28.12.10

Berkursus di Cherating

Tajuk sebenar adalah bercuti-cuti Malaysia di Cherating, hehehe...

Last week, saya telah diarahkan untuk berkursus Projek Management di The Legend Resort, Cherating.. Dan disebabkan mood cuti yang membuak-buak, saya telah berjaya memujuk en. suami untuk meneman menjaga Iskandar saya di sana walaupon cuti beliau untuk tahun 2010 telah habis sama sekali, hohoho

Kami sampai agak awal, well biasa lah saya memang orang yag mengikut peraturan *_* poyo!! Jadi kami ada masa sepetangan untuk melayan Iskandar berendam dalam swimming pool.. Bilik hotel pon quite nice, selesa untuk kami anak beranak, kebetulan plak dapat level bawah skali, bukak sliding door terus nampak pool n my dewan kuliah, sesuai sangat lah tu!!! 

Malam Rabu saya start kursus dengan hati yang tenang sebab tak berjauhan dari suami dan anak.. dan en suami mengambil tanggungjawab menjaga n melayan Iskandar, oklah bukan susah pon Izz dah besar n tahu apa yg dia nak, layan kan aje lah, cuma sabar or kurang sabar je lah... Acara wajib setiap hari adalah bawak Izz masuk swimming pool dan main game kat game room..


Hari last kursus, habis tengahari.. Lepas Izz done with his routine (swimming lah) kami bertolak ke East Coast Mall di bandar Kuantan.. Owhh saya extend satu malam, kata cuti2 Malaysia kan.. Cari-cari benda menarik tapi kat KL lagi best kot nk shopping, pastu ke acara wajib if datang kuantan; makan di Tanjung Lumpur!!! Seperti biasa mesti ke Restoran Ana Ikan Bakar Petai, makan sotong goreng n ikan aji bakar, marvelous!!! On the way back, singgah kedai mainan plak (nampak jek mummy ni!!) belikan Izz superbike yang boleh gerak sendiri tu, kat KL harga lebih kurang RM200, kat Kuantan dapat RM150, oklah hadiah pre birthday Izz, hehe... Pastu terus pulang ke Legend Resort, kebetulan Christmas eve, so ramai jugak orang, siap ada sexxy santarinas n santa clous yang gendut, hehehe.. Kami tak layan, terus masuk bilik, tido lagi best!!!!

Hari Sabtu, lepas bercanda di pasiran pantai n again lepas Izz berendam, terus pulang ke pangkal jalan, hehehe balik Shah Alam dulu, lepak2 umah in law n bawak Izz main bike baru dia kat taman Shah Alam.. Midnite baru balik Keramat, so hari Ahad kami di atas katil sahaja!!!

Owhhh ada something yang terlupa nak cerita, Khamis malam tu my class habis lambat sebab nak prepare presentation esoknya, adalah dalam kul 1 pagi jugak baru balik bilik.. Masuk bilik ada buah2 atas meja dan ada ubat tahan sakit untuk Izz so saya dah sangat suspicious, bila pulak Izz ni ke klinik, tanya hubby apa dah jadi.. Rupanya masa saya ke class, hubby bawak Izz main game, tengah syok2 main Izz menjerit sakit, jari telunjuk dia tersepit kat mesin tu, tempat return coins tu, nampak macam tak bahaya tapi tak selamat jugak mesin tu rupanya.. Bila Izz tarik tangan dia, jari makin tersepit (hmmm susah lah nak explain macammana!!)  so hubby mintak tolong orang hotel untuk keluarkan jari Izz tu n bila dah keluarkan jari dia macam nak patah so terus diorang hantar ke klinik.. Sampai klinik, doktor kata takde apa2 sebab kat jari yang tersepit tu takde tulang, nasib baik lah!!! So doktor cuma kasi ubat tahan sakit je.. Jari Izz ok cuma melecet sikit je...

