31.12.09

Good Bye 2009 and Welcome 2010

So today is a last day for 2009, tahun yang penuh dugaan, cabaran dan kegembiraan if I might say....

A few about happiness consist of kehadiran Izz Iskandar in our life, I've promoted to higher level in my career, we got our new cars, our economy getting better and so many other things that I failed to recall (makcik pelupa ok!!) to be mentioned here...

As for the unpleasant things, no need to be stated here lah, let me just buat-buat lupe for those things ye, yang buruk kita jadikan sempadan dan jangan di kenang2...

My new year resolution, is to be more strong so that I can face all the future challenges and also to life and love to the fullest....

To all my friends (yes, its you!!!!)

Happy New Year 2010

cheers,

30.12.09

Hari Membuat Passport

Saya pergi buat passport tadi, just me and Iskandar.. Buat di antara tempat yang paling sibuk di KL ni, alhamdulillah semua dipermudahkan.. Parking senang dapat, dekat dgn mesin kupon letak kereta walaupun kena berjalan jauh sikit. Dan yang paling penting saya dapat layanan VIP, sampai terus jumpa ketua cawangan dan all the process di buat dalam bilik eksekutif, in 1 hour semua settle dan saya balik dengan senang hati...

Kalau ikutkan proses biasa, memang lama sangat nak kena queue ambil nombor, tunggu nombor dipanggil untuk semak dokumen/pengesahan, buat bayaran dan collect passport 2 jam kemudian.. Orang pulak ramai sangat queue sampai ke kaki lima dan ramai yang kena duduk di lantai pasal ruangan menunggu penuh sangat...

Bila pikir2 balik memang penting untuk kita berbaik2 dgn bos2 ni sebab mungkin satu hari nanti dia boleh tolong kita kan :) bukan mengampu ye tapi perasaan hormat tu memang penting lebih2 lagi kalau kita ni orang bawahan. Bukan susah pun nak please hati boss, buat kerja kita baik2 dan jangan pinggirkan dia dalam apa pun keputusan...

Terima kasih pada Dato' Abdul Rahman yang selalu tolong saya kalau saya perlukan bantuan, saya cuma sms dia dan dia pasti akan call saya balik, bestkan dapat boss macam tu..

Ok, sape yang nak markah prestasi tinggi sila berbaik dgn I ye, hehehe....

Untuk informasi, passport antarabangsa yang harganya RM100 adalah untuk tempoh 2 tahun dan untuk tempoh 5 tahun harganya RM300.. Untuk kanak2 pulak adalah separuh harga untuk tempoh 5 tahun iaitu RM150 dan untuk tempoh 2 tahun harga adalah sama iaitu RM100 juga...

Untuk pendaftaran kali pertama dokumen yang perlukan adalah borang pendaftaran yang lengkap diisi (diberikan percuma), MyKad (asal dan fotokopi) dan 2 keping gambar terbaru ukuran pasport, sijil beranak cuma diperlukan kalau cip MyKad tak boleh dibaca. Untuk kanak2 pulak perlu ada borang yang lengkap diisi, surat beranak (asak dan fotokopi), salinan MyKad ibu atau bapa (sapa yang ikut la) dan 2 keping gambar terbaru berukuran pasport, MyKid tak perlu...

Anak tak boleh tumpang passport maknya macam dulu2 ye, anak akan ada passport sendiri dan sila bawak anak anda sekali kalau nak buat passport untuk dia walaupun saya rase macam tak ada keperluan pun....

24.12.09

Parents Tips : Flying With A Baby

A friend of mine asking me how to handle small baby while flying by the plane and since I have an experiance regarding this matter, so I would like to share with you guys here;

  1. book your flights on non-peak travel times to avoid crowds
  2. at check in counter, tell the airline staff that you are travelling with baby so they will arrange you at the front seat, some airline can provide you with a sky cot (bassinet)!!!
  3. during takeoff and landing to ease ear pain encourage your baby to breastfeed or suck on the bottle/pacifier (Mummy please bring along your shawl/poncho to cover the boobies while breastfeeding) and biscuits also can do for bigger baby but if your little one is sleeping soundly, just leave him be
  4. pack along your baby favourite toys and brings it out one at one time, and put one away before introducing the next for maximum entertainment valve
  5. dont worry about nappy changing on planes, most planes have drop down changing table where you can change nappy
  6. just calm down and enjoy your flights, your little one will enjoy it too
Izz's first plane ride at 9 months

Sleeping soundly



bon voyage;

23.12.09

5 Muharram 1431H ; Iskandar 1st Birthday!!!

Tak perasan hari ni dah 7 Muharram 1431H, Salam Maal Hijrah semua!!

Anyway, hari ini tiada motif yang khusus untuk menulis dan juga bukan entry yang berinformatif untuk dikongsi, seperti biasa cume luahan rase seorang perempuan bergelar ibu, chewah!!!

Looking back at the calender, rasenye saye dah terlepas my son birthday mengikut bulan Hijrah.. Iskandar lahir 5 Muharram tahun lepas, so my baby already 1 year la kan.. Hmmm tapi kami masih belum decide macam mane nak celebrate his coming birthday in next 2 weeks, nak sambut ke tak or nak buat kat mane.... My hubby mungkin kena ke Kerteh jadi mungkin juga kami akan sambut birthday Iskandar kat sane.. After that kami akan pergi untuk family holiday (our nucleus family aje) di Seberang Selat Melaka, hua hua hua.... Lepas tu sambung holiday ke Melaka because hubby ada training di sana... Agak penuh juga jadual untuk bulan Januari next year so if ade Izz's birthday celebration pun maybe after the third week of Jan, I will let u know ok!!...

Ohhh by the way, sebelum Iskandar masuk ke alam kanak2 just nak share few perkembangan of his last month as an infant;

Dah ade 2 gigi dibawah dan 3 gigi diatas yang sedang tumbuh; dah boleh berdiri dan cruising the sofa steadily; boleh clap hands; suka tengok tv dan nursery song cd if dalam kereta; few words yang boleh difahami selain nangis ialah aaabah, ma ma, nak, dah, wek; tatih for 2 steps sebelum menjatuhkan diri dan sambung merangkak dengan lajunya; merajuk bila kena marah sambil gosok2 tangan dan mata merah2 menahan nangis; pandai turun katil sendiri selepas 5 kali jatuh katil; favourite food adalah roti gardenia; favourite toys adalah botol air mineral, kopiah Abah, handphone and ball; akan letak hp kat bawah telinga bila Mummy says hello..

Mungkin ade lagi yang tak sempat nak tulis, tapi nanti I'll update later ok.. So till then, bubbye!!!



17.12.09

RIP at home

Hello readers,

Missing me huh?..... Huhuhu perasan yek!!!!

Im at home now, the nice lady doc gave me a whole week m.c because im having eye infection, pity me? please dont be.... Dian and Niena were also at my home now because Kak Ninie having a training course at TM Training Centre KL, what a coincidence!! hehe

So for a start, we had our facial treatment on Monday.. tawaf Pavillion on Tuesday.. lawatan sambil belajar to Ampang Park and continue to KLCC on Wednesday... As for today, we re planning to shopping at Sogo and kawasan sekitar...

I bumped into Siti Nurhaliza last Tuesday at KLIA, not really her fanatic fan but I took a picture with her because everyday just done that.. By the way, MIL already flew to Spain for her yearly holiday, bravo mama!!! I hope one day I can be like her, having a great escape to foreign countries all over the world but with my loved ones la....

Okla, need to be ready for shopping trip, hahaha poyo.. See u guys in next entry, hope it gonna be more informative ~~~uwekkkk~~~

p/s : for my colleague readers, plz buat-buat tak bace this entry ye and jangan bilang sama boss dong!!!!

xoxo luv,

8.12.09

Outdated Entry : My 2nd Anniversary

Hello!!!

No updated news to be share, just wanna blog about my belated 2nd anniversary last month, on 24th Nov to be exact.....

Woke up in the morning with a painful headache, most probably because my hetic schedule that week, went back from office at the night and continued work until midnight.... So on my anniversary, I got m.c hoooray, opssss!!!!!!!

Nothing much happened on that day, just went to KL Central to buy a flight tickets for Izz and Acik Dian... After that, we had a quality time together at Mid Valley and watched a movie called 2012, I really wanted to watch Picau Cukur actually *sigh*

To my beloved husband, I know its quite a bit late to publish here but better now than never right, I LOVE U





Jun 2008 : Me and Hubby (also Izz in my tummy huhuhu)

lots of luv,

7.12.09

Seminggu di Pulau Lagenda

Hello semua!!

Lame tak berupdate blog ni, saye busy sesangat sepanjang 2 minggu ni... Last week setiap hari balik kul 9-10 malam, sampaikan malam raya aidiladha pun balik kul 9.30 malam, nasib baik la saya memang tak masak apa2 juadah raya, hehehe...

Raya Aidiladha tahun ni memang tak meriah langsung, tak rase hapa pun sebenarnya.... Pagi raya kami tido aje, dah puas tido baru bergerak ke Shah Alam untuk makan ketupat.. Petang tu kami membeli barang2 yang nak dibawak ke Langkawi....

The next day, which is Saturday saya sibuk mengemas barang2 dan petangnya en suami hantar kami (me, Iskandar dan Dian) ke KLIA untuk kami terbang ke Langkawi...

Sampai ke Langkawi saya terus bertugas di bilik operasi kami, berhenti sekejap untuk hantar Iskandar dan Dian ke hotel lepas tu sambung kerja sampai kul 12 malam...

Saya di Langkawi dari Sabtu yang lepas sehingga hari Jumaat..

Walaupun bertugas di Langkawi untuk Langkawi International Maritime and Aerospace Exhibitions (LIMA 09) tapi saya tak ada masa langsung nak melawat tapak pameran untuk tengok air show atau fleet review... Sepanjang masa kena berada kat bilik gerakan di airport Langkawi.... tapi sempat juga la mengabiskan duit kat pekan Kuah :)

Paling kesian pada Dian dan Iskandar, setiap hari saya akan keluar bilik dari pukul 8.30 sehingga tengah malam, cuma kadang2 aje sempat balik bilik hotel sekejap untuk hantar makanan pada Dian, selain daripada tu Dian cume makan meggi je... Kesian juga my baby sebab asyik duduk bilik aje sampaikan pipi dia jadi merah2 dan macam mengelupas, tak tahu la kenapa tapi rasenye mungkin sebab terlalu lame expose pada aircond....

Penat?? Memang penat tapi saya yang menurut perintah kan.... Oklah tu, tu je update untuk seminggu yang lepas....