26.1.10

A few things u might be interested to know about Bandung

As for rumusan untuk my holiday at Bandung, herewith a list of my own point of view based on my experiences and observations and u might be interested to know ^_^

  1. masa di Bandung adalah 1 jam lewat dari Malaysia, but u dont have to reset ur watch, just tolakkan saja 1 jam ke belakang.
  2. di Bandung cepat terang, Subuh prayer around 5 a.m.
  3. most of the shops open at 9 a.m and close at 9 p.m.
  4. sediakan satu small note book dan tulis currency dalam Rupiah dan RM for your quick reference untuk tahu barang tu mahal atau murah. guna handphone pun boleh jugak.
  5. antara cara untuk tahu samada baju yang dijual itu original atau tidak, tengok label, if ada kesan conteng or torn, yes it is original stuff but with some defect so tak lepas QC untuk dipasarkan ke luar negara.
  6. gunakan kuasa bargaining anda semasa membeli di Pasar Baru, sometimes anda akan dapat dengan harga yang sangat murah.
  7. antara FOs yang I suka adalah Heritage (ada babyroom), Rumah Mode (tempat cantik, barang banyak pilihan), The Secret (tempat cantik,baju kids banyak), Grande (banyak ladies outfit yang menarik), Happening (for guys), Formen (for guys), Blossom (baju for kids), Rumah Tas (banyak handbag yang cantik gile) dan Toko Tiga (ori jeans!!!). yang lain2 pun ok jugak but if I have a limited time there, this 9 places yang paling utama ^_^
  8. some FOs ada discount for tourists contohnya Edward Forrer. So always ask the cashier for the tourists' discount.
  9. tukar duit Rupiah cukup2 sebab di Bandung susah mau cari money changer.
  10. kebanyakkan FOs terima transaksi guna credit card, cuma di Pasar Baru banyak yang guna cash.
  11. sangat not advisable untuk makan di gerai2 tepi jalan sebab kita tak tahu tahap kebersihannya, even es pulut durian ya!!!
  12. anda akan sentiasa dikerumuni oleh warga2 tempatan yang menjual pelbagai souvenirs, jangan layan if anda taknak beli sebab once u beli semua yang lain akan paksa anda beli barangan mereka juga. tapi if nak beli, beli masa dah nak naik kenderaan so yang lain2 tak boleh kejar dah.
  13. souvenirs di kawasan Tangkuban Parahu lebih mahal dari di Kota Bandung, contohnya key-chain dijual Rp100,000 di atas tapi di bawah cuma Rp80,000.
  14. most of the hotel di Bandung tak sediakan jug kettle, call mereka awal for confirmation.
  15. plug di Bandung berbeza dengan plug di Malaysia, my advice adalah beli universal travellar adapter untuk kemudahan mengecas batteries anda.
  16. tiada masalah untuk cari tempat sembahyang di Bandung, kebanyakkan restaurant masakan padang ada sediakan mussolah.
  17. sila bawak stroller (lightweight dialu-alukan) untuk keselesaan anak dan anda jugak.
  18. bawak ubat-ubatan untuk masa kecemasan.
  19. air yang paling ngetop ialah Teh Botol, rase macam jasmine tea dalam botol coke.
  20. bahasa yang digunakan boleh difahami (same macam dalam sinetron tu) just a few words yang agak berbeza dan bagus untuk diambil tahu such as;
  • macet = traffic jam
  • kelinci = arnab
  • lucu = comel
  • bangat = sangat
  • capek = penat
  • gratis = percuma/free
  • siomay = rojak
  • bobok = tidur
  • sup bontot = sup ekor
  • apotik = farmasi
  • es jeruk = limau ais

p/s : anybody yang nak ke Bandung, boleh tak I pesan Brownies Bakar Choc Chip sepuloh!!!

luv,

2 comments:

Irma Ruhani said...

hai...Mar
hehe.. happy sangat jumpe ko lagi..
holiday kat bandung ye...bestnye,
cute nye...izz
anak kite sebaya tau...izz 2/1 hazim 9/1 hahaha kita berpantang sama2 kan...
rindulah kat ko and kawan2 lain..

HaNiE said...

haah sebaya la, boleh la izz geng ngan hazim...

nanti bile2 free boleh la kita jumpe kat mane2, update story memasing kan... banyak cerita ni!!!