15.10.10

Bajet 2011

Baru pas abis dengar pembentangan bajet kat TV ni, walaupon tak concentrate sangat tapi sempat gak lah dengar cadangan yang penting2 dan yang relevan ngan diriku ini, hahaha..

Sebagai summarize perkara2 yang penting ialah;
  1.  duti import untuk 300 barangan (handbag, kasut, baju dll) dimansuhkan sebagai langkah memperkenalkan Malaysia sebagai  shopping heaven di rantau Asia, horayy!!
  2. cuti bersalin dinaikkan kepada 90 hari.. untuk 300 hari sepanjang perkhidmatan, so lebih kurang 3 kali beranak la tu... mari beranak, horayy!!!
  3. PTK dimansuhkan dan akan diganti dengan kaedah penilaian yang baru.. walaupun saya dah lulus TK3 cukup2 makan tapi gila best tak payah pening kepala pikir pasal PTK lagi.. horayy jugak!!!
  4. dapat RM500 bonus hujung tahun ni, horayy banyak-banyak!!!
  5. khairat kematian dinaikkan ke RM3000.. alhamdulillah!!!
  6. had maximum pinjaman perumahan adalah 450 ribu, horayy mari beli rumah!!! hehehe
Banyak lagi sebenarnya yang PM bentangkan so kalau nak tahu semua sila layari laman web treasury 

Oklah, tu je, nak balik dah.. bye ^_^ erkkk akhir kata budget 2010 rocks!!!! excellent jobs guys..

Luv,
 

1 comment:

mama_umar_maryam said...

mar,rezeki weh dpt rm500 tuu..utk korangler,aku blm ader rezki keje gomen,hrpkan bonus ajelaaa..