20.10.09

Kuching, Sarawak - October 2009

Walaupun nyaris-nyaris tiket air asia kami burn sebab en. suami merajuk, akhirnya kami selamat juga sampai ke Bumi Kenyalang last weekend sempena cuti Deepavali, tapi kelam kabut jugak la sebab packing barang kul 9 and 9.30 dah gerak ke LCCT... Originally kami plan nak bercuti ke Vietnam bulan Mei yang lepas tapi memandangkan Izz yang masih fragile and penyakit selsema babi yang tengah hot mase tu so kami cancel that trip, timbul lah idea untuk ke Kuching untuk meet my grandmom yang stay with my auntie, lagipun Izz belum penah jumpe moyang dia lagi dan en. suami yang belum penah jejakkan kaki kt Kuching ni...

Sebab kami online awal so dapatlah tambang murah air asia, untuk kami 3 beranak cume RM300++ pergi dan balik... Ok air asia ni, so far takde delay and selesa la untuk harga yang kami bayar tu cume takde sediakan bantal so penat la memangku Izz yang lena... Perjalanan dari LCCT ke Kuching International Airport lebih kurang 1 jam setengah... Nasib baik Izz behaved dalam flight tapi jerit-jerit tu biasa la kan, masa take off and touch down mummy sumbat nenen sebab takut air pressure kat telinga dia...

Sampai airport Kuching kul 1.30 hari Jumaat so tunggu sekejap sementara Mak Njang datang fetch us, en.suami sempat buat keje opis kat airport tu lagi, ish ish holiday pun keje gak ke? The rest petang and malam Jumaat tu kami melepak kat umah jek sebab Izz tido kepenatan, abah dia pun tido sekali la...


Izz di LCCT, masa ni kami makan kat Marry Brown pastu Izz plak yak yak time nak naik flight so merasa la nama kena annouce, glamour ok!!!


Kami di Kuching International Airport, see Abah Izz yang rajin tu!!!

Pagi sabtu baru kami start ronda2, first pegi Cat Museum dulu... Macam-macam benda regarding kucing ada dalam museum ni, sape-sape yang penggemar kucing tu sila la datang melawat... Masuk free tapi kena bayar RM4 untuk digital camera, ok la kan... Kami dibawa oleh tourist guide yang kecik comel, my little cousin Hafiz aka Toten, anak Mak Njang yang bongsu ni suke betul ngan Izz...

Kami di Cat Museum, kat sini pun Izz yak yak jugak, hmmmm anak Abah!!!!

Sebahagian patung and gambar kucing yang ada dalam museum ni... Selain tu, museum ni jugak ada pamerkan mumia kucing dari tahun 2500-3000 SM yang dihadiahkan oleh Kerajaan Mesir, memang horror!!! Tapi banyak juga facts yang ai dapat dari museum ni...

Ini gambar Gunung Santubong yang glamour kat Sarawak ni... Mak Njang plan nak bawak kami ke Damai Laut untuk tengok gunung ni dekat-dekat tapi after balik dari museum terus Izz tido sampai ke petang, sebab tak sampai ati nak kejutkan dia kami pun melepak je la kat umah...

Lepas Izz bangun, kami pegi ke Kedai Kek Lapis Dayang Salhah yang wajib datang bagi semua tourist ke Kuching, kedainya kecik je tapi Mak Njang bagitau owner dia dah jutawan dah... Macam-macam jenis kek lapis ada... En.suami makan banyak tester kek kat kedai tu, macam datang beraya plak...



Lepas bayar semua kek lapis yang dipilih, staf kedai siap-siap pack kek tu, cantik je kotaknya siap tampal fragile tu, memang diorang ni expert la... Mase kami nak balik ada satu bas pelancong sampai, patut la kaya raya owner dia... Anway, kat area ni memang banyak kedai kek lapis...

Malam kami plan nak ronda-ronda tengok bandar Kuching tapi ai kena serangan sakit kepala yang tahap maksimum punya siap muntah-muntah, tak tipu tau... So malam kami hanya di rumah saje, en. suami layan bola and main game FB...

Hari ahad, hari last kami di Kuching... Pagi tu sempat lagi ke kedai cenderamata kat depan Kuching Waterfront, beli souvenir untuk family...


Pilih-pilih barang kat kedai, banyak kedai souvenir kat sini tapi semua pun jual benda yang sama... Ok, gambir Sarawak pun ada jual tapi sila guna untuk sakit gigi aje ye...
Singgah sekejap kat tugu kucing ni sebab Abah Izz nak bergambar kenangan... So ini proof kami dah sampai Kuching, Sarawak ye... Hehehe gigih bergambar walaupun cuaca panas terik!!!!
Last shopping di Pasar Besar Satok, beli ikan terubuk masin... Semua stall jual ikan ni tapi sebab Mak Njang biase kat sini kami dapat harga yang murah, btw harga untuk telur ikan terubuk masin ialah RM50, kecik jek telurnya tapi harga perghhh!!! Tapi beli jugak la, dapat RM30... Lepas bayar terus diorang pack dalam kotak, senang la beli barang kat Kuching ni semua barang siap masuk dalam kotak, tinggal nak bawak ke airport dan masuk dalam kargo jek, hehehe...

Balik rumah terus packing barang sebab flight kami kul 3 petang...


Ni gambar Tok Wan saya, moyang Izz... Masih sehat walaupun dah nak masuk 80 tahun tapi dah tak berapa larat nak turun naik kapal terbang kalau nak balik kampung Mersing, so kalau family kami nak jumpe Tok Wan, kami akan ke Kuching la... Tok Wan dah lama duk sini ngan Mak Njang... Mak Njang suggest untuk semua family kami datang sambut raya kat Kuching satu hari nanti, cadangan menarik and mungkin akan direalisasikan suatu hari nanti...

Untuk maklumat umum, moyang saya ni orang Jepun ye, hehehe!!!!

Kasimpulannya holiday ke Kuching ni banyak berehat di rumah aje sebab tak banyak tempat yang kami pegi ronda-ronda tapi tetap puas hati coz the main purpose kami datang ke Kuching ni adalah untuk melawat Tok Wan, lain kali la datang lagi kalau nak jalan-jalan yang real punye....


Ini gambar-gambar kami semasa berangkat pulang ke Semenanjung dan itu gambar Izz yang lena dalam flight!!!


Sekian.



No comments: