30.7.12

Diari Ramadan 1433H - Tarawih with Iskandar dan Baju Raya Kami

salam 10 Ramadan..


Alhamdulillah, hampir selesai 10 hari pertama kita berpuasa dan bertarawih.. How's urs puasa? Semoga puasa2 kita diberkati dan penuh dengan pahala amal ibadat yang berlipat ganda, insya Allah..


So far, saya rasa puasa tahun ni adalah sangat simple dan bersederhana.. I mean dari segi makan bersahur dan berbuka, tahun ni adalah sangat berwasatiah.. Sahur sangat ala kadar, kadang2 saya masak sebab nak buat bekal Iskandar je.. Hubby sangat tak berkira apa yang saya masak, makan cereal je pon dia ok.. Mudah kan? Tapi saya tak la take things for granted, mentang2 laki tak kisah tak makan boleh so la membongkang tido, hehehe.. no.. no.. So far, every morning saya masih bangun untuk masakkan benda2 simple for sahur, macam mee n nasi goreng, pasta, nugget n hotdog goreng hahahaha makan dengan roti.. Tapi ada sekali tu terlajak bangun lambat, bangun2 dah kul 5.30 so sempat bersahur makan cereal je lah...


Berbuka pun macam tu jugak, biasanya hubby akan beli dari param sebab dia balik awal so sempat singgah pasar Keramat.. Makanan berat yang penting untuk Iskandar je, kami makan yang simple2 macam roti john, murtabak dan mee sup.. Dalam 10 hari ni cuma 3 kali saya sempat ke param, yang lain2 hubby je beli.. Ada sekali tu, hubby balik lepas waktu berbuka so saya ingat dia dah berbuka kat opis rupanya dia cuma minum air je, so kelam kabut la masak apa yang ada, capati segera dan sardin hmmm tapi sedap jugak hahaha.. Dia memang tak kesah saya tak masak apa2 tapi kesian pulak sebab dia nak bertarawih lepas tu.. Tahun ni saya rase saya jatuh cinta dengan kueh lopez lah ^_^ *tetiba*


Weekend kami akan balik ke Shah Alam, so tu lah masa saya akan tido sepanjang masa hahahaha memang tak senonoh anak menantu ni, takde nak menolong kat dapur langsung!! hehehe tau mak ni mesti saya kena membebel panjang..


Tarawih pun alhamdulillah, so far penuh lagi bila time boleh puasa (tapi dah tinggal dah!!).. Alhamdulillah, Iskandar pun sangat behave dan memberi kerjasama bila time semayang tarawih, mula2 saya tak yakin sangat nak bawak dia ke masjid, takut dia buat bising n ganggu jemaah yang lain tapi bila teringat experiance di Mekkah, budak2 kat sana memang senjaga dibawa ke masjid untuk tujuan exposure so saya gagahkan diri jugak, hubby pun cakap, ni la masa kita nak bawak dia ke masjid, biar dari kecik dah didik hati dekat dengan rumah Allah.. 


Bekalan wajib untuk dia duduk diam, air kosong, biskut dan iphone.. Alhamdulillah memang dia sangat behave.. First day kami duduk belakang je, bila nak start solat baru saya masuk saf, masuk hari kedua dia dah tau nak duduk kat mana dan taknak saya duduk dengan dia dah.. Fasiliti kat Masjid Khalid ibnu Al Walid (Masjid Mindef) pun sangat selesa, ibu2 yang datang bersama anak digalakkan solat di tingkat atas yang lengkap dengan bilik air, bilik wudhu dan ada tempat air minuman sekali.. Walaupun projek Masjid ni bukan bawah unit saya tapi as a orang pembangunan, memang saya bangga lah hahahaha... Bila saya tak boleh bertarawih pun Iskandar still insist nak ikut abah dia semayang, tapi hubby bawak dia surau di atas rumah je, ok lah tu.. 


So far, satu2 nya tempat yang hubby tak akan cakap tak boleh ikut bila Iskandar nak ikut ialah pergi masjid/surau..


Baju raya kami dah beli last saturday.. Dah balik rumah in law kan, wajib la singgah Kompleks PKNS, ramai sangat orang sebab semua dah gaji agaknya.. Tahun ni kami tak hantar tailor, beli baju ready made je sebab tak dapat keputusan bersama for theme colour.. Hubby dapat beli baju melayu ikut taste dia, sepasang dengan Iskandar.. Baju kurung saya pun dah beli, bukan satu tapi dua ^_^ Tapi 2-2 saya rase macam tak matching dengan baju hubby, perlukan dicari baju yang ketiga?!! hehehe harus2.. Salah satu baju yang saya beli tu size terkecik sikit, so saya ada 2 options, first kurangkan berat badan dan second bagi je baju tu kat Dian, tapi baju tu cantik dan mahal jugak hehehe...


