20.7.11

Alone at Lumut

as salam...

Greeting from Lumut, hehehe.. Yes, im in Lumut now for my never-ending-work and have to spend a night here because the meeting finished late than schedule.. I knew it's gonna happen, so i already packed a couple of shirts in case im too tired driving back alone to KL or if my meeting finish too late.. 

By the way, on my way here from the office this morning, i've bumped into with a roadblock just before bidor exit, luckily today im quite behaved on the road, hehehe and a big thanks to all the cars at the opposite road because they gave so many highlight as a sign of police in front of us.. ^_^

Oklah, i have to sleep now because i getting hungry and im not really rajin to find a mamak's stall at this time.... Gud nite!!

Luv,
 

18.7.11

Kain for Baju Raya

as salam...

I went to Jakel Shah Alam last saturday to buy kain for baju raya... Since my parents were at my place and my mak also gave me some hints for her baju raya, so we angkut them sekali.. Actually abah reluctant to follow us so I had to using a secret weapon and he agreed to join us, hahahaha not really a weapon lah, just using iskandar to pujuk his atuk!!!

While we, I mean me and my mak!! went crazy choosing the kain, abah patiently helping me with iskandar, hehehe seriously when Jakel suddenly doing a "happy hour" and dropped the price from rm100++ to rm50, who can resist kan?? So we grabbed a fews of kain for myself, mak and her favourite daughter ^__^ kak ninie sila jangan jeles!!! 

I also bought the kain for Iskandar and hubbys baju melayu, oh by the way, my hubby attended his best friend wedding so he gave me a permission to choose the colour for his baju melayu.. So i choose a soft orange or more like peach colour for them but when hubby saw the kain, he said it was too dull for him, kecik ati i okeh!!! So i told him, go to buy another kain by yourself.. At the end, after a few provocations he sent the kain to tailor and asked me to stop membebel, hahaha....

And my kains also selamat at my tailor place now, hopefully i can get my nice baju kurung in a month time from now ^_^ and I still have 4/5 kains waiting to be sent to the tailor, maybe after raya lah...   

We wearing peach colour for hari raya ^__^ what is yours?? 

Happy baju raya hunting everyone!!!


Luv,
 

14.7.11

Kami ke Penang

as salam..

Sabtu lepas, masa peserta2 demontrasi haram yang majoritinya orang melayu pakai kopiah berteriak "reformasi, reformasi, BERSIH" kat sekitar KL, kami sekeluarga including my mak n abah bergerak ke Penang.. 

Awal pagi kami dah keluar rumah sebab en.suami takut jam tapi alhamdulillah jalan lengang, aman dan tenteram.. Walaupon gerak pagi tapi tengahari jugak baru sampai Penang sebab asyik berhenti kat RnR je, kejap nk breakfast la, nak gi toilet la, nak coffee break la pastu nak gi toilet lagi, hehehe biasalah kan, bawak budak!!! (tetiba anak menjadi mangsa)

Sampai Penang betul2 time lunch hour so dengan bantuan Cik Garmin GPS kami sampai kat depan kedai Nasi Kandar Line Clear.. Tapi ramai sangat orang yang tengah beratur so my abah give-up, ajak makan tempat lain dan saya sangat keciwaa... Makan kat kedai mamak sebelah line clear tapi saya tak makan sebab merajuk!!!

Dah kenyang, kami jalan2 kat Perangin Mall sebab en suami nak beli charger yang dia lupa nak bawak.. Window2 shopping, sempat pulak abah belikan baju untuk cucu2 dia, satu baju rm100++, kalau 4 helai, fuhhh untung betul cucu2 sekarang ni, dulu kami takde pon dapat baju mahal2 macam tu!!!

Lepas tu kami gerak ke Kulim, check in kat bilik suite di Impiana Inn, hehehe macam gempak nama bilik suite tapi macam bilik biasa je.. Dahlah service out... Petang tu kami ke umah adik my mak, makan durian sampai muak.. Serius muak gila, sendawa pon rasa durian dah!!! Malam kami ke Giant beli swimming short untuk Izz sebab bawah bilik kami ada swimming pool and everytime lalu je Izz mesti mintak nak "splash!!" 

Ahad pagi, bawak Izz mandi manda.. Ramai cousin2 Izz kat situ so seronoklah dia main2 air, 2/3 kali ajak keluar pool tapi dia refused, nak juga berendam sampai kecut2.. Sambil tengok Izz mandi, saya borak2 ngan mak, tetiba bila saya pusing kat pool nampak Izz tengelam, tak boleh bangun, terus saya melompat masuk pool dukung Izz.. Air dia cetek je, takat perut Izz je tapi sebab dia jatuh n tak boleh bangun, so panik la kami... Malas nk cerita banyak nanti ada pulak yang kecik hati pasal ni, tapi takde pape jadi, Izz ok cuma terkejut je.. So mak suruh bawak dia masuk bilik, mandikan and sapu2 balm supaya badan dia panas, oklah sebab dia tak demam...

After check out hotel, kami ke rumah Mak Su (makcik en suami) sebab ada kenduri sambut menantu.. Habis dah semua anak mak su dah kahwin, ni kira majlis last lah ni... Lepas makan2, borak2 kami gerak balik ke KL.. Jalan ok, tak sibuk tapi bila sampai RnR susahnya nak parking sebab ramai sangat orang, nak makan pon takde tempat.. Nasib baik time balik kami cuma singgah 2 tempat je, hehehe...


Luv,
 

8.7.11

Plastik Kuning

as salam..

Kejadian after lunch hour tadi, masa saya nak masuk pintu gate opis..


MP   :  assalamualaikum kak.. boleh bukak bonet kereta tak, nak buat inspection sikit?

saya :  okey, tapi bersepah sikitlah (sambil keluar dari kereta nk bukak bonet) 
ni kenapa kena check kereta pulak, tak penah buat sebelum ni?

MP   :  kenalah kak, arahan bos sebab ada isu keselamatan negara sekarang ni, mana tau ada bawak bom ke.. ni apa dalam plastik warna kuning ni? tolong bukak..

saya :  takde pape, sampah je (sambil bukak plastik kuning dalam bonet) 
plastik putih ni tak payah bukak ke? (sambil tunjuk plastik putih sebelah plastik kuning)

MP   : tak payah.. ok, clear.. terima kasih 

saya :  orait (masuk kereta dan chow)


Kereta sebelah saya siap kena check bawah2 kereta semua mungkin sebab kereta dia getz warna kuning..

Nampak tak betapa menyusahkan semua orang bila ada manusia2 yang sesuka hati nak mengugat keselamatan negara.. Apasal la diorang ni, cuba bersyukur hidup kat malaysia yang aman damai ni... Entahlah, malas nak komen banyak!!!


*MP - military police

Luv,
 

7.7.11

Bila Mummy and Abah Outstation....

as salam..


Keje saya sekarang ni banyak sangat kena outstation, selalunya 4 kali dalam sebulan, tu pon lepas bagi2 dengan anak2 buah, kalau ikut kira2 logik akal dalam 12 kali jugaklah dalam sebulan, tu tak masuk tugas2 dan mesyuarat2 luar or lawatan2 yang lain.. Bulan lepas memang buat rekod sebab saya berulang alik ke kk, tawau dan sandakan sampai 6 kali dalam sebulan, kira2 enrich dah boleh upgrade ke silver ni (hehehe tu je yg mampu!!).. 

Biasanya sekali keluar untuk sabah's visit dalam 2/3 malam, tapi saya juga penah buat rekod ke kk dan sandakan dalam masa sehari je, maknanya pagi2 buta dah naik flight ke sana and malam terus balik, tak kisah la sampai umah kul 1/2 pagi pun, janji tido dapat peluk izz.. If setakat lumut, kuantan or penang, saya buat day trip je...

So far paling lama saya sanggup tinggalkan izz 3 malam je, lebih dari tu memang akan angkut dia sekali, sebab tu if kena outstation lelame saya sub kat anak buah je (kijam sungguh boss!!!) hehehe tapi takpe diaorg dah biasa ^__^

En. suami pulak lain sket.. dia jarang2 outstation, tapi bila dia dah keluar memang lama.. Biasanya paling sekejap pun 4/5 malam, paling lama sampai 10 malam.. So bila dia kena outstation, saya sangat risau kalau saya pon kena outstation dalam masa yang sama.. 

Dan itulah yang jadi last week.. Kami sama2 outstation dan terpaksarelalah acik ieyan datang KL untuk babysit Izz.. hehehe nasib baik ada dian, kalau tak, tak tau lah betapa kelam kabut kami nak mengurus anak yang sorang tu... So semalaman izz tido dangan ieyan dia, cian izz!! sorry sayang, mummy ngan abah kena work

Tapi walaupon en suami cum driver kami takde, aktiviti hujung minggu masih sama, tetap kena melawat shopping complex, hahaha.. So last weekend, kami ber"outing" ke Mid Valley, ramai sangat orang, mungkin sebab baru gaji or sebab orang malaysia ni memang hobi hunjung minggu melawat shopping complex kot, hehehe macam i!!!

So kami pusing2 la mid valley sambil cuci mata window shopping and kasi dian shopping, upah jaga izz kan.. pastu makan di Gardens dan jalan2 lagi sampai semput.. Lastly beli groceries kat Carrefour.. Malam juga la baru balik rumah, hehehe

Bila saya pulak yang kena outstation time weekend, en suami akan bawak izz balik shah alam, hahaha abah ni tak thrill langsung!!! alasan dia sebab nak kasi izz main2 ngan cousin2 semua, pastu bolehlah abah dia boleh keluar joli2 jumpa kawan2, hahahaha... 

Hmmm saya dah rasa2 nak mintak tukar tempat lain, supaya boleh bertenang sikit.. yang penting supaya kurang sikit outstation ni so tak lah rasa bersalah macam mengabaikan anak.. tapi entah lah, harapan macam tipis or mungkin saya perlu cuba untuk sambung belajar, hehehe tapi macam susah je nak dapat.... tengoklah dulu!!!

Oklah, saya dah start melalut pulak.. jomlah tengok gambar apa yang ada ^__^

kami
makan-makan di TGI Fridays
Izz nak ni!!! mana mummy nak cari nak oiii!!
bila mummy and abah outstation n bila Ieyan take incharge!!


Petang ni mak n abah sampai dari kampung, horrrayyyy!!! Ada orang boleh tolong jagakan izz so boleh la kami bercinta tengok movie... ehh transformers best tak? hehehe 


Luv,
 

6.7.11

Wordless Wednesday

di sebalik tirai besi 




Projek Pemasyarakatan Banduan
Kem Batu 10, Kuantan, Pahang


Luv,
 

3.7.11

Iskandar at 30 months old

as salam...

Hii olls!! Let me start this first entry for July with our talented little Pablo Picasso's progress.. 

Owhh yes, he is 30 months old now.. Weighted 14.4kg, slightly bigger and berat than before.. Also more smarter and always give me and his abah more headache.. He's kuat merajuk some more...

Sometimes when he found the crayon or pencil he will ask for papers to conteng-conteng but many times he just painted his idea on the floor or at the wall or at my white wardrobe *mummy heart attack*

He loves talking, just like mummy but sometimes mummy and abah cannot understand his words and many times we misinterpreted his needs, so he will pegang his kepala and makes geram-but-comel face..

Loves to watch babytv and playhouse disney channels.. His favourite cartoons are timey time, word world, chuggington, mickey mouse and also tom and jerry.. First thing he will ask every morning is "nak babytv!!" so kena change the channel according to his choice..

His favourite drink now is milo.. Susu tolak tepi, sometimes only 1 bottle milk per day or sometimes none..

Can count one to ten.. His favourite letters are O and Y, so biasanya after A, B and C terus O and Y... 

It's quite hard to ask him to mandi unless we let him mandi with his ball or chugginton (tak sampai sehari beli dah rosak kena rendam dlm air) or any other toys.. But if jumpa swimming pool will be another story, taknak balik pulak!!

Very the sensitive.. Tak boleh kena tegur, marah or pukul, he will cry out of his lungs and merajuk lari masuk bilik.. But mummy now always ready with a rotan, if he buat salah and if naughty2 mummy will rotan..

Still manja and likes to be cuddle but no more kiss banyak2 or he will run away.. 

Likes to make faces.. When he said "izz angis" he will gosok2 mata.. When he merajuk, he will cebik mulut and tutup mata.. And buat muka gatal sambil senyum when he saw beautiful girls eventho from the tv... 

Wanna chooses his own baju and seluar to be worn for outing..

And many other things he capable to do by his own now; open the fridge, take off his shoes, play with abah iphone, tekan lift button and so on..

Can understand what's mummy and abah talking about, can follow order and can borak2 with atuk and nenek thru telephone but in his own language lah.. 


my 30 months old baby with his acik ieyan ribbon
"let me go, let me go!!!"


Arghhh i miss my little baby!!

"Entri ini ditulis untuk cabaran #1 ipad MySuperKids yang direviu oleh Almiraz"

Luv,