7.2.13

2nd Pregnancy : 5 month check up..

as salam..

Hari ni saya nak menebus janji2 yang telah ditaburkan hahaha takdelah just nak share cerita on my previous atenatal check up je..

Last Saturday saya ada appointment dengan my gynea untuk check my pregnancy progress, to dated, baby dah 22++ weeks.. my weight (at check up time) was 62.4kg.. Doc Seri kata i've achived ideal weight gain hahaha mungkin mengambil kira my previous pregnancy yang melampau2 naik berat badan compared to this one..

Actually this already my third time check up.. Before this, due to hubby busy schedule, saya cuma bawak Izz teman saya gi PCMC, but i'm ok with it.. Since hubby beria nak ikut, so saya buat appointment on Saturday, but seriously thats going to be the last Saturday for me, ya Allah!! punya lah ramai orang, punya lama nak jumpa doktor, kalau la dah time nak beranak, confirm dah beranak dulu baru jumpa doktor.. So i've decided after this no more appointment on Saturday kecuali kalau ada hal2 yang tak dapat dielakkan lah, regardless lah hubby can follow or not, i've learnt my lesson.. Bawak abg Izz pon cukup lah teman mummy.. Lagipun kalau datang weekday, Doc Seri yang manis kasi saya m.c hahaha..

Ok, back to check up story.. Saya pun terkejut jugak sebab my weight tak naik mendadak like before but saya memang agak jage makan this time (gile ko dah dapat hubby asyik berjogging pagi petang, mau tak ai pon sama jadi psycho nak kurus hahaha), and hubby pun cakap beza masa preggykan Izz, saya asyik mintak fast food jek, erkkk adakah Kenny Rogers tergolong dalam fast food?!! BUT it's too early untuk compare, still have another 4 months to go.. Ataupun mungkin supplement yang saya amik tidak menyebabkan saya asyik nak makan je sebab during my first checked up, masa Doc Seri tanya apa supplement yang saya consumed masa preggykan Izz (padahal dia juga yang kasi!! ^_^) saya jawab Obimin, dia terus cakap, "ooo Obimin akan buat u asyik nak makan je" hahaha so dia kasi supplement yang lain.. apa2 la doktor, nasib baik cute!!
 
Supplements untuk preggy me; NeuroGainPB, Acid Folic, Calcium dan Sangobion.. See takde Obimin kan?!! ^_^

Selain tu juga, since saya dah masuk 5 bulan so doc suggested buat detail scan, oklah walaupun kena bayar rm300 hehehe.. Setengah jam perut saya kena tonyoh2 dengan scanner stick tu, sakit jugak la sebab bukan Doc Seri yang buat, ni doctor lain.. Sambil tu doc cakap la itu ini, saya and hubby tak paham pun apa yang doc tunjuk sebenarnya, kami lagi melayan abg Izz yang excited macam selalu bila dapat tengok baby adik..

Alhamdulillah, semua in order.. Based on scan tu, nothing yang luar biasa.. baby sihat2 je.. But yang paling best, first sekali gambar yang appear kat scan monitor tu ialah PISTOL, hahaha so adalah confirm we are going to have another boy in the house.. waduh2 bisa pingsan gue mau layan 3 laki2 hahahaha..

Bila cakap dengan Izz, baby boy lah dalam perut mummy.. Jawapan dia mana baby girl? So hubby jawab, nanti lain kali baby girl pulak ye hahaha hamboi2 sedapnya cakap.. Bila banyak kali kami cakap dalam tummy mummy baby boy, barulah dia terima dan cakap takpe baby boy pun boleh main masak2 kan, hahaha lawak la abg Izz ni!! Pandai dia pujuk diri sendiri..

Seriously bila orang tanya harap2 kali ni baby apa, saya dengan jujur cakap kalau boleh nak girl.. Petua2 untuk dapatkan baby girl pon semua saya dah buat masa time concieve dulu hahahaha (gila statement berani mati!!) tapi Allah lagi maha mengetahui.. So jangan tanya apa tips dan petua nak dapat baby girl, dah tentu saya FAILED this time!! But saya dah terima kenyataan, my lil' boy is on his way now!!! Tambah pulak mak penah cakap masa bulan lepas dia rase anak saya lelaki, see mak sentiasa tahu kan?!! luv u mak..

terang, jelas dan nyata.. terimalah kenyataan hahaha
his head and hand.. ni tengah tumbuk perut mummy ke ape ni?!!
lil' fingers..

Oklah, cukup update pasal preggy kot, nanti kita stori mori lagi ye.. Bersama2 ini disudahi dengan gambar terbaru akak hahaha see tetap control ayu dan control perut hahaha deng!!! Pakai baju kurung berjaya menyembunyikan perut kan?! 5 bulan tau!! uwekk


Bye!!

Luv,


No comments: