29.1.14

Cara untuk Atasi Baby Selsema..

assalamualaikum..

hmmmm sedang mencari mood yang hilang hmmmm.....

kepala agak serabut dengan hidung yang sooot srett sooot srett, satu famili kehingusan kecuali encik suami, dia kan gagah perkasa giteww!! budak kecik yang paling kesian sbb susah nak buang hingus dia hehehe sorry lah sebab entry tetiba berbaur kegelian pulak *pengsan*

Tapi betul!! kesian pada baby yang kena selsema ni, kesian kat mak baby jugak sebab saya pasti anda stress sebab kasihan kat anak yang sakit dan juga sebab tak cukup tido anak asyik merengek di malam hari.. seriously, we are in the same shoes!! lagi stress bila encik suami tido lena sedangkan anda menderita tak cukup tido... teeetttttt!!!! tapi takpe mak2, banyak ganjaran pahala bila kita ikhlas menjaga anak atau family yang sedang sakit, alhamdulillah..

Ada few cara yang saya nak kongsikan dengan mak2 yang ada masalah dengan baby selsema ni dan semua yang saya kongsikan ni telah saya praktikkan cuma mungkin kesan adalah berbeza ye;
  1. Selepas baby mandi dan sebelum tido malam, sapu minyak habatussauda (black seed oil) ke bahagian dada baby dan urut sikit, boleh juga letak di belakang dan di hidung - saya buat sebelum tido je hehehe mak memang malas!!
  2. Sapu kunyit hidup yang dah diasah sikit kat lesung batu di batang hidung baby - dulu bibik saya selalu buat masa Iman 2-3 bulan, skrang dia dah malas kot sebab saya asik komplen Iman nampak kuning!!
  3. Boleh juga sapu vikcs baby balsam (botol biru penutup pink) kat dada dan belakang baby.. sambil tu tepuk2 belakang baby slowly untuk loosen the mucus - saya selalu guna time malam2 dah tido je, bila terbangun dengar Iman macam tak selesa, sapu sikit kat dada dan hidung dia..
  4. Tinggikan sikit kepala baby (guna bantal) masa dia tido - iman kalau time critical memang dia akan tido dalam rocker je sambil (wajib!) digoyang, bila stop confirm nangis..
  5. Spray hidung baby guna saline spray, boleh buat sendiri tapi kena google lah caranya tapi untuk lebih mudah beli aje kat farmasi hehe - ini yang paed recommend untuk hilangkan nose congested supaya baby mudah bernafas, boleh guna banyak2 kali pon dan setiap kali spray untuk 3-5 seconds..   

  6. Sedut hingus baby - ada orang sedut guna mulut tp saya tak berapa confident so saya guna nasal aspirator brand nosefrida sebab macam best jek hahahaha.. senang guna ni sebab dia guna kekuatan sedutan dari mulut kita compare yang biase tu picit2 je.. 
    i luv this.. easy to use and practical
    ni nasal aspirator yang picit2
 
Sebenarnya jika anda rajin mengoogle, banyak lagi tips dan petua lain yang anda boleh cuba.. 

Iman memang selalu kena selsema, especially bila kami terlupa nak tutup aircond mase tido or bila saya terover sangat minum ais (hehehehe!!!!) dan biasanya saya akan guna cara 1 dan 3 je tapi bila agak2 hingus dia makin banyak saya akan guna cara 5 dan 6 semaksimum mungkin.. Tapi pernah jugak semua cara tak bagi response yang positif malah makin worsen the flu, so jalan akhir adalah ke klinik dan amik nabulizer..

Cuma nak pesan kat mak2 semua, jangan lah terlalu stress ye, biasenya selsema akan baik sendiri so cuba bagi mase sikit, SOP penyakit memang macam tu kan, mula2 sakit sikit pastu makin teruk pastu agak baik dan baik terus hehehe tapi kalo dah nampak kritikal tu jangan la cuba SOP ni, terus jumpa doktor bertauliah..

Apa2 pun yang penting, parents kena doakan anak2 supaya lekas sembuh dan diberikan kesihatan yang baik.. Kita merancang Allah juga yang menentukannya..

Sekian..

Luv,
 

No comments: