25.2.13

Cerita HOT!! - PRU13 dan kisah cinta tragis...

as salam..

It's Monday but it's OK!!!

Kehidupan saya dah kembali normal bila Getz dah boleh bergerak semula, thanks to hubby.. u are my hero, as always!! hahaha

Tau tak apa cerita yang gila kentang HOT sekarang ni?!! Mestilah pasal PRU13 kan.. Kat rumah pon setiap hari saya akan dengar hubby mengomen pasal pilihanraya, setiap hari jugak akan dengar (dan buat2 tak dengar) ceramah politik sana sini bila hubby bukak youtube.. For me, everything getting irritated and annoying.. Kadang2 saya rase gila melampau orang2 politik ni, cakap macam dia je yang betul, especially bila bab mengutuk dan menjatuhkan hukum, gila lah buat main hukum hakam ni, dan yang bestnya ada pulak yang menyokong!! Kenapalah tak guna otak yang Allah bagi untuk berfikir secara rasional.. Balik2 yang rugi orang kita jugak tapi masalahnya yang menjahanamkan pon orang kita jugak!! Itulah bila nafsu dah menguasai otak.. Hebat sangat ke kita ni sampai hukum Allah pon nak langgar?!! Benda simple pon tak boleh nak buat lagi nak rase HEBAT.. cer try test buat lalat sekor, boleh tak?  

Bila pilihanraya adalah soalan cepumas sekarang ni, macam2 spekulasi lah, but for sure tarikh 22/2 bukan tarikh bubar parlimen yang ditunggu2.. mungkin 1/3 kot.. Yang pasti bubar parlimen confirm sebelum mengundi dan mengundi lepas bubar, hehehe.. Takpelah, kita tunggu je lah dan saya berharap PRU14 nanti tak payah lah nk berteka teki sangat, tahun 2018 tu insya Allah Malaysia dah jadi negara maju, so jangan la takut sangat, be gentle please!!

Bila cakap pasal politik, sometimes saya akan jadi emo especially bila bercakap dengan orang yang tidak sealiran, selalunya saya akan diam bila rase "this things are going to be mess".. Tak payah pergi jauh lah, dengan boss kat rumah pon sama, walaupun kami berkongsi cinta yang sama chewahhh!! tapi pendapat politik kami berbeza, provokasi selalu menjadi punca saya tarik muka dan hubby akan ajak Izz ketawakan saya bila saya jadi emo tak tentu pasal.. Tapi percayalah, percanggahan pendapat itu bagus bila dibahas secara ilmiah dan emosi terkawal serta dengan fakta yang benar tapi kurangkan provokasi kepada pihak lawan.. People are different and it's normal if we thinking in different way, kalau Allah buat manusia tu semua sama, senang lah kan, tak payah ada undang2 semua.. Itu semua rahsia Allah dan tugas kita mudah, hidup berlandaskan Al-Quran dan Hadis.. Wahhh berat topik ni dan saya sesungguhnya bukan lah orang yang layak untuk bercakap..

For myself, PRU13 ni adalah kali ketiga saya boleh mengundi, tapi untuk 2 PRU yang lepas saya tak mengundi pon, mungkin jugak untuk yang ketiga ni, sebab tempat mengundi saya di kampung sedangkan saya ada di KL, memang ada niat nak tukar tempat mengundi tapi saya sayang nak erase alamat Kampung Air Merah dari IC saya (hahaha alasan!!!) haha actually saya tak pasti nak pangkah siapa, silap pangkah buruk padahnya so biarlah saya jadi pemerhati sahaja, at least saya tak dapat dosa bila salah pilih pemimpin hahahaha.. Sejak kecil saya dah terbiasa dengan parti "tupperware" sebab mak selalu bawak, tapi sekarang ni dah banyak parti lain, contohnya "apple lady" dan "luminarc" so saya tak tau nak pakai brand apa dah.. Perlukan saya mencuba yang baru atau guna yang lama?!! hahaha

