29.9.11

Langkawi Holiday - Oriental Village

as salam...

Hai guys, mari sambung story mengenai Langkawi.. In this entry, saya akan tulis our half day experience di Oriental Village, Langkawi.. Seriously, this is a must visit place and wajib ada dalam itinerary lawatan anda...

muka ceria di pagi hari!!

Oriental Village ni terletak di Pantai Kok, tempatnya sangat tenang dan damai sebab terletak di kaki Gunung Mat Chincang.. Di sini ada banyak aktiviti yang boleh dibuat, antaranya elephant adventure, tiger gallery, animal feeding dan yang paling utama adalah cable car ride..Masuk ke sini adalah percuma tapi activities yang nk dibuat ada bayaran masing2..

Disini juga banyak range of restaurant yang boleh dipilih, ada western food, Japaneses and Korean cuisines serta makanan local.. If nak murah sila ke food court mereka, boleh tahan juga makanannye, tapi tempatnya di kawasan belakang sikit..

Banyak juga kedai cenderamata kat sini, tapi kebanyakkan barang sama di pekan Kuah.. So boleh la cuci2 mata..

main entrance
tepi main entrance
map
view dalam Oriental Village

First activity yang kami buat mestilah naik cable car.. Cuaca sangat cantik dan angin sepoi2 bahasa, sebab if hujan or angin kuat (cuaca buruk), perkhidmatan cabel car akan diberhentikan sementara untuk keselamatan.. Saya cadangkan datang ke sini awal pagi sebab keadaan tak terlalu panas dan crowded.. 


Harga tiket untuk cable car ride adalah RM30 (adult) dan RM20 (child).. Tapi untuk mycard holder ada discount 50%, so our ticket fees adalah RM40 (2 adults and 1 child)

Some interesting fact regarding the cable car;
Also located inside the Oriental Village, the clear bubble shaped cable car takes the 2.2km ride up the mountainside on a 42 degree incline. Gunung Macincang at 708 metres offers a spectacular view. Starting from about sea level, the Cable Car rises from about sea level to an altitude of over 700 metres. Along the near vertical lift, tourists are presented with the towering cliff face named ‘Matahari Face’.
The cable car has the longest suspension in the world between two stations. It was built without constructing any roads through the jungle.
Perjalanan ke puncak lebih kurang 10-15 mins, agak laju!!! Tapi because we're too busy amik gambar, takde la rase gayat sangat.. The scene from the cable car sangat cantik; beautiful sea, lush green hills and clear blue sky, subahanaallah!!! Ada 2 perhentian cable car akan stop, the nicest view mestilah dari puncak paling tinggi ^_^

Anda boleh berjalan kaki untuk ke Sky Bridge, tapi kami tak ke sana memandangkan perlu bawak si kecik Iskandar, so lepak2 sekejap sambil posing amik gambar di platform di top station.. Lepas about half an hour kami naik cable car untuk turun ke bawah..

inside the cable car
Telaga Tujuh Waterfall
Sky Bridge
bergambar di top station

Lepas turun dari cable car, we continued with animals feeding activity.. Ada 2 petting corner, one featuring deer and the other one for rabbit.. 

First kami masuk ke deer mini petting zoo, masuk percuma cuma perlu beli packet makanan RM1.. Firstly my son got excited tapi bila rusa tu datang kat dia, terus nak mintak dukung.. Rusa2 tu sangat jinak dan suka makan atas tangan, ewwww!!! So hubby je yang tahan duduk dalam tu kasi rusa makan sampai habis, hehehe...

deer feeding session

After that aktiviti yang paling Iskandar enjoyed, kasi fish makan.. Di tengah2 Oriental Village ada lake yang cantik dan a few bridges that connect with restaurants and shops.. Di tepi2 ada stall yang jual cenderahati dan fish food RM1.. First saya belikan sepeket, lepas habis dia tabur bagi fish makan terus belari ke stall tu amik lagi satu paket, terpaksalah mummy bayar.. The third fish food hadiah daripada sorang atok yang seronok tengok Iskandar kasi makan ikan, boleh?? Hehehe

Fish feeding session

Next, kami ke tempat rabbit... Free admission tapi kena beli carrot RM1.. Banyak rabbit tapi comot2 and smelly o_O Kat sini pon Iskandar takut bila rabbit attacked dia, hehehe cute jek!!! 
Rabbit feeding

Another great adventure di Oriental Village adalah naik gajah, hehehe.. RM80 untuk elephant's ride, bagi makan dan bergambar.. Nama gajah ni adalah Lasah, and he's one of the great actor in the film tittled "Ana and The King".. 


