8.7.09

Iskandar : 6 months

Alhamdullilah, my lil IsIs dah masuk 6 bulan last week, hows fast time flies.... In my mind sekarang terfikir how will I react bile in the future Izz cakap " Mummy, Izz nak kawin "huishhhhh verangan....

A bit on his milestone;

1. Izz dah boleh roll over dengan jayanya - memang bahaya nak tinggal dia atas katil unattend, takut nanti tiba-tiba dah tergolek dog kat bawah

2. Duduk for short while sebelum menghampaskan badan ke belakang - bahaya jugak

3. Menyibukkan diri time kami makan

4. Mencapai apa sahaja yang sempat - stuff kat rak supermarket

5. Tarik rambut orang - janggut for Abah n Atuk

6. Naik walker dan bergerak ke tepi dan ke belakang

7. Suka melepak depan rumah - according to Nenek Wok la

8. Suka gi jalan-jalan - easier for us la compare mase awal-awal dulu, nak keluar rumah pun malas sebab takut Izz mengamuk tapi sekarang kalo tak keluar plak dia buat perangai, ikut sapa tatauuu, hehehe

9. Ketawa mengekek2 kalo kena agah - especially with Abah

10. Izz is a morning person - he wakes up early and be all smiles and makes me fell guilty in an instant for going to work and leave him with Makcik Wok. I think it may have got something to do with his time of birth, but obviously not applicable to me and Hubby because we both also born in the morning but still having problem waking up in the morning, huhuhu

11. Buat muka sedeh/taknak tengok bila Mummy drop dia kat umah Nenek Wok

I think mostly dah listed down tapi if ade yang tertinggal nanti update lagi.....

On breast feeding;

  • Kalau dikira-kira sepanjang 6 bulan usia Izz ni ada lah kurang dari 10 botol FM yang dia minum (masa newborn n masa Mummy kena operate), so boleh consider exclusive BF kan? hehehe nak jugak tu.... Walau pape pun, Im so proud of myself for being psycho dengan BF ni and sanggup do anything untuk pastikan Izz dapat nutrien yang terbaik, tak kira la kena bebel ke, kena kutuk ke, kena keluarkan duit beli macam-macam utk boosted milk supply, kena buat muka bodo mintak excuse keluar meeting sekejap nak pump susu n lain-lain, semua saya redah je

  • If ikut my short term plan on BF ni, paling minimum sampai Izz 6 bulan jek tapi as long my milk ada, I'll continue la, benda baik kan, kita teruskan je la.... Just saya taknak dah jadi tension2 n psycho kan diri sebab stok EBM yang makin susut n tak cukup untuk Izz if I have to go for outstation <----- ini terpakai untuk Mama Dhani jugak

  • After this onwards Izz already starts on his solid food, so my passion now adalah memasak untuk si jantung hati kucil ku itewww Abah masak sendirik yek huhuhu

Oklah, enuf for today.... Nak masukkan gambar Izz tapi tak tau la mana pegi wayar tranfer ni, later later la eh..... Daaaaaa

2 comments:

Dayang Balkis said...

wei..mama dhani pon dah x psyco..alhamulillah dh 6 bln kite bf 2 budak izz..selagi boleh teruskan bagusle..aku excited pon ade nk try similac yg dr bagi time izz dhani demam aritu.hehe.takpe buat stndby kalau o/stn...btw ebm ku semakin meningkat sikit..hehe..mungkin semangat pump baru wlaupun mndapat tentangan papa dhani beli pump baru diusia dhani 5 bln...

HaNiE said...

beli pum baru mmg salah satu cara nk boost up milk supply kan? hehehe...