Berderu darah bila dengar hubby cerita, risau je jari dia patah ke hapa.. Tapi seriously, saya sangat salute ngan hubby sebab dia tak mengelabah pon, takde pon call saya dalam class cakap pape, bila saya smsed dia bagtau i might be late pon dia reply ok je.. Alasan dia sebab nak saya concentrate on my class n i'm here not for suka2, kerajaan bayar saya untuk berkursus bukan untuk jaga anak!!!! fuhhhh...

Alhamdulillah everything went smoothly, kursus selesai, bercuti dengan family pon menyeronokkan, cuaca pon sangat baik walaupon ikut logik time tengkujuh ni, area pantai timur hujan memanjang tapi 4 hari kat sana cuma hari ke2 je yang hujun turun, hari lain semua just nice... And the best part adalah, masa saya nak bayar untuk check out one night yang saya extend tu, cashier hotel bagitau semua dah selesai, so saya tak tau la kami dapat bilik free sebab tangan Izz tersepit (tak rase nak sue pon hotel tu sebab nothing bad happen to jari Izz) or sebab dah dikira dalam pakej kursus saya tu, walau apa pon, thanks The Legend Resort Cherating, tempat yang best n rockss untuk bercuti, hehehe i promote FOC ok!!!

Ok, jom layan gambar...
 
aktiviti wajib 2 beranak ni adalah berendam dalam kolam, hujan pon belasah!!!
breakfast yang enak dan banyak pilihan makanan..
the only gambar mummy sepanjang bercuti di Cherating.. oklah Izz cuti ngan abah je, mummy kena keje kan!!!
jalan-jalan tepi pantai sambil posing tengok awek sexy.. izz sunburn ye sebab mummy lupa nak bawak sun block, haishhh!!!
acara menagkap ketam comel.. beria plak si izz ni
hello mr krab!!!
goll!!!! main ball plak n abah sangat over!!!
teka tapak kaki siapa ini??
makan nasi ayam di The Chicken Rice Shop, East Coast Mall Kuantan.. personally saya rase tak berbaloi makan kat the chicken rice shop ni sebab agak mahal lah, best lagi makan kat Nasi Ayam Pak Mal, Seksyen 11, Shah Alam (promote tuh!!) but no offend ye!!
acara mengelap lantai mall, izz boring tunggu abah window shopping ni!!
acara yang ditunggu2, makan di Tanjung Lumpur.. I think kena buat entry khas untuk restoran ni, memang terbaekk!!!
customer tak ramai so kami dapat pilih sotong n ikan yang super lazat, hehehe.. yang penting murah dan sedap!!!
izz's new posing style, nak jadi ultraman tapi sebutnya peace jugak, confius lah!!!
izz dan cat, cute kan??

Ok, itu saje.. more picture di FB.. Daaa

Luv,
 

21.12.10

Ahad yang SIMPLE!!

19.12.2010 (Ahad)

Semua bangun lambat, hehe!! actually Izz bangun dulu tapi bila dia kejut mummy n abah dia, masing2 buat tak tau jek n taknak bangun so Izz pon sambung tido balik ^__^

Mummy bangun n start buat kerja rumah, menyapu n mengemop to be exact, biasalah kan tugas rutin time hujung minggu.. Half n hour later Izz pon bangun tapi sebab mummy tak siap buat keje rumah so abah bawak Izz makan roti canai kat kedai atas condo kami supaya si comel Izz tak mengacau mummy dia..

Lepas settle semua kerja, mummy start memasak, lauk simple je; nasi putih, tomyam seafood, broccoli with eggs dan ikan goreng.. Lepas zohor n lunch, kami melepak depan tv je sampai la Izz tertido..

