28.2.11

Happy Ahad

as salam...

ahad yang seronok ^__^ 

bercinta, shopping dan makan2 at pavillion bersama en. suami tanpa iskandar, hehehehe... tapi bila sampai rumah baru realized, most of my hasil shoppingan adalah barang2 iskandar.... well, walaupon iskandar kena tinggal but mummy still having u all the time in my mind...

antara hasil shoppingan.. yang lain dah kena bawak lari ngan iskandar!!


Luv,
 

24.2.11

Resepi : Red Velvet Cake

As Salam...
Mari berkongsi resepi ye!! 

KEK MERAH

Bahan A
(Bahan2 kering - ayak bersama dalam satu mangkuk)

2 1/2 cawan tepung superfine
1 1/2 cawan gula caster
1 sudu kecil soda bikarbonat
1 sudu kecil garam
1 sudu kecil serbuk koko

Bahan B
(bahan2 basah - satukan dalam mangkuk lain dan sebatikan semua bahan)

1 cawan shortening - cairkan guna microwave
1 cawan buttermilk - pastikan dalam suhu bilik (penting!!! dalam suhu bilik)
2 biji telur - saya guna telur ayam kampung
1 sudu makan pewarna merah
1 sudu kecil cuka - white vinegar or cuka makan pon boleh
1 sudu kecil esen vanilla

if tak jumpa buttermilk, boleh ganti with this; 1 cawan susu segar campur dengan 1 sudu besar white vinegar/cuka makan.. biar 10 minit, baru guna

Cara Membuat;

Masukkan Bahan A sedikit demi sedikit hingga habis sambil kacau guna mixer dengan kelajuan sederhana ke dalam mangkuk Bahan B.. Sebatikan semua bahan sehingga jadi satu adunan.. 

Panaskan oven dan masukkan adunan dalam loyang if nak jadikan kek dan bakar suhu 175 darjah celcius (api atas bawah) selama 30-35 minit.. Atau untuk cupcake, masukkan dalam paper cupcake dan bakar dalam 15 minit...

Tips : masa masukkan adunan dalam paper cupcakes tu hentak2 sikit supaya keluar gelembung2 udara dan supaya cupcake jadi mampat...

adunan kek merah erkk ke kek pink!!
cupcake dah siap bakar
CREAM CHEESE FROSTING

250gms cream cheese - saya guna brand tantura
1 cawan gula aising
1 1/2 cawan butter

Satukan semua bahan dan mix guna mixer pada kelajuan sederhana sampai kembang sekali ganda.. 

cream cheese frosting
Bila kek dah masak, biarkan seketika sampai suhu bilik.. Untuk kek, belah tengah2 kek dan sapukan frosting di tengah2 tu then sapu keliling kek dengan frosting... sila decorate atas kek mengikut kreativiti.. Siap!!

Untuk cupcake, tekan2 kek sikit supaya rata dan sapukan frosting atas kek dan decorate mengikut kreativiti.. Boleh letak fresh fruits (strawberi slice, kiwi slice or lain2), hirisan badam, sprinkle with manik2 comel yang boleh makan tu or apa2 je lah... Siap!!!

ready for decoration
decoration by acik dian
Secara peribadi, saya sangat berbangga dengan hasil my first trial of red velvet cuppies ini, hehehehe.. Thanks to Dian yang sanggup melayan kakak dia yang meroyan nak membuat kek malam2 buta, kami start kul 12 malam dan settle semua kul 3 pagi, haha nasib baik en suami takde, kalau tak, geleng kepala la dia....

Next trial, nak buat macaroons pulak!!! ^__^

Luv,

23.2.11

Red Velvet : The Making

As Salam...


Memang over nak kena ada the making segala tapi bagi chance la ye saya mempoyokan diri, maklumlah first time buat red velvet, sebelum ni beli kat kedai je.. Lain kepuasan bila dapat buat sendiri ni, lagipon kita tahu tahap kebersihan kek tu, hehehe papelah!!! Saya memang dah lama teringin nak baking rv ni tapi bila tanya sifu bakers resepi untuk rv ni, dia tak tau pulak so tanyalah ngan pakcik google, tekan enter je banyak resepi yang keluar so saya try combine 2,3 resepi untuk dapatkan hasil yang terbaik, hahahaha poyo!!!


Btw saya sedang bercuti sakit ni sebab muka saya bengkak sebelah sebab kena infection inside my nose!!! hahaha sangat memalukan, tak tau la kena pasal apa tapi redha je lah... Dari hari ahad dah rase sakit tapi isnin tu tetap gagahkan diri ke opis sebab ada meeting saya kena attend walaupon muka sembab semacam.. Ingatkan lepas meeting nak ke klinik tapi meeting pon habis petang so rugi je kalau dapat m.c pon, hehehe.. hari selasa baru ke klinik dan dapatlah saya m.c 2 hari, hehehe seronok.. Sebelum balik rumah singgah Giant beli barang2 buat kek, gigih okeh!!! Rase macam nak ke Chow Kit, beli bahan2 kat "Bake with Yen", tapi malas pulak nak mengharung jam... Owhh I beli hand mixer ok, hahaha sangat bersemangat waja!!!!


Ok, after this saya kongsi resepi rv ya, promise!! Izz tengah membuas pulak, nak bawak dia swimming seround dulu.. Bye


Luv,

Handmade Red Velvet Cuppies

It's 4.15 am now, but I'm still awake ^_^


Hehehe actually baru habis baking red velvet cuppies, *__* woot woot!!! macam takde siang kan nak memasak tapi  sebab saya dapat 2 hari m.c so pagi nanti boleh bangun lambat, hah!!


red velvet cuppies yang dah siap, decoration by acik dian.. i tak kreatif, tangan keras, hehehe... kami kekurangan bahan untuk decoration so ini lah end resultnya...
walaupon rupa yang kurang tapi rase memang sedap, hehehe over!!!
Kisah lanjut dalam next entry ya sebab saya dah ngantuk sgt so time to sleep.. Anybody nak resepi ke?? ^__^


See ya!!!
Luv,

20.2.11

Bangsar Village

As Salam.. Happy Sunday all!!!


Went to Bangsar Village yesterday.. I've been there before for couple of times but it was a long time ago.. Nothing much to do there because of limited shops that i prefer to do my "menghabiskan duit" activity, we're there pon because of en. suami had to take his baju kuning at Jalan Maarof, Bangsar... Plus they don't have surau so obviously BV are not in my fav shopping mall list.. 

Bought this buku at MPH for inspiration, hehehe mabuk nak mem"baking" pulak
Having tea break at The Loaf.. I adored The Loaf at Pavillion more
Take away Red Velvet and Dark Secret Cuppies from Bisou.. not bad
Abah Iskandar going out for outstation for a week starting from today so activity for today is lepaking at home and mummy are going to bake a muffin, hehehehe 


Luv,
 

17.2.11

Saya Mahu Menang ipad Dari Blog MySuperKids

Salam...

Artikel ini ditulis sebab saya nak menang ipad dari MySuperKids... 

Memang dah lama saya mengidam nak ada ipad sendiri, tapi kerana kekangan kewangan dan itu hanyalah kemahuan hati bukan keperluan hakiki, niat suci murni itu terpaksa saya pendamkan di dalam hati... Dan bila Mommy Lyna bermurah hati nak bagi ipad free, saya tidak menoleh lagi untuk segera join audition ini!!! (hehehe ingat masuk reality show je ada audition, tapi kalau kena nyanyi2, memang saya surrender diri!!)

Semoga artikel saya jadi pilihan juri dan menjadi pemenang bertuah or else poket encik suami akan saya rabakkan untuk dapatkan gajet idaman umat manusia itu!! hohoho

Kenapa saya beria sangat nak ada ipad;
  1. Untuk nampak COOL; hehehe gila tak cool bila gi shopping, saya check barang apa nak dibeli kat ipad instead of tengok buku tiga lima (ehhh tu tulis hutang daaa!!!) or sambil tunggu makanan kat cafe, saya buat-buat busy tengok ipad macam buat kerja tapi sebenarnya sedang ber blog-walking.. hehehe 
  2. Untuk kemudahan anak; ye lah ipad kan ada application untuk flash card, boleh la kasi anak main sambil belajar so mak dia pon ada banyak masa untuk tengok tv, hehehe
  3. Untuk performance yang lebih mantap; bak kata vidoe commercial ipad "it's crazy powerful" especially untuk grafik games... so mungkin lepas ini encik suami akan berlumba kereta guna ipad yang saya menang tu.. (sayang, sila doakan kemenangan i ye!!!)
  4. Untuk kemudahan surfing internet dimana-mana sahaja; selalunya kalau bukan di rumah or di opis, saya akan surf internet thru my BB yang kecik comel tu, nak menaip blog pon susah sebab keypad yang cute compare to my ladyfinger (matilah bendi pulak!!!) so if ada ipad mesti best, macam kata Steve Jobs si inventor ipad ni "it's the best internet device in this world and it's a dream to type on it!"
  5. Untuk lebih disayangi suami dan anak; wehhh sape tak sayang kalau ada ipad ni!!! boleh pinjam buat harta, ye tak? hehehe or mungkin akan lebih banyak cakar mencakar sebab berebut ipad.. tak kisah lah.. nanti saya tampal stiker "ini ipad mummy yang punya, ha ha ha!!!"
Semoga saya akan menang besar... Juri please pick me!!!! thanks Lyna ^__^


Artikel ini ditulis sebab saya mengidam iPad percuma MySuperKids. Sertai Bengkel Adsense di laman web buat duit online & mulakan gaya hidup sihat dengan vitamin semulajadi ShakleeTrialPack

Luv,

Dato yang menyakitkan hati!!!

Salam...

Saya agak moody hari ni, semua sebab kena marah dengan dato yang menyakitkan hati, siap tinggi2 kan suara, ingat saya ni pekak agaknya.. Dah la nak mintak kita tolong, tak boleh ke nak cakap baik2.. Saya ada dua tangan dan satu otak jer, banyak lagi kerja lain yang saya nak buat.. Sudahnya dari tadi saya mencari maklumat yang memang takde sebab nak "membantu" dato yang menyakitkan hati tu.. Orang sambut dia baik2 cuba jadi reasonable sikit, ingat saya makan gaji buta ke, ingat saya ni takde keje lain dah nak buat... Dah la isu tahun tok kaduk, sekarang baru terhegeh2.. Ye lah dulu tengah kayakan, setakat 3 juta tu buat2 lupa, sekarang bila dah sesak sibuk nak pressure orang settlekan.. Tapi macammana nak tolong kalau ko buat keje pon dah salah, takde agreement suka suki hati je nak take off project, bila tak jadi menyusahkan orang lain... Sakit kepala lah!!!! 

Lepas ni kalau dato yang menyakitkan hati tu datang, confirm saya tutup pintu.. Boleh blah lah!!!!


Luv,
 

15.2.11

Jangan Marah


Salam..

Memetik kata2 orang number one, number one of what??? Lets it be rahsia, or else saya kena masuk ISA, hehehehe...

"who's designed it is stupid!!!" Marah beliau bila tersadung raised floor pembahagi antara dining hall dan kitchen.. Rasenya ini bukan first time dia stay kat tempat tu, mungkin dah kali ke 50 agaknya tapi biasalah bila "terkena" mestilah cari mangsa untuk kena marah, hehehe... Kami yang lain2 ni diam membisu walaupun rase nak gelak pecah perut tapi nanti kena potong kepala, hohoho!!!!!

Janganlah marah2, it isn't cool *__* peace!!!! dan Salam Maulidur Rasul

Luv,
 

13.2.11

Cerita Malam Minggu

Selamat malam ahad uolls!!!!

Actually cerita ini pasal malam semalam, malam sabtu.. Semalam kami ke Shah Alam, lepas makan2 with mama kami bergerak balik tapi sebelum tu singgah Carefour Subang Jaya sebab nak beli mamypoko murah, hehehehe....

Kami bergerak balik KL dalam kul 11.30 malam pastu sampai Jalan Tun Razak tetiba jalan stuck, perghhh pahal plak tengah2 malam jam ni, confused kami!!! Kereta jalan macam kura2, tetiba ada 3 motor besar bomba and truck bomba yang besar mintak laluan dari belakang... Me and hubby dah buat spekulasi macam2 dah, ada accident lah, ada bangunan terbakar lah, siap hubby cakap KLCC terbakar kot, cehhhh malas gi keje lah tu!!!! So kami dengan penuh suspen, berdebar2 tunggu apa kejadian di hadapan...

Rupa2 ada orang tengah baiki jalan depan bangunan tabung haji, jalan 3 lanes tapi kena tutup jadi 1 lane je patutlah jam panjang.. Takdelah accident or kebakaran macam andaian kami, hahahaha poyo sungguh!!!! Pastu jalan smooth je sampai rumah..

Kesimpulannya, saya je yang over lebih, hehehe... Good night everybody!!!

Luv,
 

Resepi : Pancake Simple

Salam peeps!!!!

Breakfast untuk pagi Sabtu yang indah, pancakes!!!! 
Guna bahan2 simple dan senang dijumpai di kitchen cabinet ^___^ dan juga guna blender saje!!!

1 cup flour
2 tbsp castor sugar
1 tsp baking powder
1/2 tsp baking soda
1/2 tsp salt
1/2 tsp esen vanilla
1 egg
3 tbsp butter - melted
1 cup low fat milk / fresh milk

Cara2 membuat;

Pecahkan telur dalam blender, masukkan melted butter dan milk, blend sampai telur kembang dan masukkan esen vanilla... Satukan flour, custor sugar, baking powder, baking soda, salt dan ayak masuk dalam blender... Blend semua sampai sebati... Scoop dalam pan dan biar sampai masak, sprinkle some chocolate chips.. Dah siap, makan dengan chocolate syrup or whipping cream.. 

Bancuh semua dalam blender
Boleh add some chocolate chips or biar kosong.. Masak dalam prying pan je!!
Tambah lagi chocolate syrup untuk tambahan calorie, hehehehe
Testimonial pemakan : "sedap" "best!!!!"
p/s : rase macam banyak pulak entry pasal makanan, sorry la yekk!!! hehehe pasni cerita lain pulak ^__^

Luv,
 

11.2.11

Kek Konkrit

Salam Jumaat...

Mood baru balik site visit.. 

Ini bukan kek coklat, ini adalah kek konkrit untuk kegunaan slab, hanya boleh dijumpai di tapak projek, hehehe 

Bengong dan hitam!!!

Luv,
 

7.2.11

Cheese Cake Oreo

Salam..

Resepi cheese cake oreo Kak Ninie.. dibuat oleh adik2 kesayangan beliau, guna blender dan oven butterfly mak sahaja.. hasil yang amazing!! sedap giler... thumbs up to dian n hanie!!!! wooohooo akhirnya percubaan pertama untuk buat homemade cheesecake BERJAYA!!



^____^ over puji diri sendiri

Luv,

6.2.11

Mari Membuat Chocolate

Salam.. *walaupon dah lewat malam ni, tetap gigih nk update pasal chocolate buatan sendiri*


Ok, as I mentioned in my last entry, balik cuti kali ni banyak ilmu bakery yang dapat ditimba daripada Kak Ninie, mungkin lepas ni dia akan bukak Ninie Bakery "the best in JB and Singapore also some said in Batam" hehehehe....