Bila baca post2 kat fb ramai cakap dah turun sampai 4/5kgs in a week tapi apasal I masih maintain gumuks?? Hmmm turun la 1 kg je, tu pun yo yo, kejap kang turun pastu naik balik, tensen jek.. Nak kata makan banyak tak jugak, mungkin jugak dah sampai tahap tepu kot tapi apasal dulu saya boleh turun banyak2 kgs, huhuhu sedeh!!! Tapi saya kena turunkan berat supaya dapat pakai baju raya hahahaha psycho!!!


Ok guys, selamat meneruskan puasa!! 20 days to go, sila la rebut peluang2 yang ada, semoga kita bukan dalam kategori orang yang rugi.. 


See u in next entry.. Bye 



Luv,



26.7.12

Akhirnya....... ^_^

as salam..


Yeay!! Akhirnya berjaya transfer gambar dari dalam iphone ke komputer hahahaha..


Terima kasih atas kepakaran saya membelek iphone mase dalam meeting sebab boring dan lapar (erkkk puasa lah!!!) hehehe.. 


So gambar pertama dari dalam iphone untuk tatapan anda...

I miss this blissful place, seriously!!


Will update dengan lebih proper next time!! hehehe jangan marah..
And happy berbuka guys!!!


Luv,



20.7.12

Salam Ramadhan 1433H

salam Jumaat..


Alhamdulillah, pagi yang cerah compared to yesterday.. 


Izz pun recovering well from his on off fever, yesterday evening I got sms from his cikgu reporting his temperature are slightly high and getting cranky.. After fetched up his Abah, we went to Jusco for groceries shopping and suddenly his fever went off.. Haha hubby said, "he's ur son!! kaki shopping" LOL... 


but today, deep inside me I felt a lil bit frustrated, luckily I have my hubby to support me and his words, "we will try again, jangan sedeh" are my kata semangat to still standing until this moment.. T__T


On other bright side, I can't wait to start solat tarawikh tonight, alhamdulillah we meet again Ramadhan.. Thanks Allah.. 


To my readers and all my sayangs, i wish u all a barakh Ramadhan and happy fasting!!





Luv,



16.7.12

Hungry..

as salam..

Im damn hungry at this moment but going out looking for foods is not an option... Why lah McD at this area didn't offered delivery service?!!

Ok tu je...

Gud nite from Lumut!!

Luv,
HaNiE
Published with Blogger-droid v1.7.4

6.7.12

Comel Quote # 6 : THANK YOU



Thank YOU!! and happy Friday!!


Luv,

5.7.12

My First Baking Class

as salam..


Hai semua!! Erkkk entry ini dibuat khas untuk menjeleskan Cik Dayang Balkis, hehehe (I hope u read this babe!!)


A couple nights back, I followed my sister to join a baking class.. My first baking class ever, before this if buat cake suka suki hentam sendiri aje, usually I just follow the recepi that I copy from internet or youtube and the results biasanya not so bad lah but ada juga yang masuk tong sampah terus hehehe.. 


I didn't planned it actually, at first I just drove her there, but since my sister was the only student that night so I thot of tag her along, hehehe..


We started our class at 8 pm and ended around 10.30 pm.. We did bake hmmm not really la sebab what we did was kek kukus, hmmmm 3 different type of kek kukus, kek kukus buah, brownies chesse kukus and kek chocolate kukus... A bit penat sebab the resepi didn't use mixer, just guna tangan, lenguh okey but much easier to do it..


This pics I took from Kak Ninie fb sebab I still tak tahu how to transfer pic from iPhone T_T


students
kek kukus chocolate
brownies cheese kukus.. sedap sangat!!
kek kukus buah.. I never like kek buah but this one adalah sangat sedap, seriously!!

So girls, our next gathering kita buat kek kukus ye.. And carrot cake wanrose jugak.. 


Bye!! Janganlah 'sentap' with me.. Peace ^_^




Luv,

2.7.12

July is here (tajuk takde kena mengena dengan post)

as salam..


Hello guys!! Sorry for my ketidak rajinan mengupdate blog ni, hmmm perlu kah di ulang alasan saya yang malas itu hehehe.. 


Sebab asyik malas nak update blog, tiba2 dah masuk bulan Julai.. Separuh jiwa ku pergi!! Ehh separuh tahun dah habis lah.. Tapi tak sempat lagi nak review azam tahun 2012, ye la mana2 yang tak tercapai lagi tu, boleh buat recovery plan, tak pun masuk lah list azam tahun depan (contohnya macam percubaan untuk membuat anak, hehehe contoh ye!!) Hmmm review SKT kerja pun buat last minit, macam la rajin sgt nk review azam tu kan...


Bulan Syaaban pun dah nak masuk separuh bulan, maknanya tak lama lagi akan muncul bulan Ramadhan.. Walaupun tahu Rejab dan Syabaan selain daripada Ramadhan ni banyak kelebihan dan antara bulan yang berkat tapi tetap tak banyak buat amalan sunat, ehh ni teguran untuk diri sendiri sebenarnya!! Just untuk info, hari Khamis ni hari nisfu syabaan ye..


Nak cerita pasal weekend lepas lah..


Hari Sabtu saya ada jemputan kawen anak kepada staf lama saya, memang dah plan dengan hubby nak datang.. Tapi hubby plak termiss flight balik KL malam Jumaat tu, so terpaksa lah dia stay lagi satu hari kat Labuan.. So saya pergi berdua je dengan my anak bujang, okeh la ada jugak teman nak berborak dalam kereta sementara jalan jam, walaupun kebanyakkan masa Izz asyik cakap "mummy, Izz nak toys!!".. Sampai dewan nasib baik jumpa ramai muka2 yang dikenali, takde lah rase kekok sangat.. Selesai melantak nasik minyak, kami straight balik rumah, ingat nk singgah toy'r's belikan Izz mainan tapi bila pikir balik kepayahan nak mengejar budak kecik tu dengan baju kebaya dan heels bagai, terpaksa cancel.. Kebetulan my kakak ada di KL, kami pun sister2 ni plan nak gi shopping kat jalan TAR.. Tunggu semua ahli berkumpul kat Damai (dian la paling lambat sampai, siap anak I main kereta control kat stesen LRT tu) kami naik LRT ke jalan TAR, Izz sangat excited dapat nak train.. Shopping2 pastu saya ajak diorang ke Jakel, ye lah makcik ni baru nak gi cari kain buat baju raya, ntah tailor amik tempahan lagi ke tak ni, nanti kalau tak amik kita cari baju dah siap je lah.. Tengah syok2 pilih kain, tiba2 Izz plak start cranky sebab mengantuk, dah la tak bawak stroller, merasalah mendukung dia yang tidor, lebih setengah jam la jugak, dah la berat, nasib baik pakai flat shoe, kalau lah pakai heels mau patah kaki tu..  Malam tu memang saya kesakitan satu badan, lenguh yang amat sangat tapi takpe sebab tukang urut dah balik, hehehe...


Hari Ahad pun ada jemputan kawen jugak, my PTDs' friend.. Siap2 kat rumah in law dan sempat makan nasi lagi, tapi sebelum tu singgah shopping mall beli hadiah sebab hadiah yang saya beria beli last week tertinggal kat rumah Keramat, takpe hadiah yang tertinggal tu akan jadi hadiah orang kawen yang lain, sape lagi nak naik pelamin jangan lupa jemput, I dah ada hadiah hahaha.. Congrats to Sue and hubs.. Pengantin sangat cantik dan foods sangat banyak, my hubby siap cakap ni macam buffet pre Ramadhan je.. Sementara kami gi wedding, my sisters repeat lagi shopping kat jalan TAR, memang la my kakak tu kalau datang KL, confirm ke sana je.. Malam after Maghrib, hantar dian balik UIA, singgah makan kat restoran arab makan nasi lagi, banyak plak tu.. Pas makan sempat lagi tapau kek kat Secret Recepi.. hahahaha makan banyak, pastu komplen gemuk!! that's me!!


Ok, cerita pasal hari ni pulak lah.. 2 Julai 2012, Izz dah masuk 3 tahun setengah, setengah tahun lagi masuk 4 tahun, fuhh memang sekejap!! So far dah macam2 benda dia boleh buat, kadang2 buat kami ketawa, kadang2 buat kami menyingga, selalunya mummy dia lah yang paling kurang sabar.. Memang banyak cakap budak tu, suka menyanyi jugak tapi suka buat lirik sendiri, sama macam abah dia!! Bila dia bercakap kita kena pandang muka dia, if not dia akan terjerit2 panggil sampai kita pandang muka dia.. Still pelat tapi so far me and hubby boleh la paham apa yang dia nak.. Izz sangat suka merajuk, hubby cakap bab merajuk ni dia ikut saya, ehh ye ke?!! mana ada I suka merajuk lah.. Untuk Izz, selepas mummy dan abah, dia akan pilih atuk so kalau macam bagi2 mainan tu "ni izz punya, ni mummy punya, ni abah punya, ni atuk punya" hehehe sweet, cucu atuk kan!! Tapi Izz pemalu, or my mum in law kata Izz lambat sikit panas bila jumpa dengan orang yang dia tak kenal, payahnya nak suruh dia shake hand, jumpa orang mesti menyorok kat my belakang.. Ramai cakap muka Izz macam muka saya, sebab tu comel kan, hehehe ehhh tapi saya dah tak comel dah sebab ada scar chicken pox hahahaha..


Orait, kena stop dulu sebab ada checking 5S plak, nak tutup pintu bilik dan lampu semua, konon2 takde orang dalam bilik sebab my bilik sangat bersepah, tak sempat nak Sorok dah hehehe.. Bye


Owhh sorry la sebab entry takde gambar, saya tak reti nk masukkan gambar yang dalam iPhone ke komputer ni, hehehe sape2 yang pandai tu sila beri tunjuk ajar ye...


July.... please be good to me!!!


Luv,