2.12.10

First Experiance of Tengok Wayang with 23 months old toddler!!

Happy 23 months birthday to my little sunshine!!! Sebulan lagi before his turning 2 years, sob sob sob T___T 

Secara tidak sengaja, we celebrated his 23 months milestone dengan membawa si comel Izz tengok wayang, hahaha sangat tak senonoh kan!! baik bawak gi library ke muzium ke, erkk apakah?? teehee 

Well, memandangkan saya sangat craving untuk tengok wayang so hubby decided untuk bawak both of me and Izz sebab bibik dian dah balik kampung so takde orang nak babysitkan Izz.. Kami ke MBO Galaxy dengan harapan tak ramai orang but we're totally wrong sebab orang sangat ramai maybe sebab hari rabu tiket murah and maybe sebab tengah school holiday so ramai parents bawak their kids ke wayang..

Saya pilih nak tengok Rapunzel sebab ini first time bawak Izz kan, so kena lah pilih movie kartun, yang ada binatang2 semua tapi sold out plak, cehhhh!! if nak kena tunggu next tayang kul 10.45, masa tu dalam kul 8.00 so saya cakap cancel je lah, kita balik rumah.. Tapi since dah ada kat situ so hubby suggested untuk tengok Harry Porter (dia memang dah lame nak tengok ni), walaupon saya rase Izz takkan bertahan lama sebab cerita Harry Porter tu kan malap jek, mesti budak2 boring and saya pon tak boleh nak tunjuk scene2 yang menarik kt Izz tapi kami redah je... cuma rulenya if Izz dah start merengek2 kita balik terus.. 

Before masuk wayang, bagi Izz makan kenyang2 dulu.. After that belikan dia junkfood (hehehe kids love junkfood kan!! rasuah nak kasi dia behave).. Bila dah masuk n duduk kat seat, dia pon sibuk nak duduk sendiri, dah la dia tak cukup berat supaya kerusi tu tak terlipat, so abah dia kena lah pegang kerusi tu sentiasa..

First 15 minutes, Izz sangat behave, duduk diam, mata kat screen n mulut menguyah snek roller coster.. Lepas tu, disaster!!! hehe not that bad lah.. Dia start nak jalan2, main seat, duduk kat lantai kutip snek yang jatuh, mintak air lah, tunjuk macam2 supaya kita jawap apa tu, pukul mummy n abah bila tak layan dia.. Macam2 saya buat suruh dia diam, cakap "diam Izz, ada baby sleep" pastu dia plak letak jari kat mulut and buat bunyi shoooo suruh diam.. Last option, bagi dia susu, diam la sekejap pastu sambung main lagi.. Rasenya mesti orang kat sekeliling tu tension jek ngan kami hehehe.. 

About 45 mins later, Izz dah start mengantuk so sumbat susu n tepuk2 terus dia zzzz.. perghh kalau dari mula macam ni kan bagus, baru lah mummy boleh concentrate ngan movie.. Kesimpulannya, takde lah susah sangat nak handle Izz dalam wayang cuma kena ada taktik yang berkesan..
izz tido, mummy n abah tgk movie
masa beli tiket
 Few tips for mommies out there;
  1. pilih wayang yang tak crowded.. supaya anak dapat duduk seat free sebelah anda
  2. pilih cerita yang menarik..
  3. bagi makan kenyang2 dulu..
  4. sediakan susu..
  5. bagi dia snek/popcorn untuk makan or main2.. rasuah supaya diam
  6. pilih tayangan masa waktu tido anak.. only if anak tak cranky bila nak tido
  7. pastikan anda mempunyai kesabaran tahap dewata raya!!!
Misi tengok wayang with Izz = berjaya!!! *__*


Luv,
 

3 comments:

dbalkis said...

perghhh..aku x berani nak mencuba lagi..tunggu 2 taun la..kalau die jerit camne..tak ke orang marah..ke nangis ke..risau wooo..

HaNiE said...

alaaa boleh jek, cuba2 nasib.. hehehe banyak benda dhani nak explore masuk 2 tahun ni, tgk wayang, zoo.. kan

mama_umar_maryam said...

tingat gak 1st trial bwk umr tgk wyg,well done,hahah,pss dayang,try je,mane tau..klu bising kang kuar jelah