4.2.13

2nd Pregnancy : Sinusitis with Bad Headache and Facial Pain..

as salam..

Hello February, nice meeting u back love!!

Hehehehe salam Isnin, mood suam2 kuku sebab dah 3 hari bangun lambat, jangan ditanya Izz's condition this morning, as usual, disaster!!

For those yang belum tau, i am pregnant again with my second child, yes! Izz akan jadi abang besar.. Yang bestnya, im preggy along with my besties hahaha yes! kami memang suka buat anak sama2 hahaha.. So this year, insya Allah akan ada penambahan bila buat gathering with my girls, didahului oleh WanRose yang dah dapat baby Sofia last year, following by me, Dayang and Intywinty.. Pening la bapak2 bila kena jage anak2 while momy2 sibuk bergossip, by the way Kak Leo and Aniesmanis, sila join the club ^_^

Alhamdulillah, i'm already in my second trimester, 5 months and counting.. tak sabar seh!! hahaha.. This time, i've passed my first trimester without any difficulties, morning sickness yang lite2 tu ada lah.. Cuma now i'm having a very terrible headache, sakit kepala sampai muka pun sakit jugak, susah nk explain tapi saya rase sakit kat tulang muka, mata n pipi, especially at left side.. Nothing much i can do, cuma boleh tahan dan nangis je hehehe..

Don't worry, i've already had a checkup with ENT specialist, doc cakap due to my sinusitis yang get worst bila saya preggy and pressure bila saya blow nose kuat2 sebab hidung tersumbat.. I really need painkiller untuk tahan sakit yang teramat sangat but doc cuma kasi saya paracetamol, erkk thanks doc!! but bila dah sakit sangat ni, paracetamol pun berguna jugak.. Selain tu, it's may sound cliche, but recite Al Quran ease my pain.. Everytime mandi basuh kepala and bila muka rase berdenyut2, saya letak tuala basah n tried to get some sleep..

I'm suffering with this headache (sakit kat muka) since last week and it getting worst bila saya dalam keadaan yang trigger headache, last Saturday after my appointment with gynea n ENT doc, dengan patient yang sangat ramai kat PCMC tu kami ke majlis kahwin anak Makcik Wok, time tu memang tengah panas yang terik.. Balik rumah saya terus rase nak pengsan, kepala dan muka start berdenyut2 but alhamdulillah lepas rehat makan ubat, i got better.. Cuma malam tu saya tido dengan headache and tulang keliling mata saya rase sakit sangat, tu mungkin sebab kami pergi bershopping kat Pavillion kot, hehehe sempat beli kasut untuk Izz and hubby..

Yesterday (Ahad) pulak, we went to Pasar Chow Kit untuk beli barang2 basah hahaha saje cari penyakitkan.. Kat situ memang la orang ramai yang hamat, so balik rumah start sakit semula.. This time sakit dia memang tak boleh tahan sampai saya menangis2.. Telan 2 biji paracetamol dan saya tido dengan tuala basah kat muka, alhamdulillah kembali segar tapi makan masa yang lama jugak.. So saya buat kesimpulan, untuk sementara ni hingga betul2 sihat, saya perlu mengelakkan diri dari bersesak2 tempat ramai orang dan avoid keluar time panas..

So my advice pada preggy mommy yang ada masalah sinus, bila hidung tersumbat (it's common bila u get preggy sebab membrane inside the nose akan jadi lembut dan mudah swelling, so welcome runny and stuffed-up nose!! hehe not funny, sorry) jangan blow ur nose kuat2 sebab akan put a pressure inside ur head dan membuatkan anda sakit kepala serta sakit muka (facial pain).. And believe me, anda akan menderita sakit untuk beberapa hari dan ianya adalah sangat sakit.. Jangan jugak pegi ke tempat2 or buat benda2 yang boleh trigger sakit kepala, u should know your body better kan, so like me, saya tak boleh berada kat open space dengan matahari tegak atas kepala or tempat yang ramai sangat orang, mak rimas ok!! hehe

Now i'm in medication yang lite2 je sebab doc nak pantau perkembangan before dia decide nak start with antibiotic treatment.. Oral pills memang dia tak kasi kecuali paracetamol je..

Ubat untuk seminggu; FLO sinus care untuk nasal douche, afrin nasal spray n rhinocort tu untuk keringkan mucus dan paracetemol, yeay!!

In my previous pregnancy, saya TAK PERNAH makan paracetamol (walaupon ianya selamat, according to doctorlah) saya akan tahan setahan2nya, but this time saya memang tak tahan dan dah makan beberapa biji untuk kurangkan sakit (of coz with Allah willing) dan saya rase bersalah pada baby.. Cuma saya taknak pikir sangat lah, nanti sedeh plak T_T

Ok, need to stop.. Insya Allah, i will continue dengan cerita2 checkup with my gynea yang manis.. Hehehe soon2.. Stay tune ^_^


Luv,


2 comments:

ddfirdaus said...

nampak cam serious ko cite facial pain tu..x sangka pulak boleh smpai sakit muke yek..slmat aku flu 2-3 hari jer ari tu..kagum pulak aku slalu flu berhari2 ni time x makan ubat apa sgt cepat pulak baik..kuasa Allah..aku kalau rasa cam nk demam selesema ke sakit tekak telan 100+ banyak2, isotonik drink jer yg ku harap utk vitamin sket2 dan tenaga tambahan sbb gue still x le telan sebutir pon jenis vitamin smpai skarang...

HaNiE said...

serious woo!! but getting better lah.. aku pon minum 100++ jgk tp rase cam kembung perut hehehe.. woitt babe, penting makan acid folic lah!! jgn skip..