12.4.13

2nd Pregnancy : Big Baby????

as salam..

My pregnancy dah masuk 32 weeks, latest checkup last Tuesday baby weighted 2.02kg, mummy 67kg.. Marilah sama2 menggemukkan diri wahai anakku hahaha!!!

Alhamdulillah semua normal dan progressing well.. Seperti biase ditemani oleh abg Izz sebab hubby outstation.. Saya dah start merasakan Braxton Hicks, sakit bila perut tegang2 ni, rase tak selesa dan saya terima seadanya, sakit tu nikmat!! ehh!!! hahahaha

Doc tanya birth plan saya, samaada mau amik epidural seperti dahulu, dan dengan confident makcik jawab, "if second baby ni cepat sket process (nak beranak) kan doktor?, kalau boleh tak payah la amik epidural".. She answered "haah, biasanya kalau dah second baby ni cepat but are u sure?" hahaha saya sambung "tengoklah keadaan masa deliver tu nanti" hehehe.. Conversation mengenai process nak beranak ni membuatkan saya seriau, omg another 8 weeks to go!!!!

Masa scan session, doc cakap baby adik ni ada potensi besar, estimated birth weight kalau ikut chart lebih kurang 3.5++kg, so makcik sekali lagi dengan confident tanya, "if baby besar boleh normal ke doc?" dan dia jawab "depends on u jugak, tengok boleh lepas ke tak, maybe boleh induce after 38 week but kena make sure u memang dah ready" Alamak another induce experiance membuatkan saya cuak..

Hahahaha pastu terus tak tanya soalan kat doktor dah.. Terus jugak tak beli ice blended kat Coffee Bean kat bawah macam selalu2 saya buat hahaha tapi skrang tengah minum teh ais tanpa rase bersalah!!! hahaha (orang cakap kalau banyak minum ais banyak2 nanti baby besar, orang cakap lah!! tak tau betul ke tak)

Tapi bila saya google pengalaman2 mommies lain, biasenya ultasound scanning sometimes tak betul, estimated hanyalah guestimated!! hehehe sedapkan hati sendiri tapi bila terpikir balik dulu time Izz, estimated birth weight dia lagi kurang dari yang sebenar, hahahaha i should be "cuak" right now!!!

Tolong doakan saya dapat bersalin secara normal ye kawan2, semoga jugak takde sebarang komplikasi insya Allah..

Tq loves!! Sayang kamu ketat2!! ^_^


Luv,


No comments: