31.1.11

Check up Iskandar 2 tahun

Salam semua...

Semua dah mood cuti ke? Me too *__* huhuhuhu

Sabtu lepas bawak Izz ke PCMC untuk his 2nd year check up.. Sepatutnya pegi early this month tapi sebab every weekend ada je aktiviti sampai la tertangguh.. Lame tak ke PCMC, maknanya lame Izz tak sakit teruk2, alhamdulillah.. Hopefully this year pon kurang sakit2 yang kronik sebab mummy taknak bercuti free di PCMC ^__^

Basically, perkembangan Izz adalah normal dan dia membesar dengan sempurna.. Macam2 soalan kami tanya kat doc sharmila dan most of her answer adalah normal-lah for his age.. Pasni taknak tanya la T__T

Weight : 13.7 kg
Height : 89.7 cm

Soalan 1 : Izz suka makan spicy food, macam if makan nasi lemak mesti nak sambal or if makan keropok nak dip with cili sos, ok ke doc, any effect to his tummy?

Jawapan 1 : Normal lah tu, orang Malaysia memang makan nasi lemak with sambal *pengsan*

Soalan 2 : Doc how should us react bila Izz baling2 or hempas toys dia ke lantai especially time dia mengamuk?

Jawapan 2 : Owhh itu nak shows his tantrums la tu, normah lah cuma u alls jangan layankan, biar dia habis marah.. Marah if dah over the limit, sometimes kena marah untuk bagitahu dia apa yang dia buat tu salah.. Most important thing jangan bila father marah, mother datang pujuk like bad police and good police.. Both of u kena jadi satu team baru anak akan dapat mesej yang betul..

Soalan 3 : We worried if dia ada revenge or simpan dalam hati..

Jawapan 3 : Bawak dia selalu ke taman, bagi dia lepas, main n lari puas2.. Nanti dia akan lupa semua marah2..

Soalan 4 : Kenapa berat dia tak naik banyak?

Jawapan 4 : Itu normal, bukan macam baby yang naik berat.. Normal for his age...

Ok, banyak lagi soalan kami tanya tapi I pon dah lupa, banyak merepek je kot, hehehe.. Before dismiss the session Izz kena Injection for Hepatitis A 1st dose, nangis macam kena dera tapi sekejap je lah... So next checkup 6 bulan akan datang.. See ya doc!!!  

Ohh btw, bila kami sampai je kat children clinic tu semua nurse tegur "Izz Iskandar ye?" "ehh lama tak jumpa" "Izz dah besar lah" n macam2 lagi.. Izz glamour!!!!
after this no more nice treatment from mummy n abah if u buat silap ye, lil fella!! *cebik*
Luv,
 

3 comments:

A.Y.U.N.I.E said...

a'ah mar..that's is better way...aku rasa untuk boy yang lahir bulan januari memang perangai die serupa..in fact, die berupaya untuk mencederakan badan diorang sendiri..bila die ngamuk, tu memang ko kena biarkan je dulu..ni based on experience aku ngan anak buah aku ler..lagi satu, tak leh cakap jerit2 dengan die..if not, lagi die melawan..hampagas je kan..??

HaNiE said...

erkk ye ke?? tapi izz ni lebih cenderung kepada memberi kecederaan pada mummy dia, hehehe.. nampak je comel tapi kalau dah mengamuk hilang cute semua... mmg mesin penyedut hampagas!!!!

A.Y.U.N.I.E said...

memberi kecederaan kepada mummy die ek? yang itu idok ler aku ketahui tapi lau anak buah aku, nawi ngan adik die, dini..memang ada kemungkinan betul kot..
tapi yang bestnya, dini ni plak..apa yang abang die buat die gelak jer..sampai ler die rasa sakit baru nangis..hehehe