18.11.10

Cerita Hari Ini : Ketupat Raya dan Subscribe Magazines

Saya di opis ni, boring lah!!! Ramai yang cuti, staf yang kerja pon ramai pergi Kajang sebab ada acara sembelih menyembelih korban kat sana.. Saya plan nak ikut tapi sebab sampai petang kat sana so malas la.. Niat nak buat kerja tapi takde feel pulak sebab semua fail takde orang nak amik kan, hehehe sungguh gedik!!! Boleh la saya update blog ni kan ^_^

Saya teringin nak makan ketupat sebab semalam di Shah Alam, MIL masak masakan Arab untuk raya korban.. Biasalahkan, dah tekak Melayu, nak jugak makan ketupat rendang, hehehe.. So semalam petang, before balik Keramat kami ke Giant beli bahan2 nak buat juadah raya tapi serai plak abis stok, tensen sungguh.. Malam tadi rebus ketupat segera n siapkan rencah2 semua, pagi ni bangun awal sket untuk masak.. Dapatlah saya bawak bekal ketupat, sambal kacang, rendang tok n sambal kerang.. Pastu ada plak akak opis bawak kuah lodeh, rezeki kan.. Dapatlah merasa lauk pauk raya, hehehe.. Tapi saya rindu nak makan sambal kacang mak lah!!! Sedap dan sedap dan sedap...

Owhh tadi ada orang datang, nama dia John.. Dia buat marketing untuk subscribe magazine.. Dengan RM500 dapat langgan 3 jenis majalah untuk setahun.. Saya memang jenis cepat terpengaruh, pantang ada orang datang jual barang confirm saya amik, hehehe kesian sebenarnya, penat dia bercakap walaupon bila pikir2 balik gaji dia mesti berlipat ganda dari gaji saya sendiri tapi takpelah rezeki dia kan.. Kalau kita rajin, insya allah banyak la yang kita dapat, yang penting usaha.. So far, takde lagi yang kecewa bila masuk bilik saya ni.. Jual insurance saya amik, jual tupperware saya beli, jual kain pon beli, semua lah saya beli!!! Hehehehe pastu membebel sebab duit makin susut, yang penat dengar en suami lah..

Saya kadang2 respect dengan orang yang buat marketing ni sebab banyak skills yang kena ada nak persuade orang, nak jual barang bukan senang.. Saya pon suka dengar cerita2 diorang ni, saje je nak tambah pengetahuan kan.. Banyak jugak feedback dari orang2 ni bagitahu saya ada potensi untuk buat marketing, tapi tak tahulah kan, kalo tu semua kata2 manis nak suruh saya beli barang jek.. But seriously, marketing adalah bidang terakhir yang saya akan pilih, hehehe ingat senang ke nk buat muka tembok jumpa potential customer, terang macam2 pastu lastly kena reject, perghh mencabar ok!!! dan saya tak sanggup...

Saje nak share magazines yang saya subscribe tadi; Newsweek, untuk berita2 semasa so takde lah rase tertinggal keretapi kalau orang berborak pasal latest news kan, hehehe macam la ada masa nak baca.. Home concept, tapi rasa macam nak tukar magazine lain lah, saya bukan nak pindah umah baru pon.. Mami n baby, sebelum ni selalu baca pa&ma jek so nk try majalah lain plak... Dan satu bonus magazine, Flavours, untuk resepi2 baru.. Saje John bagi saya magazine free sebab saya bagi nama untuk dia approach as new customers, hehehe see saya boleh buat marketing jugak kan, hehehehe poyo!!! Saya jimat lebih kurang RM200 daripada beli kat kedai tiap2 bulan untuk semua magazines ni.. Tapi the main reason untuk menyedapkan hati adalah saya boleh claim untuk income tax nanti.. Lagipon saya nak tunjuk contoh pada Izz yang kita kena selalu membaca bukan selalu menghadap tv dan laptop...

Kalau sesiapa yang rasa nak men'subscribe' majalah2 ilmiah ni bagitau lah, nnt saya inform John untuk jumpa uolls.. Saya tak dapat komisyen pon, saje nak berkongsi maklumat... 


Luv,
 

3 comments:

mama_umar_maryam said...

wehh,aku mmg suka bace mamy n baby tu ;)

dbalkis said...

wei ko masak semua bende tu ke? bukan kuah kacang dan ketupat saje?hebat2..bangun awal di hari bekerja pulak tu..aku sup korban semalam siap basi sebab aku lupe masuk fridge..sedih..hari ni kami xde makanan..panggilla kami makan raya..huhuhu(ayat mengada)

HaNiE said...

zety,

aku br nak bace, tapi tak tahu lah bape lame nak khatam satu magazine tu, hahaha...

dayang,

iyo lah, aku ler masak tapi yang rendang tok tu beli instant punye, hehehe brand agro mas, not bad lah untuk orang yg tak pandai masak rendang cam aku nih!!! ok, nnt kita potluck utk makanan raya pulak, but no nugget plz!! haha aku cop ketupat segera, hahahaha