Elephant adventure



Lepas penat, kami chilled down di Tiger Gallery Restaurant.. Sambil minum2 boleh main chess dan tengok tiger, hahaha what a great experiance!!! Dengan jarak yang dekat boleh tengok Zanah the tiger berendam dalam kolam.. But actually, tiger tu tak nampak kita pon.. Tidak boleh ambil gambar tapi if nak amik jugak perlu bayar RM10 untuk masuk tabung Tiger Gallery... 

minum hot chocolate and main chess with a live tiger as a background
Zanah the Malayan Tiger
eye contacts

Orait, hope u won't get bored with this panjang berjela entry.. I'll continue again in next post ya...


Luv, 
 

27.9.11

Sickening Me

as salam...

Orait dear, I have to stop writting about the langkawi's adventures for a moment to squeeze my-merepek-entry this time, hehehe actually the main reason because all the pictures are in my office's computer o_O so I'll continue tommorrow ok...

Well, back to the title above..

Im not sick anyway, just a little bit "meroyan" because hubby wasn't around.. Not because the toughnest of being single parent (hell yes!!!) to a 32-months-not-so-little-old-boy-anymore but because of limitation for mummy-fav-weekend-activity aka shopping.. Pity me right? So I tried to overcome my sadness with online shopping, hahaha *pitam laki mak*

I have another 2 more weekends alone with my son, hahaha hopefully I will not pitam together with my hubby when the credit card's bill coming after me ^_^

Ok dear, have a good night sleep..

Luv,
HaNiE
Published with Blogger-droid v1.7.4

Langkawi Holiday - Bella Vista Langkawi Hotel

as salam...

As I mentioned before, di Langkawi kami menginap di Bella Vista Langkawi.. Alhamdulillah dengan kos yang agak murah, kami dapat bilik yang selesa.. 

Saya suggestkan sesiapa yang nak cari bilik hotel secara online, boleh try website AsiaWebDirect ni.. Harga yang dioffer lebih murah dari website yang lain dan service pon mantap.. Lepas buat transaction je terus minah dari Thailand call confirmkan our booking (company ni based in Thailand) dan tiada masalah check-in di counter hotel... Harga bilik deluxe for our 3 nights stay was RM456.85..

Bella Vista Langkawi ni letakkanya di Kuah, tapi bukan dalam pekan Kuah la, masih jauh if nak berjalan kaki ke Haji Ismail Group (HIG), hehehe.. Dari airport lebih kurang 20 minit, saya 3/4 kali juga penah ke Langkawi ni tak tak pernah perasan hotel ni sebenarnya ^_^ sebab selalu pegi tido hotel mahal kan (gov bayar!!)

View bilik kami mengadap swimming pool dan laut, sangat cantik!! Tapi tak berkesempatan pon nak mandi manda di pool.. Breakfast pon ok, banyak choice makanan dan different main menu every morning.. Bab makan ni saya tak kesah sangat, maklumlah tengah diet kan, hehehe tapi if no complaint dari hubby considered ok lah tu...

Urusan check-in dan check-out sangat mudah, staffs hotel semua friendly dan cepat bertindak if kami mintak apa2.. Cuma the only complaint yang saya nak nak buat ialah, policy hotel yang cuma akan kemas bilik if kita gantung tag "please make up room", rasenya kat hotel lain setiap hari akan ada housekeeping kemas bilik kan.. Tapi tak tau lah if memang diorang punya policy nak nak kacau customer's privacy.. But itu tak menjejaskan ke"best"an Bella Vista secara keseluruhan ^_^ 

Bella Vista Langkawi (ada studio room dan apartment juga)
main entrance, banyak tempat parking kereta kt hotel ni
lobby untuk counter receptionist dan atas tu tempat makan
view from our room
can u spot the swimming pool?
hari terakhir di hotel

If u ask me, hotel ni memang terbaik untuk budget holiday.. Kenapa nak bayar mahal if untuk tidur, mandi dan berehat je kan.. Kecuali la nak rasa luxury holiday, sila pilih hotel lain ^__^

Luv,
 

26.9.11

Holiday 2011 - Pulau Langkawi

as salam..

Hai n gud hrmmmm afternoon all!!!  ^_^

Last 2 weekends sempena cuti Hari Malaysia, me n my family telah pergi bercuti ke Langkawi.. Di musim open house sana sini, kami terpaksa menolak a few invitations open house, sorry ye kawan2 semua, next year ajak lagi, hehehe.. Tapi ada jugak yang kami sempat singgah, touch down di KLIA terus gerak ke Kota Kemuning untuk hadir birthday party Shikin's princess dan ke Shah Alam untuk hadir birthday baby Ilhan cum open house Linie dan open house rumah Kak Lela.. See betapa commitednya kami!!! ^_^


Ok, back to the story... 

