30.9.09

Dam Dam Dum Bunyi Mercun

Okeh, seperti yang dijanjikan dan selepas few alteration untuk kecikkan saiz video supaya boleh masuk dalam blog ni, I present to u video kami bermain mercun di kampung.... Actually panjang lagi video ni tapi terpakse cut cut mane yang patut....

And sorry for the low quality, biase la photographer amature and tak tukar night mode, ngeh ngeh ngeh....





Raya Re-cap

Assalamualaikum semua!!!!

Selamat bertemu semula lepas seminggu beraya, hehehe gigih ni menyiapkan pictures menarik untuk my readers (so kalo rase2 malas membace tu, tengok gambar je la yek)

Anyway, first thing first la ye.... Today ai dapat m.c, takde la teruk sangat pun sakitnye cume sakit malas jek, hua hua hua.... Plan awal nak gi tengok wayang memandangkan today hari rabukan, so ticket murah tapi bile dah balik rumah macam malas pulak nak kluar semula, so skrang tengah menghadap laptop dengan bersungguh-sungguh (memang penyakit malas ni)

Memandangkan masih dalam mood raya ni, marilah kita bercerita tentang raya Hani & Co. tahun ni ye....

First raya kami sambut di Shah Alam, petang raya lepas habis beraya umah2 keluarga my in-law semua, kami balik ke rumah di Keramat, kemas2 barang semua untuk travel back to my kampung next daynya...

Second raya, kami bertolak balik dalam pukul 11.30 gitu, had breakfast kat McD Sungai Besi, jalan agak jam, ramai jugak orang balik kampung lambat macam kami rupenya, lagipun jalan2 kat KL pun masih banyak kereta macam hari2 biase je.. Singgah beraya rumah Dayang kat BP, jalan dah agak berubah tak macam dulu so I got confused menyebabkan kami lost, hahaha.... Lame jugak melepak rumah Dayang mama Dhani, siap mandi2 and makan2 nasik semua (thanks to Dayang n family) Jalan dari BP ke Kluang pun jam jugak, hadoiiii!!! So kami sampai Mersing dalam kul 9 malam, mencabar gak bawak Izz time ni, susah tul nak duduk dalam seat dia, asyik nak merayap jek dalam kereta, penat Mummy melayan... Sampai rumah Mersing, semua adik beradik dah ada (ye la, diorang sambut raya kat sana, aii jek sambut di perantauan) many thanks to all yang sanggup tunggu kami dan postponed balik ke rumah mertua masing2 disebabkan menunggu adikmu yang disayangi ini, hua hua hua perasan.... Bila kami sampai jek, Abg Man (husband my sis) dah ready untuk main bunga api (acara tradisi setiap malam raya kalau Abg Man ade) bukan bunga api kecik2 ye, tapi yang macam merdeka punya tu, memang bergegar kampung lah.... Tu la antara benda yang seronok kalau sambut raya di kampung, adik beradik berkumpul, main bunga api mercun same2, best best.... Thanks again to Abg Man sebab simpankan bunga api untuk main dengan kami...

Third hari raya, kami beraya ke rumah makcik pakcik semua, senang satu kampung, sekali pusing habis semua rumah covered... Jumpe baby baru dalam family belah my Abah, anak Adi and Miera, namanye Muhammad Izat Ishraf, comel sangat, bile tengok baby kecik macam tu rase Izz dah big baby dah, hehehe..... Petang tu, kami sambut birthday my sis kecil kecilan... Abis raya ke tiga, my abang and family dan my sis and family balik ke rumah mertua masing2, so tinggal la kami dan my adik2 yang bujang jek di rumah....

Forth hari raya, ai gi buat hair treatment, hahaha tu pun nak bagi tau ke? Murah buat kat kampung, tak macam kat KL... Kawan2 sekolah ai datang beraya petang tu tapi rasenye dah jadi kawan2 my Hubby la, tengok bola pun same2 sampai balik umah kul 2-3 pagi, ish ish ish... Pastu kami melepak kat Sally's Place or dulu kami panggil rumah hijau, makan2 and menikmati angin laut yang sepoi2 bahasa di petang hari.... Best restoran ni, menu pun boleh tahan and takkan jumpe kat tempat lainlah..... Kat sini jugak Izz diperkenalkan dengan ANGSA yang di panggil ITIK oleh Abahnye, hua hua hua...... Izz, itu namanya angsa bukan itik.....

Fifth hari raya, dah tak tau nak buat ape tapi ai memang suke duk kat umah jek, bukan macam Acik Dian yang asyik kluar dating, hehehe no worry, Abah takkan bacenye blog KakNi ni... Petang di beli groceries untuk umah Mak Long and umah mak, ye la takkan nak mengabiskan beras jek, kena la membeli plak, hehehe.... Pastu minum petang kat Sally's Place lagi....

Sixth hari raya, kami bergerak balik ke tempat mencari rezeki, sob sob sob mase sangat mencemburuiku... Tapi sebelum tu singgah ke Port Dickson dulu untuk beraya dengan makcik pakcik belah my Hubby..... Bermalam kat Rumah Peranginan Port Dickson semalaman and Izz berendam dalam swimming pool sepetangan dan sepagian...

Seventh hari raya, lepas jumpe semua sedara mara kami pulang ke Shah Alam.... Malam dalam pukul 11 kami pulang ke Keramat...

Cukup la diari raya seminggu kami..... Ok stop membebel, mari tengok gambar pulak.....



Sally's Place yang diceritakan itu, nice place with nice view and nice menu (thumb up!!!)


L-R 1. di McD 2. dalam kereta (mase baik ni) 3. baru sampai Mersing, tengok bunga api 4,5&6. gambar di kampung mase pergi beraya

birthday my sis yang ke 33


raya ketujuh di Port Dickson


hahaha ini gambar fav, collection duit raya Iskandar, sila la tambah lagi ye auties and uncles

p/s : sepatutnya ade video dam dam dum bunyi mercun, tapi tak boleh nak upload pulak, ishhh nanti la try kat entry lain yek...

-sipenglipurlara-

20.9.09

Syawal 1430H

Salam semua.....

Selamat Hari Raya 1430 H

How was your first raya? Semoga semua berjalan dengan sempurna dan penuh keriangan.....

Mari kita bercerita mengenai hari raya pertama Iskandar.....

So today is hari raya, i woke up early right after Mummy went out from the room to open the main door for Abah (my Abah not slept last night because he watched football game at mamak's and went to Jalan TAR for last minute baju raya ) after Abah took his shower and performed Solat Subuh, he ate so many ketupat and lauk lodeh. At 7.30 Abah and Wan went to kubur.... Mummy bathed me while Abah went for his Solat Sunat Aidilfitri, after handed me to Bibik, Mummy took her shower... I wore the red baju melayu teluk belanga with black sampin, Mummy said I looked so handsome but I felt so rimas, Mummy purposely didnt bought songkok for me because she knew that I hate to wear anything at my head...

After Abah came back from the mosque (he ate again), we had a posing-posing session, my mood not very good at this time because I were so sleepy but everybody just so noisy.... Then we went out to Selayang to meet Nenek (Abah's nenek) but before that we spent a minutes at Pakcik Kaduk's house (Abah ate some more). At Nenek's house Abah also ate more ketupat... From Nenek's we went to Tok Ngah house and Abah also makan again... At 3.oo p.m Wan and Mak Teh family continued their trip to Port Dickson while me and my family went back to our house....

Thats all about my first hari raya, ohhhh I slept from 4 p.m to 8 p.m like a baby with Abah (well I am a baby!!!! but not my Abah) So now, I'm going to sleep again because Mummy forced me, she said i have to sleep so that tomorrow i can get up early because we going back to MERSING......

Mummy said that i have a whole month to collect duit raya, yipppie!!!! So see you again in next entry....


At Pakcik Kaduk's house; I'm so into the love letter but I didnt know how to take it out


After goncang-goncang, the lid still did not open


with Abang Hafiy


with my pweety Mummy


SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI

-xoxo-
baby

9.9.09

09.09.09

Selamat berpuasa hari yang ke-19, huishhh cepatnye yek!! rase macam sekejap sangat dah nak masuk malam 10 terakhir..... Nway, entry hari ni takde motip pape, saje jek nak publish sebab date yang sangat cantek 090909

Untuk tidak membuang space dalam entry ni, bersama-sama ini ditempekkan gambar kami (hua hua hua kate dah jumpe cable camera, ye tak?)



Cinta hatiku


Pose bulan Remdan tahun ni rase macam biase2 aje, aii masih puase penuh (thanks to breastfeeding) hopefully dapat full macam last year (pregnantkan Izz) cume tahun ni takde adengan kelentung kelentang dengan meriahnye di dapur, kalo sempat ade la lauk pauk sampingan buat tambahan lauk yang beli kat param (telur goreng je la kot).

Untuk weekend tu sempat la nak buat nasi goreng simple2, nasib baik laki aii jenis tak cerewet, ape ade semua bedal (buaya kah??) kalau hari Isnin sedap la sikit lauknye sebab berbuka hari Ahad di Shah Alam, so mesti tapau lauk pauk untuk sahur (siri menantu hantu)....


Semayang tarawikh kat surau memang tak penah pegi, mungkin kena tunggu Izz besar dulu or dah ada orang nak tolong tengok2 kan dia... Tarawikh kat umah pun takde lagi, niat nak semayang tu ada tapi bile dah tidokan Izz, ngan Mummy2 dia skali zzzzzzzzzzz.... Insya Allah sebelum habis bulan puase ni kena gagahkan diri jugak buat ibadat sunat tu, bila lagi nak jumpe kan, tahun depan tak sure lagi kalau umur panjang......


Persiapan untuk raya pun tak meriah sangat la, still tak keluar mood nak raya tu, pelik jugak ngan diri sendiri ni, taknak shopping ke cik oiii!!!!

Takpe lah, dah ade anak ni, dia la my priority, lagipun dia dah besar kena la beli baju lain, yang lame2 semua dah sendat sampai maid kat umah MIL pun dah tegur tapi ade ke aii kesah, cakcakcak <----- gile dah ni!!!


Ehhh tadi rase macam takde benda nak membebel tapi terpanjang plak entry ni.....

Takpe la kawan2, selamat menghabiskan ibadat puase ni ye, semoga kita semua diberkati dan mari bertarawikh!!!!


p/s : looking forward to meet my gurls (boy too) for our bukak puase tradition this saturday... Hopefully everything will be just fine and they like the place i've choosen coz i'm the organizer..... Hoooray!!!


p/s/s : Ini message untuk En Mat papa Dhani,


Tolong la berbuka puase bersame-same kami hari Sabtu ni, pliz pliz!!!!! <---- dayang, ni boleh gune sebagai dokumen sokongan :)



Gossip for today : en. rosyam nor (bukan nama sebenar) dapat hamper dari contractor tapi boss dia ni tak dapek pape kot, bukan hadap sangat pun cume terlintas di hati nuraniku ini..... Siapa BOSS??? hua hua hua bulan pose ni tak baik berpikiran seperti syaiton nirajimmm.... Astagafirullahaladzimmm.....


6.9.09

The Power of Pictures

If you notice my previous entry all without pictures as supporting elements, it’s because the side effect from delivering my son eight month ago, some of my brain nerves were severed already so I’m hardly remember where I’ve put the camera’s cable. But thanks for the new era technology so I still can copy all the pictures through in-build card reader in my laptop (hahaha I just found that device after being told by Dian)

So for this entry, more pictures (in no particular order) and less blather (sujud!!!!)


Iskandar's latest pic (besar dah anak mummy)

Come do groceries with me!!

Please hire me as your personal shopper

Auwwwww!!! no picture please

Outside of zoo negara, for nappy change

First swimming session at mama dayang condo

My first thought of that pink pelampung, wooo its cute but weird

My second thought was, waaa its so helpful

After that, I was thinking of buying it

Izz hated cool water, ishh ishh ishh

Izz's first solid food (big NO for avocado)

Izz had fever

right after he swim at cool swimming pool (poor my baby)

sweet & sour

erkkkkk

dinner at putrajaya seafood

nice place but hard to find it

little giggle

1.2.3 smile!!!!

wore chef's hat (cute aight?)

uwekkkk!!!

Izz with his first ball

the lucky laki

with Abah

Me in the ERL to KLIA for my first outstation's trip after having kid


p/s : please dont vomit anything after seeing all this pictures, will you?? see ya in next entry.... muahhhhh