Tengok mummy Izz yang keboringan, abah ajak ke Great Eastern Mall.. Lepas Izz bangun n solat Asar semua kami gerak ke GE Mall.. Memula masuk Pet Wonderland, tengok fish n cat.. Pastu terus ke Kids Funland, lepaskan Izz kat situ, kasi dia main puas2 n kebetulan tak ramai orang so Izz dengan happynya berlari ke sana ke mari, lompat2 n main slide semua.. mummy n abah melepak je lah sambil tengok2 kan Izz... Bila ajak balik, asyik jawab "nanak" je sampai pening kepala mummy tapi abah baik, kasi je anak dia main..
Izz swimming dalam pool penuh ball
slide!!!
swimming lagi!!
slide comel!!
aksi memanjat pulak!!!
Bila funland tu dah nak tutup baru lah kami keluar tu pon lepas abah pujuk2 Izz ajak mamam (makan).. Memula nak dinner kt Alexis tapi sebab belum gajikan hehehe sebab taknak makan berat2 so kami decided nak makan kat Deli France tapi bila nampak booth 1909 abah change mind plak nak makan hotdog sebab 19 hb harga hotdog 1909 cuma RM1.90.. Suka ati lah, kami ikut je... Before balik sempat lagi belikan Izz cat yang comel, nak bela yang hidup punya memang tak la kan so artificial pon boleh lah..

Lepas tu beli susu Izz kat Setiawangsa, makan lagi!!! n terus balik rumah.. Sekian cerita kami yang simple, hehehe!!!

Owhhh, happy birthday to kakak Niena yang pweety!!! We love u

Luv,
 

16.12.10

Kursus di Sepang

Hola, salam 10 muharram semua!!

Bersiaran dari hmmm apa nama bilik ni ntah, dewan di Hotel Empress.. Saya dipaksa berkursus utk penyediaan kertas jemaah menteri dan jawapan kabinet, memang takde kena mengena lansung ngan my tugas as project manager, erkk ada sikit lah tapi alasan yg sekretariat bagi adalah sebab saya je ketua unit yang available minggu ni, yang lain semua keluar outstation, sabar je lah!!!

Malam tadi takde kelas so saya balik la rumah walaupon bilik disediakan, pagi tadi gerak dlm kul 6.45 n sampai lebih kurang kul 7.45, drv sendiri ye!! Jauh jugak tapi sebab keta tak banyak so laju je lah, dapatla sampai cepat.. Hopefully malam ni pon takde kelas bolehla balik lagi, hehe kesian kan tinggal anak ^__^

Ok, nak concentrate ni, nnt sape nak mintak tolong buat paper kabinet, I charge fee ye, hehe.

Luv,

9.12.10

Movie : Rapunzel - A Tangled Tale

Yeayyy I finally got a chance to watch Rapunzel!!! and Iskandar behaved so well through out the movie, double yeayyyy!!! 

Last night we watched Rapunzel at MBO Galaxy, we're late so no dinner before the movie but we bought some popcorn, maruku, drinks and other stuffs to shut Iskandar's mouth up, hahaha.. and it's work ^__^ he did enjoy the colourful movie himself.. no movement at all, well yes, from his seat into my lap only..

When the scene of lanterns at the sky, he saying "cantiknya!!!" and asked me "pe tu?" every time Maximus the Horse appeared at the screen and penatlah mummy menjawab "horse" banyak2 kali... A few times he yawn but he refused to sleep walaupon susu habis sebotol, eyes still glued at the screen..


How was the movie? Awesome!!! the animation was superb.. The storyline was simple enough for kids to enjoy and yet it also had some really funny punchlines for adults to keep entertained.. It have everything in it such as humor, sadness, love and so on.. But don't put your hope so high on humor, after all it is a fairy tale movie so you will more or less what to expect at the end of the movie..

Synopsis; After receiving the healing power from a magical flower, the baby Princess Rapunzel is kidnapped from the palace in the middle of the night bt Mother Gothel.. Mother Gothel knows that the flower's magical flower are now growing within the Rapunzel's golden hair, and to stay young, she must lock Rapunzel in her hidden tower.. Rapunzel is now a teenager and her hair has grown to a length of 70 feet.. The beautiful Rapunzel has been in the tower for her entire life are curious of the outside world.. One day, the bandit Flynn Ryder scales the tower and is taken captive by Rapunzel. Rapunzel strikes a deal with the charming thief to act as her guide to travel to the place where the floating lights come from that she has seen every year on her birthday.. Rapunzel is about to have the most exciting and magnificent journey of her life.. source from here
So adorable; her long golden hair, her big green eyes, her amazing voice and she's good with a frying pan - but not in the way you think..
Floating lanterns
Charming thief.. "they can't get my nose right there"
Maximus the Horse; a real hero!! hehe
If you have the time, chill out and go watch Rapunzel!!! it's fun ^___^

Luv,
 

8.12.10

Piala Suzuki AFF : Malaysia masuk separuh akhir

Ohhh nooo saya bukan pengulas sukan, especially bola okeh!!!!

Last night, masa saya tengah best layan Betty kat tv tetiba hubby kept mumbling "tak patriotik la u ni" "tengok Malaysia lawan bola lah" n bla bla bla... After a few minutes, saya tak tahan dah pastu pass la remote kat dia, selagi tak tukar channel selagi tu lah modal tak patriotik tu dia gunakan... Nak guna laptop, si kecik pulak conquer tengok video mickey club house, barney n dibo sambil joget2.. So nak tak nak saya pon layan la bola sekali.. 

Hmm saya tak pandai nak comment banyak bab bola ni tapi saya sangat menyokong team Malaysia.. Baru saya tau yang Malaysia kena menang lawan ngan Laos dan Thailand kena kalah ngan Indonesia baru team Malaysia boleh masuk separuh akhir.. Sebelum ni Malaysia dah kalah ngan Indonesia dan seri ngan Thailand.. 

Tapi tengok bola ni agak boring sebab kena menengok semua orang mengejar bola yang satu, dah sampai depan gol tapi tak masuk plak, tension jek.. Bila tanya hubby dia bagitau lagi 45 mins nak abis so saya give up, tido lagi bagus.. Izz sambung tengok bola ngan abah dia, tak abis2 jerit gol, macam la faham sangat.. Masa saya masuk bilik, gol 1-1 sama.. Saya bagitau hubby if Malaysia menang pon tak tentu masuk separuh akhir sebab Indon mesti pakat ngan Thailand, hehehe sangat negatif saya ni!!! 

Saya pon terus zzzzz, sedar2 hubby masuk bilik bagitau Malaysia menang 5-1 ngan Laos n Indon menang 2-1 ngan Thailand.. Maknanya Malaysia masuk separuh akhir, wahhh kagum sekejap pastu sambung tido hahahaha!!!

Hebat lah team Malaysia!!! n thank u to team Indon sebab menang so Malaysia ada peluang, hehehe...

Luv,
 

2.12.10

First Experiance of Tengok Wayang with 23 months old toddler!!

Happy 23 months birthday to my little sunshine!!! Sebulan lagi before his turning 2 years, sob sob sob T___T 

Secara tidak sengaja, we celebrated his 23 months milestone dengan membawa si comel Izz tengok wayang, hahaha sangat tak senonoh kan!! baik bawak gi library ke muzium ke, erkk apakah?? teehee 

Well, memandangkan saya sangat craving untuk tengok wayang so hubby decided untuk bawak both of me and Izz sebab bibik dian dah balik kampung so takde orang nak babysitkan Izz.. Kami ke MBO Galaxy dengan harapan tak ramai orang but we're totally wrong sebab orang sangat ramai maybe sebab hari rabu tiket murah and maybe sebab tengah school holiday so ramai parents bawak their kids ke wayang..

Saya pilih nak tengok Rapunzel sebab ini first time bawak Izz kan, so kena lah pilih movie kartun, yang ada binatang2 semua tapi sold out plak, cehhhh!! if nak kena tunggu next tayang kul 10.45, masa tu dalam kul 8.00 so saya cakap cancel je lah, kita balik rumah.. Tapi since dah ada kat situ so hubby suggested untuk tengok Harry Porter (dia memang dah lame nak tengok ni), walaupon saya rase Izz takkan bertahan lama sebab cerita Harry Porter tu kan malap jek, mesti budak2 boring and saya pon tak boleh nak tunjuk scene2 yang menarik kt Izz tapi kami redah je... cuma rulenya if Izz dah start merengek2 kita balik terus.. 

Before masuk wayang, bagi Izz makan kenyang2 dulu.. After that belikan dia junkfood (hehehe kids love junkfood kan!! rasuah nak kasi dia behave).. Bila dah masuk n duduk kat seat, dia pon sibuk nak duduk sendiri, dah la dia tak cukup berat supaya kerusi tu tak terlipat, so abah dia kena lah pegang kerusi tu sentiasa..

First 15 minutes, Izz sangat behave, duduk diam, mata kat screen n mulut menguyah snek roller coster.. Lepas tu, disaster!!! hehe not that bad lah.. Dia start nak jalan2, main seat, duduk kat lantai kutip snek yang jatuh, mintak air lah, tunjuk macam2 supaya kita jawap apa tu, pukul mummy n abah bila tak layan dia.. Macam2 saya buat suruh dia diam, cakap "diam Izz, ada baby sleep" pastu dia plak letak jari kat mulut and buat bunyi shoooo suruh diam.. Last option, bagi dia susu, diam la sekejap pastu sambung main lagi.. Rasenya mesti orang kat sekeliling tu tension jek ngan kami hehehe.. 

About 45 mins later, Izz dah start mengantuk so sumbat susu n tepuk2 terus dia zzzz.. perghh kalau dari mula macam ni kan bagus, baru lah mummy boleh concentrate ngan movie.. Kesimpulannya, takde lah susah sangat nak handle Izz dalam wayang cuma kena ada taktik yang berkesan..
izz tido, mummy n abah tgk movie
masa beli tiket
 Few tips for mommies out there;
  1. pilih wayang yang tak crowded.. supaya anak dapat duduk seat free sebelah anda
  2. pilih cerita yang menarik..
  3. bagi makan kenyang2 dulu..
  4. sediakan susu..
  5. bagi dia snek/popcorn untuk makan or main2.. rasuah supaya diam
  6. pilih tayangan masa waktu tido anak.. only if anak tak cranky bila nak tido
  7. pastikan anda mempunyai kesabaran tahap dewata raya!!!
Misi tengok wayang with Izz = berjaya!!! *__*


Luv,
 

30.11.10

Hari Terakhir Bulan November

Owhhhhhhhh (start dh mengeluh!!!) 

Hari terakhir untuk bulan November tidak bermula dengan baik T____T 


bangun lambat - subuh gajah - keluar rumah lambat - jalan jam nak hantar Izz (hantar sorang sebab hubby ke Permata) - sampai opis takde parking (parking tengah renovate so perlu berebut dengan orang lain) - parking kat luar opis, hujung dunia!! - tengah jalan tersepak batu sebab mata melilau tengok atas - jatuh gedebuk!!! - bangun n control ayu (takde orang pon!! nasib baik) - tengok lutut dah berdarah - terus jalan n lintas jalan - sampai opis -  punch in merah

Perghhhh memang menyedihkan cerita di pagi hari... Hope the rest of today akan lebih menggembirakan...    amin


Luv,
 

24.11.10

Happy 3rd Anniversary Dear Hubby!!

Top Ten Reasons To Be In Love With You;

10. Your Sense of Humor


  9. Your Knowledge of Nation History

  8. Your Thoughtfulness

  7. Your Trust and Understanding

  6. Your Lips

  5. Your Laugh

  4. Your Eyes

  3. Your Sensitivity and Support

  2. Your Smile

AND NUMBER ONE REASON TO BE IN LOVE WITH U IS;

   1. Your Insight and Intelligence (after all, u were smart enough to fall in love with me!!!)



HAPPY ANNIVERSARY SAYANG!!! *___*


Luv,
 

18.11.10

Berapa Keperluan Kalori Harian?

Ok, jom kita sambung entry pasal korban kalori...

Semua dah start tanya macammana nak tahu berapa kalori yang diperlukan so mari kita belajar mengira pulak, ready dengan calculator ya anak2!! ^_^

Keperluan kalori adalah berbeza untuk semua orang depends on gender, age, weight dan aktiviti harian masing2.. Ada 2 main items yang perlu kita tahu untuk mengira keperluan kalori harian iaitu Basal Metabolic Rate (BMR) dan Daily Calorie Requirement (DCR)..

BMR adalah jumlah asas tenaga yang diperlukan untuk sustain our life.. Cara pengiraan pon bergantung pada gender;

Women; BMR = 655 + (9.6 x berat dlm kg) + (1.8 x tinggi dlm cm) - (4.7 x umur tahunan)

Men; BMR = 66 + (13.7 x berat dlm kg) + (5 x tinggi dlm cm) - (6.8 x umur tahunan)

DCR pulak adalah keperluan kalori harian kita yang mana jumlah BMR dimultiply dengan kadar keaktifan kita.. Tahap keaktifan seperti ini;
  • Sedentary (little or no exercise, desk job) = BMR x 1.2
  • Lightly Active (light exercise / sport 1-3 times/week) = BMR x 1.375
  • Moderately Active (moderate exercise / sport 3-5 times/week) = BMR x 1.55
  • Very Active (hard exercise / sport 5-7 times/week) = BMR x 1.725
  • Extra Active (hard daily exercise/sport, physical job) = BMR x 1.9 

Contoh kes (hehehe macam kertas kerja plak ye!!!!)

Jane (bukan nama sebenar), umur 28 tahun, berat 60kg dan tinggi 160cm.. Having moderately active life..

Jane's BMR = 655 + (9.6 x 60kg) + (1.8 x 160cm) - (4.7 x 28 tahun)
                         = 1,387.4


Jane's DCR  = 1,387.4 x 1.55
                         = 2,150 calories/day 

Jadi, Jane perlukan 2,150 kalori untuk memberikan dia tenaga setiap hari.. If Jane makan makanan yang kurang daripada 2,150 kalori, other lemak dalam badan dia akan dibakar untuk cukupkan keperluan tersebut dan If Jane makan makanan yang lebih daripada 2,150 kalori, lebihan itu akan dikumpul menjadi lemak... Ada faham semua!!!!

Luv,
 

Cerita Hari Ini : Ketupat Raya dan Subscribe Magazines

Saya di opis ni, boring lah!!! Ramai yang cuti, staf yang kerja pon ramai pergi Kajang sebab ada acara sembelih menyembelih korban kat sana.. Saya plan nak ikut tapi sebab sampai petang kat sana so malas la.. Niat nak buat kerja tapi takde feel pulak sebab semua fail takde orang nak amik kan, hehehe sungguh gedik!!! Boleh la saya update blog ni kan ^_^

Saya teringin nak makan ketupat sebab semalam di Shah Alam, MIL masak masakan Arab untuk raya korban.. Biasalahkan, dah tekak Melayu, nak jugak makan ketupat rendang, hehehe.. So semalam petang, before balik Keramat kami ke Giant beli bahan2 nak buat juadah raya tapi serai plak abis stok, tensen sungguh.. Malam tadi rebus ketupat segera n siapkan rencah2 semua, pagi ni bangun awal sket untuk masak.. Dapatlah saya bawak bekal ketupat, sambal kacang, rendang tok n sambal kerang.. Pastu ada plak akak opis bawak kuah lodeh, rezeki kan.. Dapatlah merasa lauk pauk raya, hehehe.. Tapi saya rindu nak makan sambal kacang mak lah!!! Sedap dan sedap dan sedap...

Owhh tadi ada orang datang, nama dia John.. Dia buat marketing untuk subscribe magazine.. Dengan RM500 dapat langgan 3 jenis majalah untuk setahun.. Saya memang jenis cepat terpengaruh, pantang ada orang datang jual barang confirm saya amik, hehehe kesian sebenarnya, penat dia bercakap walaupon bila pikir2 balik gaji dia mesti berlipat ganda dari gaji saya sendiri tapi takpelah rezeki dia kan.. Kalau kita rajin, insya allah banyak la yang kita dapat, yang penting usaha.. So far, takde lagi yang kecewa bila masuk bilik saya ni.. Jual insurance saya amik, jual tupperware saya beli, jual kain pon beli, semua lah saya beli!!! Hehehehe pastu membebel sebab duit makin susut, yang penat dengar en suami lah..

Saya kadang2 respect dengan orang yang buat marketing ni sebab banyak skills yang kena ada nak persuade orang, nak jual barang bukan senang.. Saya pon suka dengar cerita2 diorang ni, saje je nak tambah pengetahuan kan.. Banyak jugak feedback dari orang2 ni bagitahu saya ada potensi untuk buat marketing, tapi tak tahulah kan, kalo tu semua kata2 manis nak suruh saya beli barang jek.. But seriously, marketing adalah bidang terakhir yang saya akan pilih, hehehe ingat senang ke nk buat muka tembok jumpa potential customer, terang macam2 pastu lastly kena reject, perghh mencabar ok!!! dan saya tak sanggup...

Saje nak share magazines yang saya subscribe tadi; Newsweek, untuk berita2 semasa so takde lah rase tertinggal keretapi kalau orang berborak pasal latest news kan, hehehe macam la ada masa nak baca.. Home concept, tapi rasa macam nak tukar magazine lain lah, saya bukan nak pindah umah baru pon.. Mami n baby, sebelum ni selalu baca pa&ma jek so nk try majalah lain plak... Dan satu bonus magazine, Flavours, untuk resepi2 baru.. Saje John bagi saya magazine free sebab saya bagi nama untuk dia approach as new customers, hehehe see saya boleh buat marketing jugak kan, hehehehe poyo!!! Saya jimat lebih kurang RM200 daripada beli kat kedai tiap2 bulan untuk semua magazines ni.. Tapi the main reason untuk menyedapkan hati adalah saya boleh claim untuk income tax nanti.. Lagipon saya nak tunjuk contoh pada Izz yang kita kena selalu membaca bukan selalu menghadap tv dan laptop...

Kalau sesiapa yang rasa nak men'subscribe' majalah2 ilmiah ni bagitau lah, nnt saya inform John untuk jumpa uolls.. Saya tak dapat komisyen pon, saje nak berkongsi maklumat... 


Luv,
 

17.11.10

Salam Aidil Adha

Selamat Hari Raya Aidil Adha to all my readers and friends..

Masuk tahun ni dah 3 tahun saya beraya haji di perantauan, cehhh KL je pon!!! hehehe.. Saya cuma cuti hari ni je, esok dan lusa masuk opis semula sebab en. suami yang dah kehabisan cuti so tak dapat la kami balik kampung, balik Shah Alam je lah tu pon lepas semayang raya nanti.. Mak n abah pon beraya berdua je plus ngan Tomin sebab semua anak tak balik, kesian plak kat diorang lah... Nanti cuti panjang sikit kami balik ye!!!

Walaupon cuma raya haji tapi bila dengar takbir masih terasa sayu di hati T___T

Luv,

16.11.10

All About KALORI

Hello ladies!!!

Hujung minggu lepas adalah aktiviti bergossip untuk mak2 dan main2 gaduh n swimming untuk kanak2 ribena di rumah DBalkis.. Selain itu, aktiviti timbang menimbang untuk kami yang tak berapa nak kurus ni, poor Vincent sebab kena paksa rela jadi our health consultant tak berbayar!!! Btw I quite oklah with my current weight sebab nombor dihadapan adalah 5 walaupun nombor dibelakang tak berapa memberangsangkan (3 bulan lepas nombor dihadapan adalah 6 dan dibelakang adalah 4, maksudnya 64kg!!!) So entry hari ni saya nak share sikit lah my knowledge about dieting and also other penambahan dari sumber yang sahih.. But ini adalah my personal opinion ya, dont use it to against anything..


