17.2.10

Iskandar : Diagnosis with Pneumonia, unspecified

Like in my previous entry, kami bercuti pakej 4 hari dan 3 malam di PCMC sempena Chinese New Year dari hari Sabtu hingga ke Selasa kerana Iskandar di diagnosis sebagai pneumonia.

Bila dikenang-kenang kembali chewahhhh memang Izz ada tunjuk tanda2 kena pneumonia ni tapi disebabkan kami adalah parents yang kurang berpengetahuan mengenai penyakit ni so we failed untuk mengambil langkah2 pencegahan awal and memang patutlah Doc Sharmila put blame on us huhuhu T_T

Actually, if u guys ada baca entry ni memang dah nampak Izz start tak sihat and become more clingy than usual, kurang makan and minum susu, batuk2 and ada bunyi wheezing bila bernafas... Tapi saya cuma kasi dia paracetamol syrup and ubat batuk... I thought cuma demam2 biasa sebab rindu Abah or sebab boring asyik terkurung dalam rumah je, but I was totally wrong ok... My Izz kena pneumonia and it become more worst sebab kami lambat seek for a treatment...

After about 1 week Izz batuk2 and temperature badan yang tak menentu, last Friday tu dia kena high fever and wheezing sound yang makin teruk.. Selalunya lepas bagi ubat bontot, temperature akan turun tapi in this case tak juga turun2....

Ok I have to admit yang I suggested to hubby untuk bawak Izz ke klinik biasa je and amik ubat sebab I really wanted to balik kampung, but luckily hubby tak ikut cakap I and insist untuk bawak Izz jumpa paediatrician... Sampai di Women and Child Clinic di PCMC, masa sesi timbang2 berat tu nurse macam serius and rushing je, after that doctor keluar jumpa kami, selalunya kami yang akan masuk bilik dia, terus dia suruh bagi nebuliser and masuk ubat bontot semua... I dah rase lain masa tu and my instinct was right, Izz kena admitted ward... Lepas x-ray semua, baru kami tahu yang paru-paru Izz dah kena infection sebab tu dia demam panas tak baik2....

So bermula kehidupan kami di ward, every four hours Izz kena nebuliser, setiap kali tu juga dia akan meronta2 mintak lepaskan diri.... Selain daripada makan ubat, check temperature, heart beat and so on, ini lah perkara yang Izz buat untuk mengisi masa lapang;

watching television with abah, nasib baik CNY, semua rancangan best2 kat t.v

main kena kurung dalam baby cot

makan biskut tiger

main balloon mickey

terbaring sambil berlengging (ni lepas doc check ni)

naik kuda (hehe buat macam harta sendiri)

naik kuda terbalik pulak

main mineral water

tengok pocoyo dari youtube (wifi gile laju kat sini)

tidur dengan abah

baca buku

posing sambil buat muka cute

bil percutian kami


In the next entry I will share with u guys with a basis information about pneumonia especially for new parents like me... Kebetulan di akhbar mingguan malaysia last Sunday di sisipan Kesihatan pun ada isu pneumonia ini... Hopefully kita semua lebih alert mengenai penyakit yang berbahaya dan mudah berjangkit kepada kanak-kanak ni... Dan kerana saya yang lalai mengambil tahu jadi saya tak nak anda pun jadi macam saya ini, sekurang-kurangnya ini adalah untuk menebus kesilapan saya....

Oh ya, Izz dah semakin sehat dan selera makan dah bertambah.. Bibik kata Izz dah slim so dia akan kasi Izz makan banyak2, hehehe ape2 aje la bibik oiii!!!!

Discharge Status dari doktor : improved and excellent response to nebuliser...

Alhamdulillah, syukur kepada Allah...

Luv,

No comments: