29.10.09

Mummy Little Boy

Hola!!!

Before I forgot what to tell and before the time running far away from me, lets share a snippet about mummy little boy....
  • Iskandar will turns 10 months in another 3 more days...
  • We just discovered that he has his first little-tiny-white tooth yesterday and its really make mummy so exited...
  • He can understand simple instruction like waving his hand when we say bye bye
  • He will geleng-geleng his head when we say no
  • Kiss with open mouth plus saliva when we say kiss kiss
  • His weight drop to 8.4 kg only!!! comparing to his 9 months weight which is 8.7 kg
  • Still on breast milk but only God knows till when it will remain because my production is tremendously decrease day to day
Iskandar 9 month and 2 week old

Iskandar and Raisya Arianna




Love,

20.10.09

Kuching, Sarawak - October 2009

Walaupun nyaris-nyaris tiket air asia kami burn sebab en. suami merajuk, akhirnya kami selamat juga sampai ke Bumi Kenyalang last weekend sempena cuti Deepavali, tapi kelam kabut jugak la sebab packing barang kul 9 and 9.30 dah gerak ke LCCT... Originally kami plan nak bercuti ke Vietnam bulan Mei yang lepas tapi memandangkan Izz yang masih fragile and penyakit selsema babi yang tengah hot mase tu so kami cancel that trip, timbul lah idea untuk ke Kuching untuk meet my grandmom yang stay with my auntie, lagipun Izz belum penah jumpe moyang dia lagi dan en. suami yang belum penah jejakkan kaki kt Kuching ni...

Sebab kami online awal so dapatlah tambang murah air asia, untuk kami 3 beranak cume RM300++ pergi dan balik... Ok air asia ni, so far takde delay and selesa la untuk harga yang kami bayar tu cume takde sediakan bantal so penat la memangku Izz yang lena... Perjalanan dari LCCT ke Kuching International Airport lebih kurang 1 jam setengah... Nasib baik Izz behaved dalam flight tapi jerit-jerit tu biasa la kan, masa take off and touch down mummy sumbat nenen sebab takut air pressure kat telinga dia...

Sampai airport Kuching kul 1.30 hari Jumaat so tunggu sekejap sementara Mak Njang datang fetch us, en.suami sempat buat keje opis kat airport tu lagi, ish ish holiday pun keje gak ke? The rest petang and malam Jumaat tu kami melepak kat umah jek sebab Izz tido kepenatan, abah dia pun tido sekali la...


Izz di LCCT, masa ni kami makan kat Marry Brown pastu Izz plak yak yak time nak naik flight so merasa la nama kena annouce, glamour ok!!!


Kami di Kuching International Airport, see Abah Izz yang rajin tu!!!

Pagi sabtu baru kami start ronda2, first pegi Cat Museum dulu... Macam-macam benda regarding kucing ada dalam museum ni, sape-sape yang penggemar kucing tu sila la datang melawat... Masuk free tapi kena bayar RM4 untuk digital camera, ok la kan... Kami dibawa oleh tourist guide yang kecik comel, my little cousin Hafiz aka Toten, anak Mak Njang yang bongsu ni suke betul ngan Izz...

Kami di Cat Museum, kat sini pun Izz yak yak jugak, hmmmm anak Abah!!!!

Sebahagian patung and gambar kucing yang ada dalam museum ni... Selain tu, museum ni jugak ada pamerkan mumia kucing dari tahun 2500-3000 SM yang dihadiahkan oleh Kerajaan Mesir, memang horror!!! Tapi banyak juga facts yang ai dapat dari museum ni...

Ini gambar Gunung Santubong yang glamour kat Sarawak ni... Mak Njang plan nak bawak kami ke Damai Laut untuk tengok gunung ni dekat-dekat tapi after balik dari museum terus Izz tido sampai ke petang, sebab tak sampai ati nak kejutkan dia kami pun melepak je la kat umah...

Lepas Izz bangun, kami pegi ke Kedai Kek Lapis Dayang Salhah yang wajib datang bagi semua tourist ke Kuching, kedainya kecik je tapi Mak Njang bagitau owner dia dah jutawan dah... Macam-macam jenis kek lapis ada... En.suami makan banyak tester kek kat kedai tu, macam datang beraya plak...



Lepas bayar semua kek lapis yang dipilih, staf kedai siap-siap pack kek tu, cantik je kotaknya siap tampal fragile tu, memang diorang ni expert la... Mase kami nak balik ada satu bas pelancong sampai, patut la kaya raya owner dia... Anway, kat area ni memang banyak kedai kek lapis...

Malam kami plan nak ronda-ronda tengok bandar Kuching tapi ai kena serangan sakit kepala yang tahap maksimum punya siap muntah-muntah, tak tipu tau... So malam kami hanya di rumah saje, en. suami layan bola and main game FB...

Hari ahad, hari last kami di Kuching... Pagi tu sempat lagi ke kedai cenderamata kat depan Kuching Waterfront, beli souvenir untuk family...


Pilih-pilih barang kat kedai, banyak kedai souvenir kat sini tapi semua pun jual benda yang sama... Ok, gambir Sarawak pun ada jual tapi sila guna untuk sakit gigi aje ye...
Singgah sekejap kat tugu kucing ni sebab Abah Izz nak bergambar kenangan... So ini proof kami dah sampai Kuching, Sarawak ye... Hehehe gigih bergambar walaupun cuaca panas terik!!!!
Last shopping di Pasar Besar Satok, beli ikan terubuk masin... Semua stall jual ikan ni tapi sebab Mak Njang biase kat sini kami dapat harga yang murah, btw harga untuk telur ikan terubuk masin ialah RM50, kecik jek telurnya tapi harga perghhh!!! Tapi beli jugak la, dapat RM30... Lepas bayar terus diorang pack dalam kotak, senang la beli barang kat Kuching ni semua barang siap masuk dalam kotak, tinggal nak bawak ke airport dan masuk dalam kargo jek, hehehe...

Balik rumah terus packing barang sebab flight kami kul 3 petang...


Ni gambar Tok Wan saya, moyang Izz... Masih sehat walaupun dah nak masuk 80 tahun tapi dah tak berapa larat nak turun naik kapal terbang kalau nak balik kampung Mersing, so kalau family kami nak jumpe Tok Wan, kami akan ke Kuching la... Tok Wan dah lama duk sini ngan Mak Njang... Mak Njang suggest untuk semua family kami datang sambut raya kat Kuching satu hari nanti, cadangan menarik and mungkin akan direalisasikan suatu hari nanti...

Untuk maklumat umum, moyang saya ni orang Jepun ye, hehehe!!!!

Kasimpulannya holiday ke Kuching ni banyak berehat di rumah aje sebab tak banyak tempat yang kami pegi ronda-ronda tapi tetap puas hati coz the main purpose kami datang ke Kuching ni adalah untuk melawat Tok Wan, lain kali la datang lagi kalau nak jalan-jalan yang real punye....


Ini gambar-gambar kami semasa berangkat pulang ke Semenanjung dan itu gambar Izz yang lena dalam flight!!!


Sekian.



15.10.09

Suamiku Merajuk


Ai sentapzz malam2 ni, sedeh and keciwa!!!! Suamiku yang tercinta telah meninggalkan ai and Izz kat umah berdua, beliau sedang bergumbira sambil makan2 dan berborak2 dgn kawan2 kat open house boss beliau, tapi sekarang dah kul 11.30 takkan kat umah boss dia lagi, nak tolong basuh pinggan ke?? ke tengah bershisha kat restoren arab...

Bukan aii taknak ikut gi makan free tapi suami tercinta tengah merajuk and terus keluar umah tak toleh2 kat kami pun, sedeh kan?? semua sebab aii taknak tukar baju lain, dia cakap aii tak cantik, dia malu nak bawak jumpe kawan2 opis dia... So aii cakap tak payah la bawak kami and dia terus buat bodo je, blah camtu....

Esok kami nak berangkat ke Kuching tapi tadi suami tercinta dah bagitau dia malas nak pegi and suruh aii pegi sendiri sebab aii buat perangai taknak tukar baju, so aii pun tak tau la macam mane lagi, worst come to worst aii gi keje la esok tapi sayang plak duit beli tiket air asia tu, tapi takkan la nak travel ngan Izz berdua je lagi la tak sanggup tapi kalau ikut hati yang tengah panas ni nak je pegi sambil feling2 tourist gitu (ish banyaknye tapi!!!)

Ntah la tak tau lagi nak buat ape ni, sian Izz tido kat depan tv ni, teman mummy ye...

Oklah, nak tido la, babai and gud nite




14.10.09

BIrthday Dinner at Tamarind Spring

Hello guys!!! How are u doing today (haha dah macam talk show plak, over tau!!)

As I have mentioned in my previous entry, my Hubby did surprised me on my birthday last week. We had a romantic candle light dinner at Tamarind Spring, a unique Indo-Chinese restaurant located at Jalan Kolam Air and near by the Darul Ehsan Club at Ampang. It's a wonderful place surrounded by forest. The entrance is small but u will be amaze as u walk along the walkway to the restaurant.

The appetizer was not bad and the main course was sooo delicious especially the asparagus sup and lobster (two thumb up!!)... We were too full for desert and after mr Hubby made a payment we took some of the pictures there.


some of the Indo-chinese decorations
us
our meal

u should try it yourself!!! its fun and romantic, hehehehe
till then, daaaaa!!!!!


12.10.09

Pilihanraya Kecil Bagan Pinang

source : Wikipedia


Tahniah kepada Tan Sri Isa Samad yang menang besar di Bagan Pinang, N31, Port Dickson. Kemenangan 8,013 undi mengalahkan Encik Zulkifly Mohamad Omar yang mendapat 2,578 undi, menjadikan majoriti 5,435 undi memihak kepada beliau..

Saya dan en. suami dah dapat mengagak Tan Sri akan menang cuma mungkin dengan majoriti yang sedikit, tapi realitinya memang jauh calon PAS ditinggalkan. Bila kami melawat sedara mara di Kampung Bagan Pinang pada hari raya yang lalu dah terasa hangat2 pilihanraya kecil di sana. Masa kami datang beraya ke rumah2 pun, Alang Dik dan Pak Ude takde kat rumah, sibuk buat persiapan. Poster dan banner Tan Sri dah siap tergantung kat seluruh Kampung Bagan Pinang, en. suami pun dengan penuh confident bagitau Tan Sri confirm akan menang sebab semua orang kampung senang dengan beliau...
Sekali lagi tahniah kepada Tan Sri dan penduduk Bagan Pinang....




7.10.09

7 October 2009; Its My Birthday!!!!

Today is my birthday!!!! My 27th birthday to be exact, still young right?? hehe but never mind la if u think im old...... Can't blog much because I'm running out of time, need to bring my baby to clinic, the babysitter just called to inform Izz having fever....

But Hubby have planned for my birthday dinner tonight but he was so secretive about the details.. It better be suprising dear, jangan bawak i makan restoran arab sudah!!!!

Ok, got to go...... HAPPY BIRTHDAY TO MYSELF


5.10.09

Iskandar : 9 months

My baby Izz turns 9 months last week, and his milestone as far now;

  1. say ABAH clearly, everything pun ABAH jugak, sometimes macam menyanyi plak sambil sebut ABAH - bile pulak nak sebut MUMMY ni? tak aci tau!!!
  2. masih dalam cubaan nak crawl, tapi sangat laju mengesot....
  3. dah boleh berdiri sambil berpaut kat ape2 benda di depan mata - kaki Mummy/Abah, birai katil, kerusi makan, sofa, gate, almari.... - ada one night tu tiba2 je Izz ade kat sebelah Mummy berdiri sambil berpaut kat katil, hishhh buat Mummy terkejut jek
  4. still takde gigi tapi masih comel bile senyum/ketawa....
  5. suke tengok iklan/preview TV3 - yang keluar everytime nak start program tu (kau sinari, kau dihati, na na na na T V tiga) ntah camno nak explain!! mesti stop buat ape pun and pandang TV....
  6. still fully BF - alhamdullilah
  7. suke makan - ape2 pun boleh, kuih atas lantai pun bedal!!!
  8. sentiasa nak Mummy/Abah depan mata so we all tak boleh bergerak jauh kalau tak bergema satu umah....
  9. taknak kat orang (separation anxiety) - boleh ngekek2 ketawa kalau orang agah but jangan angkat confirm nangis - mama cakap macam burung merpati; makan ditangan, ditangkap lari.... macam lirik lagu plak!!
  10. suke sangat ngan air, kalau mandi tu mesti nak lama2 sampai kecut2 kulit tapi kalau masuk swimming pool meti buat muka pelik dulu before menjadi exited - takut sejuk ni!!!
Mummy & Abah love you so much, darling!!!


p/s : Happy Belated Birthday to Atuk Niena, Ali, Izz & Aliah... We all love u soooo much!!!