31.5.11

Tarif Elektrik dah Naik

as salam...

copy from utusan malaysia online

Tarif elektrik dah naik tapi untuk pengunaan kurang 300kWj kadar masih sama.. Untuk penguna domestik yang guna antara 301 hingga 1,000kWj sebulan kadar kenaikan antara RM0.07 hingga RM30.30..


Kami biasanya guna 300 - 400kWj sebulan.. ye lah la tiap masa kat umah bukak aircond jek, siang boleh tahan lagi tapi masa tido malam mesti nak pasang aircond... tu baru rumah kecik, kalau umah besar tak tau lah tinggi mana meter letrik tu naik... dah biasa tido sejuk, bila panas susah nak lelap mata.. especially iskandar, sebab dari baby dah ajar tido dalam aircond, bila balik kampung or pegi tempat lain, kami paling risau if iskandar merengek tido kepanasan.. susah wooo!!! 


Kami dalam fasa berjimat cermat guna letrik ni, kalau boleh taknak guna lebih 300kWj, so ini adalah perkara yang perlu dibuat;
  1. bukak aircond bila betul2 nak tido je, takde nak sejuk2kan bilik sampai 2-3 jam baru masuk tido.. hehehe
  2. tutup semua lampu bila keluar rumah..
  3. tutup semua lampu masa tido, cuma bukak sleeping lamp je..
  4. tukar bulb dan guna lampu fluorescent yang jimat tenaga..
  5. basuh baju guna washing machine bila penuh satu machine, jangan basuh sikit2..
  6. selalu bersihkan kipas dan aircond..
  7. guna heater bila mandi waktu pagi sahaja, pagi or malam mandi air sejuk only..
  8. iron baju banyak2 sekaligus
  9. bersihkan rumah guna penyapu, takyah ngada2 guna mesin penyedut hampagas, hehehe..
Hopefully, azam kami untuk berjimat cermat ni will last forever bukan buat 2-3 bulan pastu buat2 lupa, hahahaha.. Ok guys, see u in the next entry

Luv,
 

2 comments:

Carrie-Ma said...

a good tips to share with hehe. itulah pasal, aku dah la baru psg aircond. walaupun rumah kecik je, bil blh tahan jgk huhu. tp lps ni mmg kena berjimat mcm ko la hehe

HaNiE said...

c.k, rindu la kt ko!!! lame tak jumpa, hehehe....

okeh, mari berjimat cermat or kita kena keluarkan duit untuk bayar letrik secara melampau... baik duit tu belanja kawan2 makan kan? hoho