Ok, habis pasal PRU13, ni lagi satu cerita HOT kentang!! pasal fizz fairuz (FF)-almy nadia (AN)-azlyn masiela (AM).. hahaha cerita hangat artis yang dah macam sinetron indon.. Sapa yang follow cerita diorang ni mesti tau kan so takyah lah akak kepochi di sini, secara ringkasannya si FF yang dah bercinta 7 tahun bagai nak rak dengan AN tetiba bertunang secara rahsia dengan AM, seminggu lepas tu FF umum putus tunang sebab AM sebenarnya isteri orang, suami AM sendiri yang jumpa dan terangkan pada FF pasal AM yang jadi second wife dia dan diorang kahwin di Siam dan tak daftarkan di Malaysia dan semua orang tak tahu pasal diorang dah kahwin, AM penah sakit hilang ingatan.. Sehari lepas tu AM keluarkan kenyataan FF tipu dan nak buruk2 dia dan keluarga dan nafi dah kahwin secara rahsia dan salahkan AN sebab masih berhubung dengan FF.. 

Seronok betul makan popcorn sambil menghayati plot2 dan subplot kisah cinta tragis mereka.. Setiap hari mesti ada perkembangan yang baru dan semakin dramatik hahaha.. Agak2nya ada kot produser yang nak amik buat telenovela ni kan, confirm letup meletop.. Saya memang suka gosip2 ni walaupun tidak berilmiah tapi bagi saya "something" untuk release tension, benda yang tak perlukan saya memerah otak untuk berfikir dan terhibur hahaha terima kasih artis Malaysia ^_^


Luv,


22.2.13

Talking with Iskandar : traffic light..

as salam...

Kejadian a few weeks back..

Tempat kejadian dalam kereta di traffc light dekat2 dengan school Izz...

Iskandar : mummy, red STOP!!
Mummy  : pandainya Izz.. kalo green?
Iskandar : green GO!!
Mummy  : pandai!!.. ok, kalo oren?
Iskandar : huhhh?!! oyen?!! kalo oyen apa?
Mummy  : kalo oren, READY TO STOP..
Iskandar : oooo

*silent for 10 seconds*

Iskandar : mummy, kalo YELLOW, GO SLOW!!!
Mummy  : earkkkkk.... ye ke?!!  *gelak sambil malu*


aku plak yang confius, taffic light sebenarnya warna oren ke yellow!!!


Luv,

20.2.13

Wordless Wednesday - suwitt phewitt

as salam..



Shewittt!!! ^_^ "saya pun nak awak jugak!!!" *muntoh!!!*
hahahaha

p/s : jom balik jalan kaki!!


Luv,




19.2.13

Cookies and Bake Keledek..

as salam..

My nightmare became reality!! I've walked to the office this morning, while "hujan gerimis mengundang" huhuhu I is sad!!! My car still in flat tyre and my friend who suppose to give me a ride took an EL, owhhh nooo!!! Hahahaha don't be so dramatic lah.. walking alone by myself is not sooo that "scary"!! in fact I think is a healthy way to start a day but not walking while its raining lah.. 

Enough with the "merepek" thing.. Actually today I would like to share our (me and Izz) activities on last wekend while his abah is away from home.. First time to be alone with my son (including bibik) after we moved in the new home... well more to come, I guess!! 

On Saturday morning, we went to Pasar Tani to buy regular stuffs (fish, veggies, fruits, angry bird helium balloon etc) but I forgot to buy "keledek" (I've been planning to bake keledek for minum petang since friday).. We went back home around 11 and I just let Izz watched his fav channel.. I've asked him, "what u wanna do today? Jusco or bake some cookies?" He answered, "nak buat cookies!!!"

So after performed Asar's prayer, we started our project to bake a cookies..

lil' chef in action.. he spoiled 2 eggs on the floor (nasib baik ada bibik nk mengemop)


end result...

Izz really enjoyed the cookies and he ate half of the cookies in the jar by himself..

On Sunday, we went to Jusco for shopping, yeay!!! and this time I bought "keledek".. After reached home, immediately asked bibik to bake the "keledek" in the oven.. and the hasil was soo delicious, keledek bakar in the house yoo!!! hahahaha

keledek in the oven..

keledek bakar with some salt n sugar..

Ok, it was just a bored weken hahaha.. Ok guys, have fun in whatever u do!! See u soon ^_^

Bye..


Luv,


18.2.13

Cerita Hari Ini 18.02.13 - Getz having monday blues!!!

as salam...

Salam monday blues!!

Memulakan hari dengan sungguh ceria walaupun terpaksa berhempas pulas menyiapkan Izz ke sekolah, dah bribe macam2, siap bukak cartoon nak suruh dia cepat bangun tapi tetap seperti hari2 yang lain jugak, disaster!!! hahahaha

Bila dah siap dengan semangat, tiba2 keter plak tak boleh jalan, rupanya tayar depan pancit, waduh2!! dugaan besar di permulaan minggu.. Terus hantar Izz balik rumah, tukar baju dia dan kasi dia tengok cartoon.. Izz sangat happy tapi tetap bagi soalan untuk cover kehepian dia, "Izz tak pegi school ke mummy?" "Oooo car mummy wheel dia rosak kan mummy kan?" "Izz duk umah ngan bibik ke?"

Dah settlekan Izz, saya start berjalan kaki ke opis tapi sampai blok hujung jalan tetiba nampak lancer my opismate masih di parking, terus texted dia mintak tumpang hehehehe.. Nasib baik ada kawan, kalau tak pecah rekod ai kena jalan kaki gi opis..

Sampai opis, terus meraih simpati ngan my staf "Kesian saya pagi ni, dah la keter tayar pancit, laki pulak jauh, nasib baik tak kena jalan kaki, kalau tak mesti tengahari baru sampai" hahahaha.. Sekarang my opisboy tengah tengok2kan kereta tu, dia tanya ada spare tyre tak, saya jawab ntah la ek, u tengok la apa yang ada, hahahaha serious semua pon saya tak tau sebenarnya..

Kalau tak boleh betul, back to my original plan kecemasan, biar je lah getz tu tersadai kat parking sampai hubby balik, hehehe.. Confirm yg paling seronok adalah Izz sebab dapat cuti kecemasan jugak..

Hmmm hopefully dapatlah opisboy tu betulkan keter saya.. Sekian cerita hari isnin saya.. hehehe

Bye.. eh!!! ^_^


Luv,


8.2.13

Talking with Iskandar : tong eri and apple pie...

as salam..

Hai uols, wazap wazap!!! Happy Flyday..

Hepi2!!! sebab nak cuti panjang, boleh balik kampung hehehe yeahuuu!!

Nothing much to say hari ni cuma saya nak memperkenalkan siri baru untuk saya membuat collection adengan2 bila berborak dengan Iskandar.. Saya suka baca kat blog n fb bila ramai mak2 n bapak2 yang suka quote their conversation with the children.. Selalunya saya kongsi n gelak2 dengan hubby or kawan2 rapat je cerita2 yang selalu keluar dari mulut comel Iskandar.. Hopefully dengan buat collection macam ni akan ada satu hari di masa hadapan (chewahh!!!) bila saya rindu dengan celoteh comel anak2 boleh saya flashback balik memori2 indah tersebut.. hehehehe


Iskandar ni agak pelat so selalunya bila dia sebut word yang pelat saya akan sebut semula gunakan kaedah suku kata, pastu suruh dia ikut dan sebut semula.. Contohnya dia sebut buku as "uku" so saya akan sebut "bu..bu, ku..ku, bu..ku..." (dengan expression muka segala lah) dan dia akan ikut dan ulang 3-4 kali sampai saya kata "haaaa pandai"

Situasi #1

A couple of nights back, dia nak tengok tom and jerry dari youtube..

Iskandar : mummy, izz nak watch tong eri..
Mummy  : what?
Iskandar : izz nak watch tong eri!! (tarik muka mummy suh tengok muka dia)
                ni mummy, IZZ NAK tong.. tong.. eri.. eri..
Mummy  : hahaha mummy tak paham lah!!
Iskandar : mummy ikut izz, "TONG!! TONG!! ERI!! ERI!!
Mummy  : tong eri?!! apa tu..
Iskandar : NO TONG ERI!! hmmmmm *few seconds dia berpikir* cat and mosh..
Mummy  : oooooo tom and jerry
Iskandar : haaaa tong and eri!!!!
Mummy  : hahahahaha ok2.. jom tengok tom and jerry..
                *payah tul nak paham bahasa dia ni*


Situasi #2

Banyak kali bila pegi groceries shopping bila lalu kat tempat fruits, Iskandar akan excited bila nampak nenas..

Iskandar : mummy, tu apple pie!!
Mummy  : mana?!
Iskandar : TUUUU apple pie!!
Mummy  : *gelak* tu pineapple la..
Iskandar : oooo pineple..

Next trip to market.. (hari yang lain...)

Iskandar : mummy, apple pie!!
Mummy  : pineapple..
Iskandar : ooo pineple..

Another trip.. (hari yang lain lagi...)

Iskandar : mummy, apple pie!!
Mummy  : pineapple lah..
Iskandar : ooo pineaple..

Another another trip... (hari hari yang lain lagi.....)

Iskandar : mummy, apple pie!!
Mummy  : tak.. itu pineapple..
Iskandar : oooooo

Recent groceries shopping at Jusco... Nampak je nenas terus..

Mummy  : Izz, tu pineapple!!
Iskandar : haah, pineple...

*hahaha pasni mummy perlu lebih cepat sebelum dia sebut apple pie lagi!!!*


Ok guys, happy holiday and happy snake year!!! jangan lidah bercabang ye hehehe

Till then.. ^_^


Luv,


7.2.13

2nd Pregnancy : 5 month check up..

as salam..

Hari ni saya nak menebus janji2 yang telah ditaburkan hahaha takdelah just nak share cerita on my previous atenatal check up je..

Last Saturday saya ada appointment dengan my gynea untuk check my pregnancy progress, to dated, baby dah 22++ weeks.. my weight (at check up time) was 62.4kg.. Doc Seri kata i've achived ideal weight gain hahaha mungkin mengambil kira my previous pregnancy yang melampau2 naik berat badan compared to this one..

Actually this already my third time check up.. Before this, due to hubby busy schedule, saya cuma bawak Izz teman saya gi PCMC, but i'm ok with it.. Since hubby beria nak ikut, so saya buat appointment on Saturday, but seriously thats going to be the last Saturday for me, ya Allah!! punya lah ramai orang, punya lama nak jumpa doktor, kalau la dah time nak beranak, confirm dah beranak dulu baru jumpa doktor.. So i've decided after this no more appointment on Saturday kecuali kalau ada hal2 yang tak dapat dielakkan lah, regardless lah hubby can follow or not, i've learnt my lesson.. Bawak abg Izz pon cukup lah teman mummy.. Lagipun kalau datang weekday, Doc Seri yang manis kasi saya m.c hahaha..

Ok, back to check up story.. Saya pun terkejut jugak sebab my weight tak naik mendadak like before but saya memang agak jage makan this time (gile ko dah dapat hubby asyik berjogging pagi petang, mau tak ai pon sama jadi psycho nak kurus hahaha), and hubby pun cakap beza masa preggykan Izz, saya asyik mintak fast food jek, erkkk adakah Kenny Rogers tergolong dalam fast food?!! BUT it's too early untuk compare, still have another 4 months to go.. Ataupun mungkin supplement yang saya amik tidak menyebabkan saya asyik nak makan je sebab during my first checked up, masa Doc Seri tanya apa supplement yang saya consumed masa preggykan Izz (padahal dia juga yang kasi!! ^_^) saya jawab Obimin, dia terus cakap, "ooo Obimin akan buat u asyik nak makan je" hahaha so dia kasi supplement yang lain.. apa2 la doktor, nasib baik cute!!
 
Supplements untuk preggy me; NeuroGainPB, Acid Folic, Calcium dan Sangobion.. See takde Obimin kan?!! ^_^

Selain tu juga, since saya dah masuk 5 bulan so doc suggested buat detail scan, oklah walaupun kena bayar rm300 hehehe.. Setengah jam perut saya kena tonyoh2 dengan scanner stick tu, sakit jugak la sebab bukan Doc Seri yang buat, ni doctor lain.. Sambil tu doc cakap la itu ini, saya and hubby tak paham pun apa yang doc tunjuk sebenarnya, kami lagi melayan abg Izz yang excited macam selalu bila dapat tengok baby adik..

Alhamdulillah, semua in order.. Based on scan tu, nothing yang luar biasa.. baby sihat2 je.. But yang paling best, first sekali gambar yang appear kat scan monitor tu ialah PISTOL, hahaha so adalah confirm we are going to have another boy in the house.. waduh2 bisa pingsan gue mau layan 3 laki2 hahahaha..

Bila cakap dengan Izz, baby boy lah dalam perut mummy.. Jawapan dia mana baby girl? So hubby jawab, nanti lain kali baby girl pulak ye hahaha hamboi2 sedapnya cakap.. Bila banyak kali kami cakap dalam tummy mummy baby boy, barulah dia terima dan cakap takpe baby boy pun boleh main masak2 kan, hahaha lawak la abg Izz ni!! Pandai dia pujuk diri sendiri..

Seriously bila orang tanya harap2 kali ni baby apa, saya dengan jujur cakap kalau boleh nak girl.. Petua2 untuk dapatkan baby girl pon semua saya dah buat masa time concieve dulu hahahaha (gila statement berani mati!!) tapi Allah lagi maha mengetahui.. So jangan tanya apa tips dan petua nak dapat baby girl, dah tentu saya FAILED this time!! But saya dah terima kenyataan, my lil' boy is on his way now!!! Tambah pulak mak penah cakap masa bulan lepas dia rase anak saya lelaki, see mak sentiasa tahu kan?!! luv u mak..

terang, jelas dan nyata.. terimalah kenyataan hahaha
his head and hand.. ni tengah tumbuk perut mummy ke ape ni?!!
lil' fingers..

Oklah, cukup update pasal preggy kot, nanti kita stori mori lagi ye.. Bersama2 ini disudahi dengan gambar terbaru akak hahaha see tetap control ayu dan control perut hahaha deng!!! Pakai baju kurung berjaya menyembunyikan perut kan?! 5 bulan tau!! uwekk


Bye!!

Luv,


4.2.13

2nd Pregnancy : Sinusitis with Bad Headache and Facial Pain..

as salam..

Hello February, nice meeting u back love!!

Hehehehe salam Isnin, mood suam2 kuku sebab dah 3 hari bangun lambat, jangan ditanya Izz's condition this morning, as usual, disaster!!

For those yang belum tau, i am pregnant again with my second child, yes! Izz akan jadi abang besar.. Yang bestnya, im preggy along with my besties hahaha yes! kami memang suka buat anak sama2 hahaha.. So this year, insya Allah akan ada penambahan bila buat gathering with my girls, didahului oleh WanRose yang dah dapat baby Sofia last year, following by me, Dayang and Intywinty.. Pening la bapak2 bila kena jage anak2 while momy2 sibuk bergossip, by the way Kak Leo and Aniesmanis, sila join the club ^_^

Alhamdulillah, i'm already in my second trimester, 5 months and counting.. tak sabar seh!! hahaha.. This time, i've passed my first trimester without any difficulties, morning sickness yang lite2 tu ada lah.. Cuma now i'm having a very terrible headache, sakit kepala sampai muka pun sakit jugak, susah nk explain tapi saya rase sakit kat tulang muka, mata n pipi, especially at left side.. Nothing much i can do, cuma boleh tahan dan nangis je hehehe..

Don't worry, i've already had a checkup with ENT specialist, doc cakap due to my sinusitis yang get worst bila saya preggy and pressure bila saya blow nose kuat2 sebab hidung tersumbat.. I really need painkiller untuk tahan sakit yang teramat sangat but doc cuma kasi saya paracetamol, erkk thanks doc!! but bila dah sakit sangat ni, paracetamol pun berguna jugak.. Selain tu, it's may sound cliche, but recite Al Quran ease my pain.. Everytime mandi basuh kepala and bila muka rase berdenyut2, saya letak tuala basah n tried to get some sleep..

I'm suffering with this headache (sakit kat muka) since last week and it getting worst bila saya dalam keadaan yang trigger headache, last Saturday after my appointment with gynea n ENT doc, dengan patient yang sangat ramai kat PCMC tu kami ke majlis kahwin anak Makcik Wok, time tu memang tengah panas yang terik.. Balik rumah saya terus rase nak pengsan, kepala dan muka start berdenyut2 but alhamdulillah lepas rehat makan ubat, i got better.. Cuma malam tu saya tido dengan headache and tulang keliling mata saya rase sakit sangat, tu mungkin sebab kami pergi bershopping kat Pavillion kot, hehehe sempat beli kasut untuk Izz and hubby..

Yesterday (Ahad) pulak, we went to Pasar Chow Kit untuk beli barang2 basah hahaha saje cari penyakitkan.. Kat situ memang la orang ramai yang hamat, so balik rumah start sakit semula.. This time sakit dia memang tak boleh tahan sampai saya menangis2.. Telan 2 biji paracetamol dan saya tido dengan tuala basah kat muka, alhamdulillah kembali segar tapi makan masa yang lama jugak.. So saya buat kesimpulan, untuk sementara ni hingga betul2 sihat, saya perlu mengelakkan diri dari bersesak2 tempat ramai orang dan avoid keluar time panas..

So my advice pada preggy mommy yang ada masalah sinus, bila hidung tersumbat (it's common bila u get preggy sebab membrane inside the nose akan jadi lembut dan mudah swelling, so welcome runny and stuffed-up nose!! hehe not funny, sorry) jangan blow ur nose kuat2 sebab akan put a pressure inside ur head dan membuatkan anda sakit kepala serta sakit muka (facial pain).. And believe me, anda akan menderita sakit untuk beberapa hari dan ianya adalah sangat sakit.. Jangan jugak pegi ke tempat2 or buat benda2 yang boleh trigger sakit kepala, u should know your body better kan, so like me, saya tak boleh berada kat open space dengan matahari tegak atas kepala or tempat yang ramai sangat orang, mak rimas ok!! hehe

Now i'm in medication yang lite2 je sebab doc nak pantau perkembangan before dia decide nak start with antibiotic treatment.. Oral pills memang dia tak kasi kecuali paracetamol je..

Ubat untuk seminggu; FLO sinus care untuk nasal douche, afrin nasal spray n rhinocort tu untuk keringkan mucus dan paracetemol, yeay!!

In my previous pregnancy, saya TAK PERNAH makan paracetamol (walaupon ianya selamat, according to doctorlah) saya akan tahan setahan2nya, but this time saya memang tak tahan dan dah makan beberapa biji untuk kurangkan sakit (of coz with Allah willing) dan saya rase bersalah pada baby.. Cuma saya taknak pikir sangat lah, nanti sedeh plak T_T

Ok, need to stop.. Insya Allah, i will continue dengan cerita2 checkup with my gynea yang manis.. Hehehe soon2.. Stay tune ^_^


Luv,