31.3.10

BB - Percubaan Pertama

Selamat petang,

Ini adalah percubaan pertama saya berbelog thru my cutey BB.. Not bad la walaupun screen yang comel dan keypad yang halus compared to my gigantic lady fingers haha *matilah bendi plak* Cuma tak jumpe function untuk import gambar jek..

Boring la tunggu flight yang asyik delay jek, tolong la owner MAS kasi token sket kat saya yang selalu kena jadi pak pacak kat airport ni hah.. Tak tau la sampai klia kul bape kalau macam ni, lebih kul 10 ni..

Sangat penat dan boring, site meeting bukanlah sesuatu yang menyeronokkan for me, dah la kena lawat kawasan time panas terik pastu meeting ngan contractor sampai 5 jam, tak sempat plak tu nak membeli belah pape yang patut, seriously memang tak berbaloi-baloi okeh!!

Rindu kat my hubby walaupun saya masih merajuk okeh!! Hehehe.. Rindu jugak kat si tomei mummy..

Alaaaaaa lupa la malam ni ada Glee kat Star World, alaaa tak sempat nak tengok, kalau ada Astro Max kan best!!

Oklah, enuf with entry yang tak berilmiah ni.. Daaaaaaa

Luv,

28.3.10

Bukan Hari Yang Terbaik

Seriously, saya rasa sangat malang semalam or dengan kata yang lebih sopan, SEMALAM BUKAN HARI SAYA....

Everything was well planned; having lunch kat Shah Alam after that pergi shopping kat Jusco Bukit Raja..

Tapi yang jadi lain pulak semua sebab Hubby tertinggal a stupid concert invitation card yang dia nak kasi pada kawan dia, lepas tu all my plans were ruined.. Hubby buat perangai taknak teman I pegi shopping sebab dia kata we will be late kalau I pegi shopping sebab dia nak balik ke KL awal semata-mata nak amik stupid card tu... So I keluar tinggalkan Izz dengan hubby, walaupun sebenarnya my hubby just tido and biarkan my baby macam tu aje, and Izz tak minum susu sepanjang I keluar tu, can u imagine???

Kalau ikut hati, I nak balik KL je tapi bila pikir barang-barang rumah yang dah habis so I terus ke Tesco, dah beli-beli barang baru I realized yang Hari Sabtu adalah Hari Bebas Plastic Bag di Selangor so kenalah I mengangkut barang-barang termasuklah ayam, ikan dan lain-lain dalam kereta, lepas tu I makan kek kat secret recipe (ini aje la part yang best)

I balik ke rumah in-law after that, tengok my baby tengah tido kepenatan, abahnya dah KELUAR BERSUKA RIA... Kalau ikut hati I nak balik je KL tapi sebab Izz tengah tido so I hold kejap la... Lepas tu hubby balik dan ikut kawan dia balik ke KL untuk amik stupid card tu... Dalam kul 9 lebih I tunggu dia tak sampai-sampai, bila I call dia kata kena tunggu kawan dia balik concert tu dalam kul 10.30 so I cakap baik I balik sendiri aje and hubby cakap; OK, U BALIK SENDIRI LA!!!!

I gerak balik dengan Izz dalam kul 10 malam, sampai tol Shah Alam masa tengah beratur nak bayar tol dan dalam keadaan berhenti, I kena langgar ngan kereta yang salah masuk lorong, hadoiiiii!!!! Pastu kami berhenti kat tepi, called my Hubby dan kena membebel dengan dia, tunggu Hubby sampai lebih kurang 45 minit... Lepas discuss2, pegi buat report kat balai polis... Tulis report, jumpa pegawai penyiasat, balik ke tempat kejadiaan, tengok CCTV kat tol pastu baru kami balik rumah... Dalam kul 1.30 jugaklah baru settle semua.. Penat dan penat dan penat dan menyampah!!!!!!!!!!!!!!!!!!

By the way, me and my baby tak ada pape, Izz pun steady jek sambil tengok CD masa kena langgar tu.. My wish bercalar yang dalam and bumper macam loose sikit, takpe lah nanti claim insurance jek....

Ok, sungguh lega lepas meluah kan di sini ^_^ saya ke yang emosional??? nasib naik la saya ada Iskandar ..


Luv,

24.3.10

Preview - Teater Seri Mersing

Saya suka tengok teater, saya pernah terlibat secara langsung dengan teater (walaupun hanya watak pembantu) dan saya masih suka teater sehingga ke hari ini, walaupun kali terakhir saya menonton teater adalah 3 tahun lepas ^_^

Banyak teater-teater menarik yang saya terlepas nak menonton contohnya Natrah, PGL the Musical, P.Ramlee the Musical, Tun Razak dan lain-lain... Kebiasaannya bila lalu depan Istana Budaya dan nampak poster teater yang menarik, saya akan segera lontarkan idea kepada hubby untuk pergi menonton, walaupun mendapat green light, tetapi idea itu selalunya gone with the wind ~~~~~~

Tapi bila saya dapat tahu mengenai Teater Seri Mersing yang akan dipentaskan di IB, saya terus mintak persetujuan hubby.. Memandangkan schedule kerja kami yang tight, kami hanya berkesempatan ke IB pada hari terakhir permentasan...

Kenapa Seri Mersing?? Sebab saya orang Mersing okeh, anak jati Mersing!!! Semua pelesok Mersing saya dah khatam, hehehe... My Hubby pulak adalah cucu kepada allahyarham Mahmud June, pelakon yang melakonkan watak antagonis Awang Sulong dalam cerita asal Seri Mersing terbitan Cathy Keris...

Seri Mersing adalah cerita orang dagang yang merajuk dan pulang ke tempat asalnya kerana kecewa dengan tuduhan fitnah yang dilemparkan hingga sanggup meninggalkan kekasih yang dicintainya. Beberapa tahun kemudian anak orang dagang tersebut tiba di Mersing untuk mengetahui kisah silam yang disimpan oleh ayahnya dan bertemu dengan si kekasih yang membujuang sampai ke tua semata-mata kerana menunggu orang dagang tersebut, dalam masa yang sama si kekasih mempunyai seorang anak angkat yang akhirnya jatuh cinta dengan anak orang dagang tersebut... Kiranya seperti sejarah berulang kembali la...

For me; naskah Seri Mersing ni selain dari cerita asal Seri Mersing, ada juga yang ditokok tambah untuk menguatkan jalan cerita. Selain itu, plot cerita yang menarik dan lengkap elemen gembira, sedih, amarah dan air mata. Cara penyampaian cerita yang kreatif, props yang gempak dan nampak real serta kecanggihan panggung sari di IB itu sendiri banyak membantu menghidupkan teater Seri Mersing. Seriously, untuk teater selama 2 jam tu, saya tak rasa boring dan tak rasa menyampah. Para pelakon pun sangat bagus dengan watak masing-masing, bila menyanyi sedap suaranya tanpa sumbang, bila buat lawak pun sangat menggeletek hati, macam-macam irama dan tarian dalam teater ni termasuklah zapin tenglu dan joget...

Tahniah kepada semua pelakon dan tenaga produksi!!!

Cuma saya kurang setuju dengan watak-watak antagonis dalam Seri Mersing; nampak terlalu angkuh dan jahat sangat orang-orang di Mersing. Tolong la, kami tak sejahat dan sekejam itu, hahahaha...

Gambar-gambar selepas pementasan;

watak utama : Damak (Adi Putra) dan Seri Mersing (Elly Mazlien)

barisan pelakon dan tenaga produksi

pelakon-pelakon asal Seri Mersing : A. Galak, Mariani, Dato' Mustafa Maarof dan Datin Rosnani Jamil


Leez AF, Hairi anak wayang, Rusdi Ramli, Melissa Saila, Azizah Mahzan dll

Luv,

21.3.10

Seharian di Mid Valley

Hello, Selamat Hari Ahad semua!!!!

So today, I nak bercerita kisah kami seharian di Mid Valley semalam, seronok dan penat ^_^ tapi berbaloi sebab I dapat dua pasang kasut dari Charles and Keith dan dapat jumpe my best friends; Mama Dhani and Mama Nabil, Mummy Emma tak dapat join, lain kali la yek....

Kami sampai awal di Mid Valley, 10.30 pagi okehh!! Sampai terus pegi register kat kaunter for Mama and Baby Look Alike Contest di Motherhood Expo 2010.... Walaupun kami datang awal tapi orang dah ramai kat expo tu... kami lepak-lepak dulu before the contest started... Izz angat aktif, berlari ke sana ke sini...


Sebelum start, kita minum dulu!!! Ini refill tenaga ok, supaya dapat beraksi lebih bertenaga.. Nasib baik mood si kecik ni ok, takde la nak mengamuk-mengamuk semua.. Mungkin juga dia happy sebab ramai budak-budak yang main-main geng dengan dia...



Macam biasa, kena la posing-posing dulu kan, ngan Mummy and Abah... Tak banyak sangat booth kat Motherhood Expo ni, maybe sebab tempat yang limited.. Nak jalan pun sangat sempit sebab ramai orang...

Izz amik ballon dari sorang budak yang lagi kecik dari ni, ishhh bully orang ye, nasib baik mak budak tu ok, dia kasi terus ballon merah tu kat Izz..


Lepas tu, Izz nampak pulak orang bawak ballons hijau tu, terus dia meluru ke ballon man tu and hulur tangan dia... Dapat lagi satu ballon... Total up semua ballons yang Izz dapat adalah empat ye, tapi satu dah hilang and tiga lagi dah semakin mengecil...

My Hubby beli Disney Magic English dari Grolier's booth untuk Izz education program.. Actually dah lama kami discuss nak beli program ni, first masa di East Coast Mall Kuantan, kemudian di Giant Shah Alam... Luckily di expo ni ada juga booth Grolier dan banyak free gifts yang ditawarkan, so hubby said just grabbed it la kan.. Nanti bila I dah explore all the CDs and the books, I blog about it ok....


Ok, masa untuk beraksi... Emcee tu tanye, which part of you that is same with your baby? My answer; i think obviously our chubby checks and also our smiles!!! hahahaha macam world peace plak... but we didn't won, dapat consolation price aje, maybe if i jawab typically; our eyes or our lips or our noses, like other contestants, mungkin ada harapan kot ^_^ hahahaha stop me!!!

Si kecik yang sedang beraksi atas pentas, selamba kodok gak anak mummy ni rupenya!!! hahaha

Ini hadiah yang kami memang, dalam hamper tu ada susu yang bukan brand Izz minum and babies cereal yang juga Izz tak makan sebab dia lagi suka makan nasi ok, bubur pun boleh jalan la... So maybe kami akan bagi hamper tu pada orang lain, aci tak???

Lepas tu, kami lunch di Food Court... dah refill tenaga, masa untuk I pulak beraksi untuk aktiviti shopping hahaha.. And then jumpe my girl friends and lepak-lepak di Secret Recipe...

Sebelum balik, I bawak Izz ke Pet Wonderlands.. Izz suka sangat dengan cat and dia dah boleh sebut cat clearly... Kami bergerak pulang tepat jam 5.30 petang and parking fee adalah 8 hinggit, mahalnye!!!

Dah nak sampai rumah, tetiba Hubby ajak gi Tasik Titiwangsa pulak, so ok, kami ke sana pulak...


Izz seronok dapat main ball dengan Abah, while Mummy duduk tepi padang posing macam model okeh, hahahah model tua boleh la !!!


Bila Abah and son dah penat, kami pun pulang ke rumah... Seronok dapat spent masa with family kan... ^_^ I LUV MY FAMILY SO MUCH!!!!


Luv,

20.3.10

Motherhood Expo 2010

*this is a sticky post until 20 March 2010*
*please scroll down for latest update*

Hi peeps,

I’ve received a phone call and an email from the organizer regarding the Motherhood Expo 2010 that will be held on 19-21 March 2010 at Mid Valley Exhibition Centre, Kuala lumpur... And guess what, me and my baby are selected to participate on Mama and Baby Look-A like Contest ^_^ hohoho

Come join me at the expo and give us a support on 20 March 2010 at 11 a.m, im begging u guys, hehehe..


For more info about this Motherhood Expo, click here. There are so many programs and fun activities that we all can join together. So see u there!!!


Luv,

Snippet : cerita minggu ini

Arghhhh i keciwa tak dapat nak tranfer gambar dari hp ke laptop ni, apasala bluetooth ni ada problemo plak, selalunya ok je.... So this entry takde gambar sebagai bukti la ye, nak cari cable malas!!!!

Weekend ni busy untuk kami, penuh dengan aktiviti, hari ni nak ke Mid Valley nak mencuba nasib dalam contest kat Motherhood Expo and esok I and Hubby nak gi menonton Teater Seri Mersing pulak, alamak plan nak gi service dua-dua kereta tu bila pulak yek??? Takpelah tu biar Hubby yang pikir, hehehe

Last Khamis lepas amik Hubby kat LRT kami saja-saja nak mencuba makan kat Bangi Kopitiam, Setiawangsa.. Best tempat dia, makanan pun banyak pilihan and gambar-gambar kat menu gile menawan hati so diet untuk hari tu memang buang ke laut, dah la masa lunch hour makan nasi beriani ngan cik dayang kat PWTC, huhuhu....

Semalam I ngan staf-staf opis gi melawat sorang pegawai yang baru bersalin kat Kg Baru Medical Centre, dia dapat baby boy, tengok baby rase cam nak ada baby lagi jek ^_^ comel kecik jek, cute sangat... Maybe sebab Izz dah besar kot, dah pandai macam-macam pon hero tu...

I sangat busy kat opis lately, sepatutnya semalam I ada meeting kat Putrajaya untuk budget screening kul 8 malam, tapi nasib baik I ada sorang pegawai yang sangat berdedikasi sanggup gantikan I dengan alasan rumah dia kat area sana, bagus gak kan takde la macam sesetengah pegawai yang suka menyusahkan boss dia yang baik hati macam I ni, auwwwww!!!! Lagi satu, I baru tahu yang my permohonan untuk PPK TK3 next week dapat, sebelum ni bila check asyik calon simpanan jek, last minute baru dapat plak... Tapi memandangkan I dah terikat ngan DSA rasenya terpaksa la tolak untuk sesi PPK ni, tapi nanti kena ban sampai 12 bulan pulak, hahaha gile kau....

Oklah stop membebel, nnt I update pasal contest and Motherhood Expo ye.. See ya ^_^ muah muah muah mucho gracias!!!

Luv,

16.3.10

7 ways to keep the fire in your relationship burning

I got this from Sabah Times.... Very informative and cute advice to be shared with my beloved readers ^_^

How many times that you become frustrated with your significant other? You feel like they just don't understand you. You feel like you don't connect anymore. There is no passion and fire left in your relationship.

Do you want to feel that passion again? Here are seven simple ways to put the fire back in your relationship - and keep it there;

  • Don't forget date night. It's been said a thousand times, but it's true. Couples who forget to go out on dates tend to treat each other like furniture in the house. Get dressed up for each other. Go out to a restaurant, a cinema or just take a walk together. It doesn't matter where you go as long as you do something different from your usual activities. When you're on your dates, treat each other the way you did when you first started dating.
  • Give a proper greeting. When your significant other comes home at night, meet them at the door and give them a big kiss. Don't just yell "Hey, how ya doing?" from the another room. If you are the one coming in the door, go to wherever your partner is in the house and give them a big kiss. Little gestures like this go a long way.
  • Keep on kissing. When you wake up in the morning, make sure you kiss your partner. Forget about morning breath, who cares? We're talking about showing love from the very first minute of the day. This bring me the the second part; Before you go to bed at night, make sure you are connected with your significant other and kiss them goodnight. You should always feel love and nurturing before you go to sleep. Too many couples get in bed, each person on their side of the bed and fall asleep without bothering to kiss each other goodnight.
  • Break the routine. A big part of keeping the fire burning in the relationship is stirring up the daily routine. One of the best way to do this is to set a romantic mood. Light candles. If it's a night you normally watch tv, why not light candles through-out the entire house? Do anything that's out of your normal routine.
  • Send a 'no special reason' message. Send your significant other little notes in the middle of the day, just telling them that you love them or that you're thinking of them. With email and texting, this is so simple yet so powerful. You can even leave a quick voicemail. That one 'i love you' message will make your partner feel happier.
  • Leave a surprise note. Everyone loves a surprise, so try placing a handwriting note in their bag or briefcase. If you leave early for work, leave a card saying "I'll be thinking of you all day long" or "I really love the way you and I are together". Write something simple but beautiful. Share something to remind your mate of great times together.
  • Be there even when you're apart. If you travel for business or other reason, leave a sweet note for your partner before you leave. Even better, leave a series notes for them to find and read on each day that you will be away. If your partner is the one who travels, slip a card into their suitcase and follow up with some romantic texts while they are gone. This lets them know you are thinking about them. Keeping each other in your thoughts is one of the most important parts of keeping the fire burning.


Luv,

14.3.10

Iskandar dan TV

Ola everybody!!!

Actually, saya sangat tak ada idea untuk menulis tapi memandangkan tv telah di conquer oleh si kecil Iskandar, of course channel 613 Playhouse Disney!!!! so saya terpaksa lah menghadap laptop ni kan, dah penat blog hopping so saya pun start la merapu dalam blog sendiri ^_^ Hubby takde, going out of town, if tak boleh juga ajak tengok wayang...

Saya tak tahu lah samaada saya terlalu risau atau saya PATUT rasa risau dengan Iskandar new habit ni, terlalu asyik dengan tv.. Bangun pagi tunjuk tv supaya kami on kan tv, dia akan duduk menghadap tv sampai la time mandi or nak tido, selain dari tu tempat dia memang depan tv, makan pun nak depan tv... Sometimes dia akan berdiri betul-betul depan tv, selalunya saya akan angkat dia supaya duduk kat sofa tapi lepas tu dia akan turun untuk pergi ke tv semula....

Channel favourite adalah 613 tapi channel lain-lain pun dia boleh join jugak, especially time iklan... If ada lagu-lagu and ada orang menari, dia pun akan join buat shuffle...

As a parents, kami sangat risau... Dr Sharmila pun ada bagitau yang tv ni tak bagus for toadler, tak kira rancangan apa pun... Hubby dah suruh bibik untuk ajar Iskandar gunakan flash card and story books tapi feedback dari bibik "di ajar tapi matanya masih di tv".. Saya juga suka kacau kalau dia asyik sangat tengok tv tapi lepas tu mesti dia akan mengamuk sambil pukul-pukul.... Mungkin cara terakhir adalah jangan on kan tv, tapi sampai bila ya???

Ada sesiapa yang nak berkongsi tips untuk masalah ini???

Luv,

11.3.10

Entry suka suki

Saya nak ke Sandakan hari ni, mengiringi Menteri buat lawatan, huhuhu macam hebat je tapi tak de sehebat mana pun sebab saya selalu kena tegur ngan Pak Menteri bab-bab kerja ni, hopefully semua berjalan ngan lancar, kang tak pasal-pasal kena tukar ke Petrajaya plak, bukan Putrajaya okeh! itu saya suka ^_^

So, Izz tido sama Abah malam ni ye, jangan nangis-nangis ye sayang!! Abah awak tak akan sedar punya... Esok Izz ada follow up ngan doc. Sharmila so Abah sorang la kena bawak budak chomel tu, tak susah pun janji bawak dia main kat playroom tu...

Oklah, jumpa lagi...

Luv,

6.3.10

Semoga ini menjadi entri terakhir dari PCMC ^_^

Ya, kami masih di PCMC... Hari ni mungkin discharge tapi lambat sikit la sebab kena tunggu Abah Izz balik dari opis...