Saya tak expert sangat nak cerita step by step tapi saya nak share few pictures about "the chocolate making" kata omputih la.. Kak Ninie sila jangan saman saya kalau ada step yang salah *__*
bahan2 asas, chocolate (of course) n tempat untuk cairkannya.. saya beli di mydin KL, harga   rm29.90 khas untuk Ninie Bakery ^__^ 
chocolate yang dah cair 
chocolate2 yang warna warni untuk dicairkan jugak
masukkan chocolate yang dah dicairkan dalam mould guna piping bag dan warnakan ikut creativity
boleh masukkan badam, kismis or praline sebagai inti.. lepas tu tutup dengan chocolate lagi.. sejukkan dalam freezer sampai keras dan boleh keluarkan dari mould 
antara bentuk2 chocolate yang kami buat
walaupon buat untuk makan sendiri, siap masuk dalam container n seal lagi, if tambah bunga atas tu confirm boleh jadi hantaran, ehehehe


Cantikkan!!! hehehe suka walaupon tangan mengigil2 nak menekan piping bag tu akhirnya usaha kami berhasil ^__^ 


So sesiapa yang nak makan chocolate warna warni ikut suka hati boleh la tempah dari Kak Ninie, walaupon dia tak mention di web dia sebab dia takut tak larat nk amik semua tempahan but u can try ur luck ^__^ 


B.E.S.T


Luv,

5.2.11

Cuti Raya Cina

Salam,


Saya di kampung ni, ^__^ seronok!! Sambil menaip entry ni sambil makan chocolate buatan sendiri dan mak punya signature kuih raya; cornflakes bermadu... Memang la raya Cina tapi time kami sampai kampung aritu, Mak Long siap buat ketupat n serunding, hahahaha raya 1Malaysia la katakan!!!!


Kami balik kampung hari Khamis, walaupun my plan asal nak balik hari Selasa tapi sebab banjir melanda terpaksa lah dipostpone.. Selepas 3 tahun lebih saya berehat dari drive kereta untuk pulang ke kampung akhirnya kali ni saya yang drove the car sebab my hubby kedemaman.. Perjalanan balik yang sungguh menyeksakan sebab massive traffic jam.. Bayangkan dari lepas Kajang, kereta merangkak-rangkak sampai la ke Seremban baru smooth, gila sakit kaki menekan pedal!!! Again raya 1Malaysia kan, sebab tu semua orang Cina, Melayu, India n lain2 amik kesempatan untuk balik kampung or pergi bercuti sampai highway penuh sesak..


Sampai di Kahang, boleh nampak tepi2 jalan yang naik air banjir, sawah padi penuh dengan air sampaikan jadi tasik besar... Di Felda Nitar pon sama, habis semua pokok kelapa sawit penuh dengan air sampaikan jalanraya sama paras dengan gigi air, siap ada orang memancing dan bersampan, memang betul jadi tasik buatan!!!! Alhamdulillah perjalanan kami dipermudahkan tanpa hujan yang lebat (saya tak suka drive time hujan lebat mencurah, one of my biggest fear!!)


Kebetulan juga all my adik beradik pon balik ke kampung so umah sangat meriah... Mak n abah yang yang paling happy dapat jumpa cucu2 semua (Ali masih cucu kesayangan atok!!).. Kak Ninie bawak balik cupcakes, muffin n cheese brownies yang maha sedap!!! memang hebat ilmu bakery dia, saya tapik spring!!! So sebab dah puji melambung Kak Ninie bagi kami kelas buat chocolate secara free, hehehehe seronok buat ramai2 sebab kalau kita malas boleh sub je kat orang lain, hahahaha!!!!!


Oklah, kena stop dulu sebab nak buat cheese cake pulak, nanti saya kongsi gambar ye!!! Daaaaa


Luv,

2.2.11

Wordless Wednesday - rindu kampung

In on leave today, but instead of having fun in kampung, me stuck at home because of banjir at Kluang so we can't pass by the road heading to my kampung.. So me on sedeh mode T_T sob sob


Luv,