami bgtau hotel untuk sediakan supir, yang lain2 naik teksi je.. Teksi pon kena hati2, pilih teksi yang ada meter ye.. Ada cerita pasal teksi nanti saya story ye..

So far saya puas hati duduk di Hotel Sensa.. Cuma lepas ni KALAU ada rezeki ke Bandung lagi mungkin saya nak consider duduk di Hotel Ammarossa Jalan Riau pulak ^_^ sebab dekat ngan FO dan mungkin boleh jalan kaki je..

Ok... Balik semua cerita tak abis untuk entry .....part 1

Sampai hotel dan selesai urusan checkin dalam jam 6 petang.. Tapi kat Bandung lewat sejam dari Malaysia, maknanya kalau di Malaysia jam 7, disini baru jam 6 cuma dah gelap gelita macam malam.. Subuh di Bandung jam 5 pagi so boleh tak bayangkan macam mana keadaan timing dia?

Lepas masuk bilik terus mandikan anak2, mak bapak tak mandi sebab takde baju, beg takde kan... Lepas tu terus ke Cihampelas Mall yg bersebelahan dengan Hotel Sensa.. Mall ni agak kecik lah kalo nak compare dengan Paris Van Java dan Trans Studio Mall.. Dia lebih kurang macam Great Eastern Mall, tapi cuma 2 tingkat dan ambiance sangat best sebab ada pokok2 dan lampu2 macam mall dalam taman.. Kebetulan masa tu ntah ada karnival hape ntah so suasana sangat happening.. Kedai pon takde la banyak sangat yang penting ada groceries store cam giant, ada farmasi Guardian, ada Baskin Robin dan ada Coffee Bean.. Cafe untuk makan banyak, mostly masakan Indonesia, KFC n Pizza Hut pon ada.. So cukup lah untuk penuhi keperluan kami.. Kalau Paris Van Java Or Trans Studio Mall besar sangat macam Mid Valley dan Pavillion.. Kalau stay kat shopping mall yang besar2 pon masalah jugak nanti, asyik shopping je kejenya hehehe tak sempat pulak nak abiskan duit di Pasar Baru or FOs...

Makan malam kami di salah satu cafe Indo cuisine, yang penting kena ada teh botol ^_^ lepas tu terus la ke groceries store untuk beli barang keperluan.. Beli diapers Iman n baby food dia, so kalau nk bercuti tak payah pack luggage banyak2 dengan diapers anak, beli je.. mamypoko murah kat Indon!! Selain itu, macam2 la makanan utk stok time kelaparan..

my handsome boys.. di entrance masuk Hotel Sensa
tempat breakfast.. cafenya agak besar dan selesa jugak.. sebelah cafe adalah swimming pool dan sepanjang menginap saya takde nampak adults berenang2, kids adalah termasuk mine.. Mungkin segan sebab mengadap orang dalam cafe hehehe free show plak nanti kan..
pic senget dan malas nak betulkan.. menu pertama di Bandung, nasi goweng dan teh botol.. hubby opkos lah cari sup buntut hehehe

Balik semula ke hotel hubby called AirAsia dan diorng bgtau luggage kami dah sampai, terus la mintak org hotel hantar ke airport untuk amik beg.. Anak2 excited duk hotel, almost midnight baru tido tapi mungkin jugak sebab agak bising dengan org menyanyi dari karnival kat mall sebelah..

Ok itu sahaja cerita malam pertama kami di Bandung..


ini view dari bilik kami.. actually nampak jugak swimming pool kat bawah tp angle ni lagi cantik kot nak amik gambar hehehe.. pagi pertama di Bandung

p/s: bersambung again ya.... part 3


Luv,

Bercuti di Bandung, Indonesia.... part 1

assalamualaikum..

Meh saya kongsi cerita2 cuti kami di Bandung.. 

Last year dah mula plan nak bercuti ke Bandung sebab saya merajuk tak dapat ikut hubby pegi.. Time tu dia pegi sorang dan tak bawak saya sebab Iman takde pasport lagi.. So untuk memujuk dan malas nak dengar saya bebel2, hubby suruh plan untuk bawak anak2 ke Bandung tahun ini..

Takde spesifik tarikh yang kami pilih, tapi kebetulan ada cuti umum hari wesak so kuranglah nk guna cuti rehat.. Kebetulan jugak masa saya online cari flight ticket (bulan Februari 2014), AirAsia tengah buat promotion 20% off ke semua destinasi.. So dapatlah tiket murah sikit.. Tiket kami terus ke Bandung, leceh nak travel dari Jakarta (tiket ke jakarta lagi murah tp kena ikut jalan darat dlm 2 jam baru sampai Bandung).. 

So tiket utk 3 orang & 1 infant (pergi balik) + makan (nasi lemak, spagethi dan kids meals) + baggage (40kgs pergi dan 60kgs balik) = dalam RM1700

Mase hari keberangkatan, AirAsia baru pindah ke terminal KLIA2 so memang kami plan untuk gerak awal sebab tak tau macam mana keadaan terminal KLIA2 tu.. Sebelum gerak ke KLIA2, singgah opis dulu uruskan check-in online.. Sampai KLIA2 parking kereta dan terus cari kaunter untuk drop off bag.. Dan ketahuilah kamu bahawa KLIA2 sangat besar dan jarak satu tempat ke satu tempat (parking ---> counter checkin / drop off bag ---> pintu pelepasan) adalah sangat jauh.. Memang betul lah dalam banner AirAsia jarak ke departure gate amik masa sampai 50mins!!! So saya cadangkan anda perlu tiba ke KLIA2 sekurang-kurangnya 2 jam sebelum departure, kalau ada hati nak window shopping sila sampai lagi awal..

Nak cari makan pon agak sukar bila dah masuk ke dalam bangunan pelepasan/ketibaan (kalau kat KLIA dia panggil satelite building, KLIA2 tak tau bangunan apa) sebab banyak cafe masih belum mula operasi.. tapi kemudahan toilet dan surau adalah banyak ^_^

Kami pon takde mase yang banyak, cukup2 je timing untuk semua urusan, tak sempat la nk melilau2 tengok kedai..

tunggu untuk boarding
budak excited naik aeroplane

Penerbangan ontime dan anak2 pon behave dalam flight, Iskandar siap buat latihan maths sebab dia dah nak exam tapi ponteng sekolah ehehehe.. Adik Iman first time naik flight agak lasak dan sibuk nak tengok semua org, nasib baik tak ramai sangat passenger.. 1/2 jam terakhir Iman pon tido..

buat latihan maths sementara tunggu makanan sampai
adik Iman tak keruan.. Dia memang tak boleh duduk diam, sama jugak kalau dalam kereta, paling lama boleh bertahan ialah 10 mins pastu melilau kebosanan..

After almost 2 hours, sampai lah kami ke Airport Bandara Hussien Sastanegara dengan cuaca yang sangat nyaman hehe.. Urusan imigresen selesai TAPI yang tak bestnya luggage kami satu tak dijumpai, dah la baju dan barang2 saya n hubby dalam tu.. Beg anak2 selamat.. Yang lagi buat hubby marah2 sebab saya simpan most of my duit rupiah dalam tu hehehe tahan je la telinga kena lecture dengan dia, "kenapa simpan duit dalam luggage, u should secure duit dlm handbeg bla bla bla" sengih je lah!! Kalau ikutkan staf AirAsia tu cakap mungkin beg kami masuk dlm next flight yang akan tiba malam nanti.. Kita berdoa je lah, jangan beg tu ke London plak hehe..Lepas buat report kat opis AirAsia, kami terus ke Hotel Sensa..

gambar pertama di bumi Bandung

Sampai Bandung pada hari weken memang mencari nahas sebab semua jalan adalah macet!! tapi sebab tu je hari yang sesuai terpaksalah kita proceed.. Nasihat saya kalau boleh carilah hari weekdays yang bukan cuti sekolah atau cuti umum indonesia serta bukan weekends.. Sebab kebanyakkan orang Jakarta akan turun ke Bandung bila ada hari liburan untuk mereka bersantai, jadinya SEMUA tempat akan penuh serta jalanraya penuh dengan kenderaan..

Dari airport kami ke Hotel Sensa naik kereta supir yang tegur hubby sebab diaorng pernah berkenalan on hubby last visit.. bayaran supir IDR50ribu, standard macam harga teksi di airport jugak.. (saya ada mintak service airport transfer dari hotel tapi dimaklumkan sudah fully booking)

Ok, kena stop kejap.. Tunggu sambungan lepas ni ye ^_^
 
p/s bersambung ke.... part 2

 
Luv,


19.5.14

Masam Manis Mei 2014

assalamualaikum...

Hey I'm back!! chipsmore sungguh la.. Sorry semua, banyak alasan sebab kehilangan diri seketika ni.. 

Last entry on March, actually saya ada post satu entry lagi tapi tak perasan plak tak publish, tak sebab malas nak korek2 kita abaikan jelah... 

Banyak nak share tapi kita cite yang penting dulu;

First, saya dah bertukar ke Jabatan Latihan Khidmat Negara (JLKN) yes!!! kita kerja jage budak2 pelatih pulak, no more jage bangunan hehehe.. but don't ask me pasal taknk join PLKN sebab selain reason kesihatan yang disahkan oleh doktor bertauliah, adik2 tetap diwajibkan untuk join jika nama naik, cuma boleh tangguhkan or tukar kem sahaja yang dibenarkan.. untuk maklumat lanjut sila layari website JLKN atau telefon call centre untuk dapat maklumat yang sahih..

So far kerja ok, tapi saya dah rase bahang2 berapi kerja kat sini, dah cuba2 jugak suarakan untuk pindah tempat lain hahahaha.. Yang tak bestnya kat sini internet kena block untuk urusan2 lagha seperti fb dan blogspot.. ITULAH ALASAN KENAPA SAYA DAH LAMA TAK UPDATE!! hehehe 

Second, bibik yang ketiga bernama Fitriani telah berjaya melarikan diri, setelah lebih 11 bulan berkerja di rumah.. haishhh!! kena mandi bunga lah camni, semua bibik pon lari.. saya sedeh sebenarnya, sedeh sangat2 sebab bibik ni bagus, tolak tepi la attitude problem sebab dia ni agak tak makan saman dan suka bergayut telepon, tapi dia bagus in terms of jage Iman dan Iskandar.. Buat kerja rumah dan masak pon boleh la diharap.. Dia jage Iman sejak lahir, saya pon banyak rely on her untuk jage Iman (agak take things for granted jugak la) boleh kira dengan jari bape kali saya mandikan Iman T__T saya dah trained dia untuk handle EBM jugak.. 

Dia rapat sangat dengan Iman tapi saya memang tak sangka dia sanggup tinggalkan Iman sorang diri kat rumah dan lari!!! Ko memang nak kena cincang!!! Tapi mungkin dia masih ada rase kasihan kat Iman, mase dia tinggalkan rumah (last Friday 9mei14) dia smsed saya suruh balik cepat sebab badan Iman panas tinggi katanya.. Saya pon kelam kabut balik padahal mase tu kat opis tengah buat bacaan yassin dan makan2.. Sampai rumah tengok Iman elok je tido dan dia dah gone, call2 dah masuk mailbox, so confirm la lari..

Saya bertanya2 jugak dengan kawan2 bibik dia dan dimaklumkan Fitri lari sebab ikut jantan!! ko nak hape sebenarnya?!! padahal kat indon tu ada laki dan 3 org anak!! 

So now, dah ada bibik baru di rumah.. Cuma dia dah suarakan kebosanan dia jage budak dan duduk rumah sebab tujuan utama datang ke Malaysia nak kerja di kedai makan.. Saya dah contact ejen untuk selesaikan masalah ni.. Dah lebur 10ribu untuk amik bibik baru.. bibik lama lebur 7.5ribu pon belum balik modal lagi T__T 

Insya Allah semoga saya terus tabah dengan ujian ini.. 

Third, my hubby dah mula kerja di offshore so saya terpaksarela menjadi single parent sepanjang ketiadaan dia.. So far masih boleh manage cuma agak kelam kabut sikit sebab nak uruskan anak2 sendiri.. Korang boleh bayangkan tak kalau saya takde maid? haishhh mau makcik meroyan tiap hari!!

Lastly, saya baru balik dari bercuti ke Bandung.. Sehari selepas bibik lari.. Ini 2nd time kami ke sana kecuali Iman lah.. Saya dah plan nk soping sakan kat Bandung tapi bila jadi macam ni (bibik lari) terus mood pon hilang, pikir pasal anak2 nak letak kat mana dan mana nak cekau duit untuk bibik baru huhuhu.. so memang saya tak soping sangat, duit rupiah pon masih berbaki 7juta tak habis.. Nanti saya buat entry khas lah ye, boleh cite panjang sikit..

Oklah, tu je update buat sementara ni.. Jumpa lagi di next entry ^_^
Daaaa...
 

p/s : gigih bawak laptop dan wifi ke opis sbb nak update blog tau!!!

Luv,