22.1.10

Holiday 2010 at Bandung - part 2

First day menjadi jutawan di Bandung, my itinerary adalah shopping di Pasar Baru, lunch, shopping di Factory Outlets (FO) di Jalan Riau dan di Jalan Dago serta Rumah Mode, after that dinner dan balik hotel....

I bangun awal dengan penuh semangat sambil mendengar burung berkicauan, cepat terang disini walaupun masih jam 6.30 pagi, sambil2 tengok berita tentang banjir dan macet di Jakarta, I paksa kejut Hubby dan Izz bangun. After breakfast, Pak Roly dah ready di bawah. Alhamdulillah cuaca nampak baik....



on the way to Pasar Baru

Pasar Baru

A big 8 floors building, dipecahkan kepada Lantai dan Dasar, jadi cara untuk membaca pelannya ialah contoh L8 untuk lantai/tingkat 8 dan D1 untuk dasar/tingkat 1. Inside the lift akan ada petunjuk with floor yang kita berminat untuk pergi, setiap floor ada menjual barang2 berlainan contohnya D2 penuh dengan fabric dan L5 adalah baju2. Setiap floor dipenuhi dengan kedai2 kecil yang menjual bermacam barangan tetapi di floor D, kawasannya lebih padat dan agak panas.

I bought some telekung for mak, Makcik Wok and my self, the telekung cost me Rp 150,000 (RM55) each, after that kami ke floor yang menjual fabric, Hubby so exited membeli kain for baju raya kami anak beranak, for shantung silk 6 meters hanya Rp 90,00 (RM33). I also bought some kain for my siblings. Memang berbaloi beli kain disini, banyak juga kain2 lace untuk bakal-bakal pengatin, murah bangat!!! 3 hours there, kami mencari tempat untuk lunch.


beli telekung

Lunch kami juga di Restoran Sederhana tapi di Jalan Riau, maybe Pak Supir ingat kami suka bangat masakan Padang.


lunch at Restaurant Sederhana, Izz loves the dessert

After lunch, acara shopping tak sedar diri di Factory Outlets.

Jalan Riau

From my observation, FOs di Jalan Riau lebih nampak exclusive dari Jalan Dago. Mungkin cara kedai dihias kot. Antara FOs di sini yang I sempat explore adalah Heritage, Cascade, The Summit, Formen and The Secret.

Heritage dan Cascade adalah 2 FOs yang berbeza tapi ada jalan connection dalamnya. One thing yang I suka sebab FO ini provided baby room, I think maybe the only baby room yang ada kat Bandung ni kot. Stuffs yang ada di FOs ni pun banyak yang branded dan berkualiti, baju for girls la yang paling banyak sekali, for ladies hmmmm oklah but not my taste..


depan Heritage

Heritage dan Cascade

Formen FO adalah untuk lelaki sahaja because u wont find any ladies stuffs inside. So disini memang my Hubby je shooping, dari office attire sampai la for leisure outfit semua ada disini. So guys, ini adalah tempat yang sesuai for u all.


Formen FO

The Secret FO adalah tempat yang sangat cantik, kat dalam ada taman and kita boleh duduk-duduk melepak sambil makan siomay Bandung yang sangat enak dan air jus kelapa yang sangat pelik, heheha. Baju for ladies pun banyak kat sini tapi still not really my taste...

Entrance The Secret

Inside The Secret, ada taman

depan gerai Siomay Bandung yang sedap

Jalan Dago

Sepanjang jalan di Jalan Dago ni penuh dengan FOs, if ada banyak masa boleh la masuk semua kedainya, but for us cuma few kedai je kami sempat masuk. I think semua FOs jual barangan yang berlainan, sometimes u will not jumpe the same stuffs twice so if u rase nak beli something just grab it and pay, hehe. Antara FOs di Jalan Dago ni yang worth it untuk masuk ialah Blossom (banyak baju for kids), Victoria (banyak ladies stuffs) and Jetset.

sepanjang jalan ni ada bermacam FOs

Jetset FO

depan Victoria (banyak dress and blouse)

coffee break di The Sixth Sence Cafe (sebelah Victoria)


Rumah Mode (Jalan Setiabudi)

This was our last FO for today, a really nice place with a lot of Javanese architecture, and personally I think Rumah Mode is a largest FO in Bandung, complete with shopping and eating areas. Inside there, all the sections are divided by ladies stuffs, kids and man. As for me, baju-baju for ladies was so gorgeous but not really fit in me, sedeh kan, dah jumpe yang cantik tapi takde saiz!!! Then I jumped to the kids section, banyak sangat baju kiut miut yang super comel, so here most of my money flew away, hehehe, lucky u Iskandar. Rumah Mode memang menjadi tempat tumpuan di Bandung ni, especially in weekend bila all the Jakartarian come down here to do their shopping.

signboard Rumah Mode




pity my baby yang kepenatan sampai tertidur di stroller pink yang jambu itu

Sari Pawon Restaurant

This restaurant known as Dapur Sangkuriang before, they serve a Sunda dishes. Nice restaurant la because they have a pondok untuk tempat kita makan. One thing u should know about masakan sunda ialah if u order the ayam (bakar,goreng or anythings) ia akan dimasak bersama-sama kepalanya sekali, so if u ok with that u can give it a try. That why our menu only ikan sahaja, hehehe....

please try the garume sweet sour itu, sangat sedap!! kos untuk semua ini Rp228,000 (RM121)

pondok tempat bersentapzzz ehhh bersantap

seriously, ini muka penat selepas satu hari bershopping


After makan-makan, we went back straight to hotel untuk berehat-rehat dan nonton tivinya. Pity my baby yang dah sangat penat.

to be continued.........


4 comments:

dbalkis said...

waahhh..baby boy keretanya pink...ke spedar pink???

HaNiE said...

spedar ke spender yg dimaksudkan, hehehe..........
pinjam orang punye, tak kisah la pink jambu pon, hua hua

Carrie-Ma said...

mar,

ko gi sana guna ejen ke plan sendiri? aku insyaAllah ke Medan CNY ni. Bandung mcm best gak. next on list hehe

HaNiE said...

gi sendirik aje, tak yah ejen2 ni mahal jek, hehehe takpon meh aku yang jadi ejen