30.6.09

Homemade Baby Food - Avocado, Banana & Pear Puree

Saya sangat teruja nak menyediakan first solid food untuk Izz bila he turns 6 months this week, hehehe biasela mak-mak yang telebih exited. Tapi memandangkan kerja-kerja yang bertimbun-timbun atas meja ni, tak banyak resepi baby yang sempat saya google dalam internet.

Tapi mengenangkan ini adalah new experience for human being, ceh ceh ceh saya curi jugak masa untuk senaraikan few homemade baby food recipes yang appropriate for babies for introducing to solid foods.

So for those new-mummies or mummies-to-be, jom kite ke dapur ye bersama chef anda ---> mummy hanie hu hu hu sambil pakai topi chef

We start with fruits puree / puri buah;


Puri Avocado

Buang kulit avocado dan potong sederhana kecil
Lenyek dengan menggunakan garfu
Campur sedikit EBM untuk thicken up the texture
Sedia untuk dimakan

Tips-for-today

Aavocado tak perlu dimasak dan dilenyek guna blender/food processor kerana texturenya yang sediada lembut.

Pilih avocado yang yang berwarna hijau gelap dan lembut bila dipicit.

Avocado sesuai untuk first solid food due to texturenya yang lembut and creamy dan mempunyai nutrient yang tinggi. Lemak baik padaavocado bagus untuk baby’s brain and physical development.



Puri Pisang



Buang kulit pisang dan potong kecil
Masuk dalan blender/food prosessor untuk dapatkan puri
Campur sedikit EBM untuk thicken up the texture
Sedia untuk dimakan

Tips-for-today

Boleh jugak gunakan garfu tapi heat dalam microwave untuk 20 secs.

Please be aware that bananas are also know to cause constipation when eaten in large quantities so jangan bagi baby makan selalu ye.


Puri Pear



Buang kulit dan potong besar-besar, buang seed portion
Gunakan kukus/steamer untuk steam hingga pear jadi lembut
Lenyek guna garfu atau blender/food processor
Campur sedikit EBM untuk thicken up the texture but Pear tend to be very runny and watery without adding any liquid
Sedia untuk dimakan

Tips-for-today

Boleh gunakan steam basket dalam rice cooker untuk kukus pear, sambil-sambil masak nasi, boleh buat baby food jugak.

Pears offer a remedy to help alleviate baby's constipation, so lepas makan banana kita makan pear pulak ye.

Ok mummies, ini adalah beberapa resepi puri buah yang boleh dikongsi bersama, lepas ni I’ll try to add some more ye, maybe cereal pulak or other fruits puree.

Wait for my next entry untuk cara freezing and cara heat/thraw homemade baby food.

Have a try and happy cooking!!!!

* EBM - expressed breast milk

24.6.09

You are My Sunshine

I’m missing him so badly.......
Luckily I have a little hero to keep me company and make my time all occupied at home.
But here, in my room at the office, this mellow feeling make me lost in my own world, maybe I should just close the door and start day-dreaming or sleeping (opssss!!!)
La-la-la-la,
this lyric keep repeating in my head;

You are my sunshine
My only sunshine
You make me happy
When skies are grey
You’ll never know dear
How much I love you
Please don’t take my sunshine away


Why the skies are really grey and covered with cloud outside? well........ nature also agree with me hmm-hmm-hmm

Note-to-myself ; stop merepeking and start working

15.6.09

Sweet Laughter

I'm gonna miss them soooooo much, just can't imagine my day and night without my heros.... I hate my job when I've to go outstastion but love it to the max when the pay day comes, hehehe...

Hope Izz will be just fine with Abah...... I love u both, muah muah muah.......

sweet laughter from little hero of mine

11.6.09

Little Update

Hello readers (cheh!! macam ade)

After a month, we went back again to Prince Court (PCMC) last Tuesday because Izz had slightly fever and cough, and a night there was more than enough to me. I really need a time break for check-in and check-out from PCMC anymore. I found that cute little baby was so adorable with the mask on :-)



But thank God because we still managed to travel back to my sweet hometown on Friday. Yayyyyy!!! Really looking forward for this trip and the journey with 5-month-old-baby-named-Iskandar was not too bad as I imagined hehehe. What a good boy he was, sleep all the way in his comfy Britax’s carseat so Mummy had me time and watch the movie undisturbly.

I always like to be at my parents’ home and I still like it, my Hubby was planned to bring Izz to mandi manda at pantai, but that plan needed to be postponed until Izz is ready so for the meantime Abah will bring Izz mandi manda at swimming pool level 5 only.



Attended my ex-staff’s wedding at Kampung Semabok, Melaka last month with Dhani and family. To Zuraime; Selamat Pengantin Baru.....



Hmmmmm just want to share Izz's pictures here, along with Mummy and Abah....


On bibik’s story, bibik Ani was not woking with us anymore; my SIL kidnapped her while we’re at Mersing, pathetic huh. So our life is back to normal; me and Hubby doing the house chores ourselves. Pity me!!!

Thats all for now, will update later...... XOXOXO

1.6.09

Bibik oh Bibik

I’m in dilemma

Hehehehe tak abis abis ngan dilemma kan, actually takde la serius sangat but being me, semua benda pun serius, hmmmmmmm....

Before Izz was born, kami memang sangat berusaha untuk mencari maid (selepas ini akan di sebut ‘bibik’) Selain untuk membuat kerja-kerja rumah, tujuan utamanya adalah untuk menjaga Izz, and plus my rumah kan dekat ngan opis so boleh la slalu balik rumah tido breastfeedkan dia. Tapi proses pencarian bibik sangat rumit dan menyusahkan (kami taknak amik dari agency sebab sangat mahal) jadi dari preggy sehingga sekarang proses mencari bibik masih diteruskan.....

Sementara itu, kami terpaksa mencari alternative lain untuk meninggalkan Izz dimana dan pada siapa semasa kami bekerja, cari punya cari akhirnya dapat solution untuk letakkan Izz di rumah babysitter yang berdekatan ngan rumah uncle my hubby, walaupun jauh dari umah dan terpaksa membuat pusingan yang besar untuk ke opis yang hanya 5-minit-dah-sampai-parking, kami akur. Dulu perjalanan 1/2 an hour instead of 5mins ke opis sangat mentensenkan, but lama-lama kami dah terbiase....

Selama 3 bulan Izz di bawah jagaan Nenek Wok (panggilan manje babysitter) kami sangat berpuas hati, walaupun Atuk (suami Nenek Wok) suke cakap Izz boyot (don’t u dare to give my baby’s pet name as Yot) kami gembira kerana anak kami membesar dengan sehat dan kuat. Plus Nenek Wok knows how to handle EBM and dia orang pertama yang nampak Izz meniarap (sob sob Mummy sedeh!!!!)

Sepanjang masa ini (dari preggy sampai Izz dah 5 bulan) dah 2 bibik sepatutnya kerja ngan kami tapi tak lepas sebab tak fit medical untuk kerja di Malaysia. Tapi nasib tak selalunya malang (hehehe ade ke ayat ni?) kami sedang menantikan bibik Siti yang akan sampai pada bulan depan untuk bekerja di rumah. Kami happy sebab dah tak payah pikir nak mengemas rumah : me, masak : me, basuh and sidai baju : hubby, basuh pinggan mangkuk : hubby, buang sampah : hubby, jaga Izz : Nenek Wok, mop lantai : none, etc. Lagipun kami target untuk habiskan contract ngan Nenek Wok sampai Izz 6 bulan and start his solid food. Dan kami diberitahu bibik Siti pandai jage budak dan dah agak berumur (selamat laki aku)

Masalah timbul semalam bila MIL called and bagitau bibik Ani (bibik yang kerja di rumah MIL) nak bekerja dengan kami kerana dia ade konflik dengan pekerja-pekerja Indon MIL yang lain (kerja di kantin). Jadi MIL cadangkan untuk kami swap bibik Siti dengan bibik Ani. Kami tak ade problem untuk amik bibik Ani (umur 27 tahun ye, panggil my hubby, abang boboy, bolehhhh????) tapi sebab saya and bibik Ani dah mesra sangat sbb dia slalu cerita perihal keluarga dia pada saya dan sama-sama mengumpat orang semasa saya dalam pantang di rumah MIL dulu membuatkan saya terpakse berfikir 10 kali nak amik dia bekerja. Hmmm susah la kalau dah rapat sangat ni, nak suruh buat keje pun susah lagipun dia dah rasa dalam comfort zone (sure ar at rumah tengah tengok Astro Aruna ni). Sekarang bibik Ani sudah ada di rumah sebab hubby kan anak mak yang setia, mesti ikut cakap mak punye.

Selain tu, saya masih nak hantar Izz ke rumah Nenek Wok sampai dia 6 bulan seperti perancangan jadi untuk bulan Jun ni bayaran bibik dan babysitter = Rm750, memang tak okeh, baik ai gi shopping-shopping. Bibik Ani pernah jage Izz sekejap mase saya hospitalized aritu, dia duk kat hospital same-same us dan saya dah train dia untuk sediakan EBM, masalahnya dia ni malas nak layan EBM ni, ade ke dia cakap;

Bagi susu tepungnya aja, rumit mahu panas-panaskan susu ni, kakak.....

Start dari saat tu, tugas dia cume bagi EBM yang saya dah panaskan pada Izz, nanti kalau suh dia buat mesti dia pakai formula jek, ish ish ish.... So, macammane saya nak biar dia jage Izz, lagipun sekarang kerja dah busy, susah nak balik-balik rumah dah time opis hour (hahahaha ni blogging dari opis, tak busy ke????? Tadi meeting cancel so boleh tulis blog jap)

Huishhhh panjangnya entry, cite pasal bibik jek ni. Hehehe takde la dilemma sangat pun kan tapi ni la benda yang memberatkan kepala sekarang....

Tak tau la ape nak buat lagi, maybe ai biar je dulu kan, train dia slowly.... Semoga tak ada ape-ape yang buruk akan berlaku, amin.....

p/s : korang kalo tak paham cite ni tak pe lah, jangan pening-pening kan kepala sendiri ye....