20.6.13

Pengalaman Pertama dan Kedua..

as salam...

Haiiii!! Im back, walaupon kepenatan ketidakcukupan ketiduran di malam hari sebab anak asyik menangis jek hahaha biaselah kan , tu semua cabaran untuk ibu2 yang baru bersalin, melayan anak nak baru nak adapt dengan dunia baru dia... Penat memang penat, dah la dengan umur yang dah tak berapa nak muda ni tapi sape suh beranak kan?!! hahaha ok dah merepek jek... 

Pengalaman mengandung dan bersalin serta berpantang between my 2 babies memang agak berbeza.. So hari ni rase macam nak share cerita2 tentang pengalaman yang berbeza tu ^_^

Pregnant   

Iskandar - Saya cuma perasan saya preggy bila dah masuk 2nd month, sebelum tu memang takde apa2 tanda langsung sebab jadual kerja saya yang sangat busy dan outstation ke sana ke mari menginterview orang.. Tapi bila tau je saya preggy terus semua simptom datang menyerang, dengan mabuk, morning sickness (bukan pagi je muntah2 sampai ke malam) dan macam2 lah.. Masuk 2nd trimester, semua kembali normal.. Sehingga bersalin takde apa2 penyakit yang datang kecuali sakit MALAS hehehe..

Iman - Saya memang berusaha untuk preggy semula bila Iskandar dah 3 tahun, sebab taknak lah jarak jauh sangat lagipon saya bukan makin muda kan.. Setiap bulan mencuba hahaha setiap bulan jugak saya buat test UPT, sampai ke Sandakan saya buat UPT (time otstesen ni) hahahaha alhamdulillah hampir 8 bulan mencuba akhirnya berjaya jugak!!! hahahaha.. Saya rase happy sangat sepanjang preggy ni walaupon aktiviti melawat projek cuma dapat dihentikan bila saya dah masuk 4 bulan.. Takde morning sickness cuma mual2 tu adalah sikit2 tapi masuk 2nd trimm saya kena sakit kepala dan sakit gigi yang melampau.. But alhamdulillah semua dapat ditempuhi dengan selamat, preggy this time pon rase sekejap je, maybe sebab saya sibuk melayan abang Iskandar yang makin banyak perangai..

Bersalin 

Both kelahiran agak mudah bagi saya tapi sakit kontraksi tu memang lama, cuma masa stage nak "mengeluarkan" diorang tu rase macam sekejap dan senang jek, alhamdulillah, berkat doa suami, keluarga dan kawan2 jugak.. Cuma masa Iskandar, saya duk dalam labour room hampir 20 jam nak tunggu fully dilate.. Iman lebih cepat, dalam 6 jam je kat labour room.. Terima kasih pada Dr Seri and team yang banyak bagi support hehehe..

Berpantang

Masa pantang yang first saya agak stress sebab masih takde pengalamankan, pantang di rumah in law.. This time saya pantang di rumah sendiri, rase lebih rileks dan go with the flow aje hahaha.. Sebab dah ada pengalaman so dah boleh agak jugak apa yang saya akan tempuhi, sleepless nights, sakit the whole body, stress dengan baby hehehe dengan bapak baby jugak.. Cuma this time kena tambah tugas melayan Iskandar.. Penat sangat tapi still have to do it!!!

Ok, nanti saya update pasal baby Iman la pulak.. Dah 2 minggu, still masih lama lagi nak habis pantang ni T___T

Bye..

Luv,
 

12.6.13

Cerita Sebelum Bersalin ^_^ Bibik Lari Lagi

as salam..

Hello readers ^_^ Sorry sebab menyepikan diri seketika.. chewah!!!

Alhamdulillah saya dah selamat melahirkan baby boy last week, so sekarang sedang sesi berpantang hehehe.. Sebab dah lama tak membelog so banyak gak cite2 tertinggal ni, so this time saya nak membebel benda2 yang jadi sebelum saya beranak ok, tak kisah la kalau cite dah basi pon, nak taip jugak!!

Bibik saya lari, yes again!! lari lagik (ni yg second bibik, bibik first dulu pon lari jugak) so saya bertanya pada diri sendiri apa masalah yang ada pada saya sampaikan semua bibik pon melarikan diri ni?!! yang lagi best, saya ni duduk dalam kuaters ashkar, keliling ashkar berjaga, pon bibik boleh lari jugak, malang sungguh nasib!! perlukah mandi bunga hahaha.. Bibik lari hari last sekolah, elok dia usha line time saya keluar amik Iskandar kat sekolah, balik je rumah tengok dia dah takde..

Saya suspek dia ni lari ikut pekerja2 buruh indon dalam kuaters ni sebab kat bawah blok saya ni selalu je ada mat2 indon melepak lepas abis buat kerja diorng.. Masa saya keluar tu, dia pon keluar sama nak buang sampah so saya macam oklah kan, normal la dia keluar buang sampah tu tapi bila balik umah dia dah takde, tong sampahnya ada.. Bila tengok dalam bilik, kain baju tak semua yang dia bawak, tapi call dah tak berangkat dah.. Kalau tengok keadaan masa tu macam dia pon tak sangka dia nak lari kot sebab barang2 basah semua dah ready nk dimasak, so saya cuma boleh syak dia macam tergesa2 lari.. Well walau apa pon, semua dah jadi kan.. Hilanglah bibik lagi!!!

Seperti biasa, penyelamat dalam semua drama hidup saya adalah DIAN!! I owe her so much!! Dia datang KL untuk jagakan Iskandar sementara cuti sekolah dan terpaksa juga jagakan kakak dia yang berpantang ni..

Macam2 cara la kami laki bini discuss nak overcome problem yang akan dihadapi nanti hahaha sebab saya kan nak berpantang di sini tapi my parents tak boleh datang due to abah health condition dan MIL pon tak boleh nak jaga saya sebab dia ada urusan lain.. Kenapa tak hantar saya balik kampung? Cuma my hubby yang ada jawapannya.........

But alhamdulillah, Allah akan uji kita sekadar kemampuan kita je.. Masalah kami selesai, maid baru dapat hari saya bersalin, walaupon kena bayar a big amount tapi saya bersyukur sangat, at least ada la orang nak membantu, Dian pon masih ada kat sini untuk menolong...

Saya juga sangat terhutang budi dengan my BFFs.. kepada Dayang, Intan dan Wrose, terima kasih sebab banyak bagi semangat dan kata2 perangsang bila aku dah down sangat.. At this age bila banyak benda yang kita kena tanggung, dapat sahabat yang boleh berkongsi rasa dan perasaan adalah blessing, alhamdulillah!!!!

Ok, entry ni memang bukan entry pasal pengalaman bersalin or berpantang ye, itu kita stori lain hari..

Bye ^_^


Luv,