Semalam kan I balik rumah sebab nak bersiap ke opis, I sampai rumah kul 7.30 pagi tapi bibik still belum bangun, sabar je lah!!! I Masuk rumah, bilik dia gelap lagi, lepas letak-letak barang semua I masuk bilik sambil hempas pintu supaya bibik bangun, hehehe pastu baru la I dengar dia bukak pintu sambil gosok-gosok mata.... Bibik bibik, mentang-mentang lah ibuk sama bapak tak ada di rumah, kamu jadi boss ya!!!! Kalau nak cerita perangai bibik ni memang macam-macam tapi as long dia jaga Izz bagus, ok lah malas nak complaint....

I tgh membuat percubaan nak tukar blogskin and everythings tapi bila baca je kod HTML terus rase nak makan panadol, so plan nak mentranformasikan blog my tiny world ni ditangguhkan ke satu masa tidak dapat dipastikan lagi ^_^ ada ke sesape yang nak tolong buatkan secara percuma ^_^

Luv,

4.3.10

PCMC, We LOVE You!!!!

Hiii all..

Bersiaran lagi dari PCMC buat sekian kalinya, yes Iskandar kena addmitted lagi disini dan seperti biasa it will take maybe 2 or 3 days, hahaha... My friend asked me, *why u asyik bercuti di Prince Court aje?* And my answer is simple *we love Prince Court* haha gila tak boleh blah.... If nak cerita detail kenapa Prince Court kena buat entry lain la ^_^

Last week masa kami balik kampung, my niece Aliah having selsema, maybe Izz berjangkit dari situ kot so dia pun start selsema dan batuk-batuk, lagipun Izz kan baru je lepas baik sakit, imune system tak ok lagi... Hari Selasa dia start wheezing so kami terus bawak ke PCMC dan terus kena tahan wad... Izz ok je cuma batuk, selsema dan wheezing, sekarang on treatment yang dia paling tak suka; nebuliser!!!!

Doctor cakap Izz maybe nak kena asthma, so after this kena start on medicine for preventing asthma pulak, tak pe la asalkan Izz sihat.... Semalam and hari ini saya cuti untuk jaga Izz, esok hubby pulak cuti, hopefully esok Izz dah boleh discharge...

Boring la duk lelame kat sini, Izz pun asyik nak mengamuk jek bila dia dah tak ada benda nak main. Kompleks Kraf sebelah hospital ni je, kalau la saya boleh menyelinap ke sana kan best, hehehe...


mari kita posing-posing walaupun belum mandi


comel tak baby saya??? hahahaha kalau abah tengok izz pakai hairband ni mesti dia bising...

Saya baru dapat some news tapi tak boleh bagitahu sesiapa, rahsia!!! Cuma saya nak luahkan kat sini something supaya dapat kurangkan rasa bersalah dalam hati ni ^_^ bersalah ke gembira?? hehehe mungkin saya rasa bersalah sebab gembira kot... pape je la

Saya tak berniat nak tabur pasir dalam periuk nasi orang lain, saya takkan buat begitu... Kat mana-mana pun ada rezeki untuk kita kan, cuma kita perlu bekerja dengan bersungguh-sungguh walau dimana kita ditempatkan..

Ok, tu aje.. Bye


Luv,

2.3.10

KLUANG RailCoffee

On our way back to KL last Sunday, we had a coffee break at the Kluang RailCoffee; a famous place for all coffee lovers. Actually that was our three, four, five erkkk I’ve lost count for how many times we’ve been there ^_^ hubby seems so addicted to that coffee shop. After realizing about the halalness issues for the coffee shop or known as kopitiam in major news papers recently, we become more selective about the place to fulfill our craving ness of toast breads and luscious coffee itself. This shop is located at Kluang Railway Station.

We reached Kluang town at 2 p.m and the coffee shop only be open at 2.30 p.m, meanwhile that we just lepaking at the station to kill the time. Some of the photos taken there, peace ^_^


mummy and son






A must try menus;
ice coffee, toast bread, toast bun and nasi lemak..






Luv,