29.9.11

Langkawi Holiday - Oriental Village

as salam...

Hai guys, mari sambung story mengenai Langkawi.. In this entry, saya akan tulis our half day experience di Oriental Village, Langkawi.. Seriously, this is a must visit place and wajib ada dalam itinerary lawatan anda...

muka ceria di pagi hari!!

Oriental Village ni terletak di Pantai Kok, tempatnya sangat tenang dan damai sebab terletak di kaki Gunung Mat Chincang.. Di sini ada banyak aktiviti yang boleh dibuat, antaranya elephant adventure, tiger gallery, animal feeding dan yang paling utama adalah cable car ride..Masuk ke sini adalah percuma tapi activities yang nk dibuat ada bayaran masing2..

Disini juga banyak range of restaurant yang boleh dipilih, ada western food, Japaneses and Korean cuisines serta makanan local.. If nak murah sila ke food court mereka, boleh tahan juga makanannye, tapi tempatnya di kawasan belakang sikit..

Banyak juga kedai cenderamata kat sini, tapi kebanyakkan barang sama di pekan Kuah.. So boleh la cuci2 mata..

main entrance
tepi main entrance
map
view dalam Oriental Village

First activity yang kami buat mestilah naik cable car.. Cuaca sangat cantik dan angin sepoi2 bahasa, sebab if hujan or angin kuat (cuaca buruk), perkhidmatan cabel car akan diberhentikan sementara untuk keselamatan.. Saya cadangkan datang ke sini awal pagi sebab keadaan tak terlalu panas dan crowded.. 


Harga tiket untuk cable car ride adalah RM30 (adult) dan RM20 (child).. Tapi untuk mycard holder ada discount 50%, so our ticket fees adalah RM40 (2 adults and 1 child)

Some interesting fact regarding the cable car;
Also located inside the Oriental Village, the clear bubble shaped cable car takes the 2.2km ride up the mountainside on a 42 degree incline. Gunung Macincang at 708 metres offers a spectacular view. Starting from about sea level, the Cable Car rises from about sea level to an altitude of over 700 metres. Along the near vertical lift, tourists are presented with the towering cliff face named ‘Matahari Face’.
The cable car has the longest suspension in the world between two stations. It was built without constructing any roads through the jungle.
Perjalanan ke puncak lebih kurang 10-15 mins, agak laju!!! Tapi because we're too busy amik gambar, takde la rase gayat sangat.. The scene from the cable car sangat cantik; beautiful sea, lush green hills and clear blue sky, subahanaallah!!! Ada 2 perhentian cable car akan stop, the nicest view mestilah dari puncak paling tinggi ^_^

Anda boleh berjalan kaki untuk ke Sky Bridge, tapi kami tak ke sana memandangkan perlu bawak si kecik Iskandar, so lepak2 sekejap sambil posing amik gambar di platform di top station.. Lepas about half an hour kami naik cable car untuk turun ke bawah..

inside the cable car
Telaga Tujuh Waterfall
Sky Bridge
bergambar di top station

Lepas turun dari cable car, we continued with animals feeding activity.. Ada 2 petting corner, one featuring deer and the other one for rabbit.. 

First kami masuk ke deer mini petting zoo, masuk percuma cuma perlu beli packet makanan RM1.. Firstly my son got excited tapi bila rusa tu datang kat dia, terus nak mintak dukung.. Rusa2 tu sangat jinak dan suka makan atas tangan, ewwww!!! So hubby je yang tahan duduk dalam tu kasi rusa makan sampai habis, hehehe...

deer feeding session

After that aktiviti yang paling Iskandar enjoyed, kasi fish makan.. Di tengah2 Oriental Village ada lake yang cantik dan a few bridges that connect with restaurants and shops.. Di tepi2 ada stall yang jual cenderahati dan fish food RM1.. First saya belikan sepeket, lepas habis dia tabur bagi fish makan terus belari ke stall tu amik lagi satu paket, terpaksalah mummy bayar.. The third fish food hadiah daripada sorang atok yang seronok tengok Iskandar kasi makan ikan, boleh?? Hehehe

Fish feeding session

Next, kami ke tempat rabbit... Free admission tapi kena beli carrot RM1.. Banyak rabbit tapi comot2 and smelly o_O Kat sini pon Iskandar takut bila rabbit attacked dia, hehehe cute jek!!! 
Rabbit feeding

Another great adventure di Oriental Village adalah naik gajah, hehehe.. RM80 untuk elephant's ride, bagi makan dan bergambar.. Nama gajah ni adalah Lasah, and he's one of the great actor in the film tittled "Ana and The King".. 


Elephant adventure



Lepas penat, kami chilled down di Tiger Gallery Restaurant.. Sambil minum2 boleh main chess dan tengok tiger, hahaha what a great experiance!!! Dengan jarak yang dekat boleh tengok Zanah the tiger berendam dalam kolam.. But actually, tiger tu tak nampak kita pon.. Tidak boleh ambil gambar tapi if nak amik jugak perlu bayar RM10 untuk masuk tabung Tiger Gallery... 

minum hot chocolate and main chess with a live tiger as a background
Zanah the Malayan Tiger
eye contacts

Orait, hope u won't get bored with this panjang berjela entry.. I'll continue again in next post ya...


Luv, 
 

2 comments:

Irma Ruhani said...

Mesti Iskandar happy jalan2 dengan mummy. cutenyer tengok aksi dia.

Carrie-Ma said...

salam mar,

ko naik cable car dpt diskaun 50%? apsal aku gi bln 5 hr tu diaorg ckp diskaun utk mycard holder dah hbis? utk 3 thn pertama jek katanya. makanya aku byr full utk 5 org dewasa masa tu huhu