21.1.10

Holiday 2010 at Bandung - part 1

Mari bercerita mengenai holiday kami di Bandung, Indonesia....

Last week me, Hubby and Iskandar went for our light and easy holiday. 3 hari 3 malam di sana, kebanyakkan masa diisi dengan shopping, makan, shopping, makan and more shopping....

Hari Khamis kami bermula dengan pagi-pagi bangun dengan muka yang ceria, paksa Izz bangun dan mandikan dia, lepas siap packing semua barang, kami menuju ke money changer di Wisma Central. Currency for Rupiah quiet high tapi takkan taknak tukar kan, abis tu kau nak shopping pakai RM ke kat Indonesia sana?

After that, Hubby called abg teksi untuk hantar kami dari rumah ke KL Central, dari sana kami naik bas ke LCCT dengan tambang RM8 sorang. Kenapa tak terus ke LCCT naik teksi? Biasa la, nak adventure, lagi pun ni kan light and easy trip, nasib baik kami cuma bawak 1 bag yang besar gabak and 1 lightweight pink stroller pinjam (thank you Adik Cha!!)

on the way ke KL Sentral

Sampai di LCCT dalam pukul 2, terus ke counter check-in, walaupun weekday, tapi ramai betul umat manusia kat LCCT, semua pun bercoti agaknya. Lepas settle check-in, we had lunch at McD...

Flight kami on 3.15 p.m, sharp from LCCT departed ke destinasi yang dituju, sepatutnya cuma 2 jam tapi sebab cuaca yang buruk dan airport Bandung terpaksa ditutup due to heavy rain, kami surrounded di Jakarta for almost 2 hours!!!! Dalam hati memang menyumpah seranah sebab all my first day itinerary ruined tapi masih berdoa dengan penuh harapan semoga perjalanan kami selamat dan dipermudahkan...

dalam flight : Izz rambut pacak

dalam flight : Izz dah mula tak duduk diam

dalam flight : akhirnya hero tido jugak


Mount Tangkuban Prahu from the flight


Kami tiba di Lapangan Terbang Bandar Udara Hussien Sastranegara jam 8.00 malam (waktu tempatan, masa lambat 1 jam di Bandung) dengan hujan yang lebat. After settle semua urusan imigresen and everything kami ke kaunter teksi. My Hubby tak contact mane2 supir untuk ambil kami di airport sebab katanya membazir untuk chartered kereta sedangkan kami akan sampai petang, so oklah alasan diterima. Tapi memang ada hikmahnya kami tak engaged mane2 supir sebab supir taksi yang menghantar kami ke hotel sangat bagus, end up dia menjadi our supir, tour guide and caretaker untuk Izz. Charge pun murah, cuma Rp 350.000 (RM129) untuk 12 jam...

Kami sepatutnya menginap di Sanyrosa Hotel di Jalan Setiabudi tapi Pak Roly (supir) suggested us untuk stay di Nyland Hotel, hotel yang dekat dengan Giant Supermarket dan Restoran Sederhana. Harga semalam hanya Rp 300,000 (RM110) tapi untuk rate weekend mahal sikit. So untuk 3 hari dan 3 malam bayarannya adalah Rp 1,050,00 (RM387) dengan sarapan dihantar ke bilik. Hotelnya ok dan not bad la, bilik pun sesuai untuk kami anak beranak dan ada swimming pool, walaupun kami tak ada masa nak berenang!!!

Bilik di Hotel Nyland

Swimming pool


Lepas check-in, masa untuk makan malam
. Kami makan di restoran masakan padang, Restoran Sederhana, standart ar makan nasi padangkan, nasi dengan lauk yang bermacam jenis. Air teh dan dessert adalah complimentary. Izz makan nasi dengan sup buntut, first time eh Mummy kasi Izz makan nasi putih tanpa dilenyek2, nasib baik Izz ok, makan tanpa banyak songeh. Untuk 4/5 jenis lauk harganya Rp107,800 (RM40)

muka kepenatan dan kelaparan tapi masih maintain cun/comei

Sebelum balik ke hotel, kami singgah untuk beli groceries, lepas tu bermula acara menonton rancangan Indonesia di tv sampai zzzzzzz…


…… to be continued


No comments: