12.8.10

Saya kan Kakak!!!!

Saya ada 3 orang adik, 2 boys and 1 girl..  Yan, Dian dan Tomin


Walaupon boleh diconsider tiga2 tu dah besar panjang, umur 27, 23 dan 22 each tapi saya masih rasakan diorang ni my little baby brothers and sister.. Mungkin diorang pon fed-up dgn kakak yang sorang ni still treat them as little kids, tapi jangan la imagine saya timang2 diorang plak!!! tak sesuai tau hehehe

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Sometimes Dian keep begging me to let her drive my car ke Puncak Alam untuk attend her lecture tapi saya reluctant nak biar dia drive sensorang, bukan sebab saya stingy about my car tapi saya tak percaya nak bagi dia drive sejauh tu, macammana kalau apa2 jadi kat dia, contohnya tayar pancit ke, engine brake down ke, sapa nak tolong dia, it will takes time untuk saya or hubby reach there.. 

Or macammana kalau dia kena road bully, kesian my sister tu... Kalau setakat nak ke LRT station, saya tak kisah or kalau ada kawan dia sekali dlm my car tu, I will happily bagi dia drive my car sebab tak payah la saya kena bangun pagi2 Sabtu nak menghantar dia ke LRT station... 

Every time kalau Dian keluar berpoya2 with her friends, saya akan keep calling her untuk tau dia kat mana, rasenya dia mungkin rimas tapi its my responsibility kan... Tanya dah makan ke belum, beli apa, berapa duit habis dan macam2 lagi la... Tapi yang bagusnya budak ni ialah dia jarang sangat nak keluar rumah, suka sangat duk terperap kat rumah.. Ataupon dia boring kalau keluar kena soal jek.. Keluar salah, tak keluar pon salah, erkkkkkk

Dia sekarang staying with me so I know my parent kat kampung tu mesti mengharapkan I dapat jaga anak kesayangan diorang ni bebaik.. ^_^ saya tak dera dia ye, cuma mintak dia jagakan Izzy bila kami nak pergi berdating or semayang terawikh jek..

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Nowdays, Yan banyak travel ke KL sebab anak bosnya tengah sambung belajar di UTM KL, so every weekend kalau dia tak larat nak travel balik ke JB, dia akan tido di rumah kami... Kebetulan 1 Ramadhan ni dia pon sempat bersahur sekali di rumah, seronok pulak ramai2 makan sama2.. 

Selalunya dia akan bawak office car tapi Selasa lepas dia datang untuk hantar kereta pada anak bos tu so dia kena balik ke JB naik bas.. Memandangkan hari Rabu saya kerja dan saya memang tak tau stesen  bus Bukit Jalil untuk bus2 ke Selatan tu lokasinya di mana so saya mintak Yan naik LRT je.. Dia tak kisah pon, lgpon dia kan dah besar, lelaki plak tu, bukan susah sgt pon nak ke Bukit Jalil, naik Putra pastu tukar Star sampai la ke sana...

Memula saya rase ok, dia mesti sampai punya tapi bila pikir2 semula dan naluri kakak datang, saya mula rasa Yan mesti confuse macammana nak naik LRT sebab ni first time for him.. So saya paksa hubby cari no hp abang teksi kat area kami untuk hantar Yan terus ke Bukit Jalil, saya rasa quite tense jugak la mengenangkan adik nak balik ni.. Walaupon hubby cakap "dia dah besar la, jangan risau" tapi ntah la..

Bila abang teksi tu dah tukar profession ke penjual crocs saya terus hilang akal macammana nak hantar Yan ke Bukit Jalil tapi Yan keep telling me he will be fine, he can ask people around him to the right direction.. So saya hantar Yan ke LRT station dengan berat hati, lepas tu saya asyik berpikir pasal dia sampai lah dia smsed me 45 mins later bagitau dia dah sampai Bukit Jalil and I felt so relived, hehehe poyo kan saya.. Psycho tak kena tempat!!!!   

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Ntah la, saya selalu rase adik2 saya ni masih budak2, maybe sebab masa kami kecik2 saya selalu amik peranan jaga adik2 bila mak dan abah kena kerja/kursus luar daerah.. Yes, saya ada abang dan kakak tapi masa tu diorang pon dah belajar jauh dari rumah.. 

Bila mak kursus, saya akan jadi tukang masak... Saya pernah bangun pagi sebelum ke sekolah dan sebelum Tok Wan datang rumah  semata2 nak memasak sarapan, walaupon sebenarnya arwah Tok Ki selalu je bawakkan kami sarapan, hehehe.. Yang paling tak boleh lupa masa saya masak kuew teo goreng, memang lawak sebab kuew teo tu melekat2 sebab saya tak lerai2 kan dulu, sudahnya masuk tong sampah je, takde orang nak makan sebab berketul2, hehehe   kenangan sungguh!!!!!


Kami dulu2

I miss my childhood ^_^ terus rindu nak balik kampung huhuhu sedih T_T

Luv,
 

3 comments:

ninie's corner said...

tetiba rase sedih la plk.....:(

dbalkis said...

weit..yang tengah2 yang ko pangku tu fringe die macam Izz..Memang fotostate muke le..Sape tu ek?

HaNiE said...

Kak Nie,

haah sedehkan, jom sambut raya kat kampung, hehehehe mintak maap org kluang!!!


Dayang,

tu Tomin, adik aku yg bongsu tapi skrang mmg berbeza gila rupa dia, totally different, gelap, tinggi, kurus, rambut pacak dll hahaha...
aku pon rase muka dia cam izz tapi jangan la dia ikut perangai paksu dia ni, boleh heart attack aku!!!