16.11.10

All About KALORI

Hello ladies!!!

Hujung minggu lepas adalah aktiviti bergossip untuk mak2 dan main2 gaduh n swimming untuk kanak2 ribena di rumah DBalkis.. Selain itu, aktiviti timbang menimbang untuk kami yang tak berapa nak kurus ni, poor Vincent sebab kena paksa rela jadi our health consultant tak berbayar!!! Btw I quite oklah with my current weight sebab nombor dihadapan adalah 5 walaupun nombor dibelakang tak berapa memberangsangkan (3 bulan lepas nombor dihadapan adalah 6 dan dibelakang adalah 4, maksudnya 64kg!!!) So entry hari ni saya nak share sikit lah my knowledge about dieting and also other penambahan dari sumber yang sahih.. But ini adalah my personal opinion ya, dont use it to against anything..


For those yang berdiet mesti tau kan apa kaitan antara KALORI dengan kadar penyusutan or penambahan berat badan.. Kalori adalah unit pengukuran untuk tenaga daripada makanan yang kita ambil.. Kalori akan dibakar untuk mendapatkan tenaga oleh tubuh bagi melakukan setiap pergerakan, termasuklah untuk bernafas dan masa kita tido... Basic principles yang kita perlu tahu adalah;
  • Jumlah kalori yang dimakan lebih daripada jumlah kalori yang di perlukan untuk tenaga harian = makin gemuk..
  • Jumlah kalori yang dimakan sama dengan jumlah kalori yang diperlukan untuk tenaga harian = maintain..
  • Jumlah kalori yang dimakan kurang daripada jumlah kalori yang diperlukan untuk tenaga harian = makin kurus..
Logiknya adalah mudah, kalau kita makan banyak, kalori juga akan banyak, lebih daripada kalori yang diperlukan untuk tenaga harian, lebihan kalori itu akan disimpan sebagai LEMAK, lama2 ia akan menyumbang kepada peningkatan berat badan dan begitulah juga sebaliknya...


Untuk turun 1 kg kita perlu bakar lebih kurang 3000 kalori

I'll share more about this topic in the next entry.. Stay tune ^_^ 
 
Luv,
 

2 comments:

dbalkis said...

mar..cepat2 aku tungu ni..means ko dah kurang more than 5kg in 3mths eh?
sungguh kagum..

boleh ke aku yang pemalas ni pinjam entry ko ni tepek kat blog aku coz aku pun nak sembang pasal diet ni..

HaNiE said...

hmm lebih kurang la tp banyak lg nk kena turunkan untuk mendapat berat idaman, hehehehe..

boleh amik la, mungkin kita boleh buat group discussion jugak, hehehe