6.2.11

Mari Membuat Chocolate

Salam.. *walaupon dah lewat malam ni, tetap gigih nk update pasal chocolate buatan sendiri*


Ok, as I mentioned in my last entry, balik cuti kali ni banyak ilmu bakery yang dapat ditimba daripada Kak Ninie, mungkin lepas ni dia akan bukak Ninie Bakery "the best in JB and Singapore also some said in Batam" hehehehe....


Saya tak expert sangat nak cerita step by step tapi saya nak share few pictures about "the chocolate making" kata omputih la.. Kak Ninie sila jangan saman saya kalau ada step yang salah *__*
bahan2 asas, chocolate (of course) n tempat untuk cairkannya.. saya beli di mydin KL, harga   rm29.90 khas untuk Ninie Bakery ^__^ 
chocolate yang dah cair 
chocolate2 yang warna warni untuk dicairkan jugak
masukkan chocolate yang dah dicairkan dalam mould guna piping bag dan warnakan ikut creativity
boleh masukkan badam, kismis or praline sebagai inti.. lepas tu tutup dengan chocolate lagi.. sejukkan dalam freezer sampai keras dan boleh keluarkan dari mould 
antara bentuk2 chocolate yang kami buat
walaupon buat untuk makan sendiri, siap masuk dalam container n seal lagi, if tambah bunga atas tu confirm boleh jadi hantaran, ehehehe


Cantikkan!!! hehehe suka walaupon tangan mengigil2 nak menekan piping bag tu akhirnya usaha kami berhasil ^__^ 


So sesiapa yang nak makan chocolate warna warni ikut suka hati boleh la tempah dari Kak Ninie, walaupon dia tak mention di web dia sebab dia takut tak larat nk amik semua tempahan but u can try ur luck ^__^ 


B.E.S.T


Luv,

2 comments:

ninie's corner said...

hahahahaaaaaaaa.....:P

HaNiE said...

tolong promote.. mane tau boleh jadi jutawan coklat ke.. hehehe kalau dah kaya jgn lupa adik2 ye!!!