14.3.10

Iskandar dan TV

Ola everybody!!!

Actually, saya sangat tak ada idea untuk menulis tapi memandangkan tv telah di conquer oleh si kecil Iskandar, of course channel 613 Playhouse Disney!!!! so saya terpaksa lah menghadap laptop ni kan, dah penat blog hopping so saya pun start la merapu dalam blog sendiri ^_^ Hubby takde, going out of town, if tak boleh juga ajak tengok wayang...

Saya tak tahu lah samaada saya terlalu risau atau saya PATUT rasa risau dengan Iskandar new habit ni, terlalu asyik dengan tv.. Bangun pagi tunjuk tv supaya kami on kan tv, dia akan duduk menghadap tv sampai la time mandi or nak tido, selain dari tu tempat dia memang depan tv, makan pun nak depan tv... Sometimes dia akan berdiri betul-betul depan tv, selalunya saya akan angkat dia supaya duduk kat sofa tapi lepas tu dia akan turun untuk pergi ke tv semula....

Channel favourite adalah 613 tapi channel lain-lain pun dia boleh join jugak, especially time iklan... If ada lagu-lagu and ada orang menari, dia pun akan join buat shuffle...

As a parents, kami sangat risau... Dr Sharmila pun ada bagitau yang tv ni tak bagus for toadler, tak kira rancangan apa pun... Hubby dah suruh bibik untuk ajar Iskandar gunakan flash card and story books tapi feedback dari bibik "di ajar tapi matanya masih di tv".. Saya juga suka kacau kalau dia asyik sangat tengok tv tapi lepas tu mesti dia akan mengamuk sambil pukul-pukul.... Mungkin cara terakhir adalah jangan on kan tv, tapi sampai bila ya???

Ada sesiapa yang nak berkongsi tips untuk masalah ini???

Luv,

No comments: