20.6.13

Pengalaman Pertama dan Kedua..

as salam...

Haiiii!! Im back, walaupon kepenatan ketidakcukupan ketiduran di malam hari sebab anak asyik menangis jek hahaha biaselah kan , tu semua cabaran untuk ibu2 yang baru bersalin, melayan anak nak baru nak adapt dengan dunia baru dia... Penat memang penat, dah la dengan umur yang dah tak berapa nak muda ni tapi sape suh beranak kan?!! hahaha ok dah merepek jek... 

Pengalaman mengandung dan bersalin serta berpantang between my 2 babies memang agak berbeza.. So hari ni rase macam nak share cerita2 tentang pengalaman yang berbeza tu ^_^

Pregnant   

Iskandar - Saya cuma perasan saya preggy bila dah masuk 2nd month, sebelum tu memang takde apa2 tanda langsung sebab jadual kerja saya yang sangat busy dan outstation ke sana ke mari menginterview orang.. Tapi bila tau je saya preggy terus semua simptom datang menyerang, dengan mabuk, morning sickness (bukan pagi je muntah2 sampai ke malam) dan macam2 lah.. Masuk 2nd trimester, semua kembali normal.. Sehingga bersalin takde apa2 penyakit yang datang kecuali sakit MALAS hehehe..

Iman - Saya memang berusaha untuk preggy semula bila Iskandar dah 3 tahun, sebab taknak lah jarak jauh sangat lagipon saya bukan makin muda kan.. Setiap bulan mencuba hahaha setiap bulan jugak saya buat test UPT, sampai ke Sandakan saya buat UPT (time otstesen ni) hahahaha alhamdulillah hampir 8 bulan mencuba akhirnya berjaya jugak!!! hahahaha.. Saya rase happy sangat sepanjang preggy ni walaupon aktiviti melawat projek cuma dapat dihentikan bila saya dah masuk 4 bulan.. Takde morning sickness cuma mual2 tu adalah sikit2 tapi masuk 2nd trimm saya kena sakit kepala dan sakit gigi yang melampau.. But alhamdulillah semua dapat ditempuhi dengan selamat, preggy this time pon rase sekejap je, maybe sebab saya sibuk melayan abang Iskandar yang makin banyak perangai..

Bersalin 

Both kelahiran agak mudah bagi saya tapi sakit kontraksi tu memang lama, cuma masa stage nak "mengeluarkan" diorang tu rase macam sekejap dan senang jek, alhamdulillah, berkat doa suami, keluarga dan kawan2 jugak.. Cuma masa Iskandar, saya duk dalam labour room hampir 20 jam nak tunggu fully dilate.. Iman lebih cepat, dalam 6 jam je kat labour room.. Terima kasih pada Dr Seri and team yang banyak bagi support hehehe..

Berpantang

Masa pantang yang first saya agak stress sebab masih takde pengalamankan, pantang di rumah in law.. This time saya pantang di rumah sendiri, rase lebih rileks dan go with the flow aje hahaha.. Sebab dah ada pengalaman so dah boleh agak jugak apa yang saya akan tempuhi, sleepless nights, sakit the whole body, stress dengan baby hehehe dengan bapak baby jugak.. Cuma this time kena tambah tugas melayan Iskandar.. Penat sangat tapi still have to do it!!!

Ok, nanti saya update pasal baby Iman la pulak.. Dah 2 minggu, still masih lama lagi nak habis pantang ni T___T

Bye..

Luv,
 

1 comment:

ddfirdaus said...

cite psl berpantang ko babe..mkn apa, set bpantang etc..hehe cam 1st time jer aku ni kan??