I've planned this holiday a month ahead, reason cuti time2 raya adalah sebab nak spent quality time with lil' Iskandar, ye lah kan asyik kena tinggal bila abah n mummy outstations, lagipon hubby kena outstation for 3 weeks starting from last week and kami tak tahu bila lagi boleh bersenang lenang apply annual leave tanpa perlu bersilat dengan bos, thihihi.. Kami bercuti dari 15 Sept 11 hingga 18 Sept 11 (4d3n)

So I pun checked with airlines yang offered good price, dan kebetulan my enrich mile points yang dikumpul2 sepanjang kena bertugas luar kawasan ni cukup for our air fares, hehehe sungguh gembira sebab dapat tiket free untuk 3 orang pergi dan balik ye.. So tiket untuk kami berharga 38,250 enrich points plus RM150 (taxes and surcharge)

Untuk hotel pulak, I cari dalam internet jek.. Tak banyak choice untuk bilik yang murah2 sebab mungkin dah agak lambat, kalau yang mahal2 macam kt The Datai Langkawi or Tanjung Rhu tu banyak la tapi semua start from RM1,000++ per night.. Tak kuasa la makcik, kalau nak gi honeymoon buleh la consider, ni nak cari bilik untuk berehat tido je, baik lebur duit kat Haji Ismail Group, hehehe... So lepas buat comparison, akhirnya I booked bilik di Bella Vista Hotel thru AsiaWebDirect, harga untuk 3 malam cuma RM456.85.. Review untuk bilik akan dibuat di next entry..

Itinerary holiday saya dah siapkan awal2 lagi, hehehe biasalah makcik kan perfectionist!! Ikut tak ikut belakang cerita ^_^ Plan kami memang untuk buat Iskandar happy je, so tempat2 lawatan semua ikut citarasa dia, maksudnya tempat yang boleh dia enjoy lah, so "makan mahsuri", "island hopping", "beras terbakar" dan lain2 aktiviti yang tak difahami oleh si kecik, tidak masuk dalam list.. Tempat2 yang masuk dalam list adalah Oriental Village, Underwater World, Langkawi Wildlife Park, Horse Riding dan Crocodile Park.. Selain dari tu, aktiviti bershopping untuk mummy si kecik wajib ada, hahaha so Haji Ismail Group (HIG), Langkawi Mall, Jetty Point Duty Free Complex were in the list... Details tempat2 lawatan akan saya buat di entry yang lain ye (hehehe dasar nak membanyakkan entry!!)


Kami parked kereta di KLIA, senang untuk pergi dan balik dan yang penting tidak menyusahkan orang lain.. Rasenya fee untuk parking lebih berbaloi dari harga naik public transport.. For 4 days the fee is RM144.. Parking untuk long term di KLIA adalah RM129 for first 3 days and plus RM15 for the following days, sila parking di Blok A, 4th and 5th floor.. 

Di Langkawi kami ranted Proton Wira dengan harga RM200 untuk 3 hari.. Bila dah 2/3 km bergerak, hubby kasi idea nak tukar kereta Vios pulak sebab condition Wira yang kami naik tu macam semput jek tapi I cakap "takpe lah kita proceed jek, jangan buang duit, if banyak sangat duit tolong bayar my corelle kat HIG nanti", terus hubby diam, hahaha.... Alhamdulillah, dalam 3 hari tu dapatlah kami keliling Pulau Langkawi naik Wira tanpa masalah, cuma aircond panas bila kereta stop dan meter minyak yang agak bengong... 

Every day, our activities started right after Iskandar woke up, after breakfast dan siap2, we went to the places as per planned.. After lunch we went back to the hotel and let Iskandar took his nap, and than resumed back the activities until early night.. Lepas dinner balik hotel dan berehat serta update gambar (my hubby lah!!) Memang kami ikut masa Iskandar je, takde paksa dia bangun awal or tahan mata sebab this holiday memang all about him!!! 

Ok guys, wait for my next entry (ies).. I'll cerita semua tempat2 best yang kami pergi dan juga restaurants yang menarik untuk dikunjungi... Hopefully uolls yang planning untuk bercuti ke Langkawi boleh dapat idea untuk create ur wonderfull holiday with family and friends ^_^

Luv,

22.9.11

Bila Lama tak Update



as salam..

Lamenya tak update, interface blog pon dah berubah..
Hehehe nanti saya update cerita ye, skrang tengah busy dengan kerja.. Harap2 masih ada yang sudi singgah kat blog ni ^__^


stay tune..

Luv,