For those yang berdiet mesti tau kan apa kaitan antara KALORI dengan kadar penyusutan or penambahan berat badan.. Kalori adalah unit pengukuran untuk tenaga daripada makanan yang kita ambil.. Kalori akan dibakar untuk mendapatkan tenaga oleh tubuh bagi melakukan setiap pergerakan, termasuklah untuk bernafas dan masa kita tido... Basic principles yang kita perlu tahu adalah;
  • Jumlah kalori yang dimakan lebih daripada jumlah kalori yang di perlukan untuk tenaga harian = makin gemuk..
  • Jumlah kalori yang dimakan sama dengan jumlah kalori yang diperlukan untuk tenaga harian = maintain..
  • Jumlah kalori yang dimakan kurang daripada jumlah kalori yang diperlukan untuk tenaga harian = makin kurus..
Logiknya adalah mudah, kalau kita makan banyak, kalori juga akan banyak, lebih daripada kalori yang diperlukan untuk tenaga harian, lebihan kalori itu akan disimpan sebagai LEMAK, lama2 ia akan menyumbang kepada peningkatan berat badan dan begitulah juga sebaliknya...


Untuk turun 1 kg kita perlu bakar lebih kurang 3000 kalori

I'll share more about this topic in the next entry.. Stay tune ^_^ 
 
Luv,
 

14.11.10

At Zoo Negara

Dah lama kami plak nak bawak Izz ke zoo untuk berkenalan ngan haiwan2 tapi kerana time constrain dan juga kami tak berapa yakin Izz akan bergumbira untuk tengok haiwan2 tu semua as we do *__* sebab he still a small kid yang tak faham pon apa2 kat sekeliling dia... But now since dia dah menunjukkan minat kat haiwan and started kenal a few haiwan comel seperti fish, duck, cat, bird, turtle and rabbit, so we thought its just about time to introducing him to other animal yang besar dan tak boleh dijumpai selain di zoo dan tv...

So last week, we brought him to the Zoo Negara.. After makan spaghetti meatball at home as our lunch, kami bergerak maju ke zoo.. Sampai sana, Izz sangat exited.. Tengok and feeding giraffe and then tengok elephant tapi lepas tu Izz buat muka stone maybe sebab dia sangat sleepy tapi taknak tido.. Haiwan2 kat zoo tu pon semua tengah tido dan berehat so I came out with the theory yang after lunch adalah masa yang sangat enak untuk nap time, not applicable only for human but also for the animals... So jalan2 lah kami sambil tengok kandang yang macam kosong sebab penghuni masing2 tengah tido x__x frust!
giraffe feeding worth Rm3
elephant
aksi mengejar birds
lion malas
the three of us
Separuh perjalanan, hujun turun dengan lebat so kami berteduh kat shed yang penuh ngan orang.. About 1/2 an hour later, hujan berhenti dan kami teruskan jalan and amazingly semua haiwan2 tu dah bangun n sangat active, mungkin lepas hujan perut lapar so mereka pon buat pelbagai aksi untuk mintak makan, hehehe... Kami pon lapar jugak so rehat sekejap sambil makan spaghetti yang I tapau dari rumah, jimat kan!!
makan-makan
Walaupon tak took his nap, after makan Izz cergas semula so kami bawak dia ke kids zone, tempat yang ada haiwan2 jinak seperti pony, anak lembu, anak kambing, rabbit, turtle and also ada playground... Lepas main2 dan puas round2 zoo semua, time untuk beli souvenir mainan untuk Izz iaitu belon giraffe, seal mainan yang ada bola pusing2 dan bubble besar.. Kul 5 petang, zoo pon macam nak tutup so kami pon beransur pulang...
Izz tengok pony
waving to panguins
deer
baby tapir tengah chucu
Seronok tengok anak yang dah pandai macam2 ni, semua pon dia nak cuba, but I think its a good sign kan.. Kami akan datang lagi ke zoo, yeahh!!!

front entrance
the parents

the kid
For info; Zoo Negara opens daily from 9 a.m to 5 p.m. Entrance fee is Rm20 for adult and Rm6 for kids, FOC for kids below 3 years old.. The animal show is held daily at 11 a.m and 3 p.m.... Bring your kids there, they will have so much fun!!!!
Luv,