27.5.09

Child Early Education

Have u heard about Shichida Method?

What is the Shichida Method?
A proven system highly regarded as the methodology which will be influential in this century. To develop a high quality child, it is important to examine both character formation and learning abilities as a wholesome approach to child rearing.
The purpose of education is not to teach knowledge and skills but to create a well-balanced child with enormous abilities, rich creativity and the ability to use a huge proportion of the brain. These can only be achieved without stress and a right parent-child relationship.
The main characteristic of The Shichida Method™ is its concentration on its whole-brain education which will build up a big dream in a child to contribute his best to this world.

Read more from here

Something I would like to share with u people about this method which has been told to me and I found it’s really interesting and no harm to try, rite?

Teknik ini adalah untuk melatih penggunaan otak kanan, yang mana lebih efektif dari otak kiri. Dalam keadaan biasa, kebanyakkan manusia hanya menggunakan otak kiri dalam melakukan kerja seharian. Otak kanan perlu di latih untuk keberkesanaan pengunaannya. Antara cara untuk mengaktifkan otak kanan;
  1. Sewaktu anak hendak tidur or tidur-tidur ayam, cakap kat dia dengan sepenuh hati dan sejujurnya yang kita sayang kat dia, dia budak baik, dia anak yang soleh, dia budak kuat, tak sakit, dia budak pandai atau apa-apa yang kita mahu. Buat seikhlas hati, jangan masa tengah marah, nanti tak jadi. If anak dah tidur, ramas/picit tangan supaya dia kembali ke situasi tidur-tidur ayam. Kerana during tidur-tidur ayam ni, otak kanan sedang bekerja and otak kiri dah tidur.
  2. Guna flash card untuk mengajar anak, tak kira la ABC-Z, numbers or anything je. Tunjuk card tu cepat-cepat kerana otak kanan akan bekerja keras untuk tangkap benda yang kita tunjuk.
  3. Gerak kerja tangan adalah hasil dari otak kanan, so ajak anak untuk main tanah liat, water colour, melukis, gunting kertas, origami atau lain-lain. Put aside part nak mengemas tu, suruh bapaknya bibik tolong kemaskan. Atau cuba lukis gambar, contohnya gambar butterfly sebelah sahaja dan suruh anak sambung lukisan tersebut, cara ini pun akan mengaktifkan otak kanan mereka.
  4. Develop imagination dengan mula bercerita apa-apa topic dan biar anak menyambung cerita itu, biar merapu sebab itu dari imaginasi mereka. Kita pun biasa merapu jugak.
  5. Main teka teki dengan letakkan satu barang dalam kotak dan suruh anak meneka barang tersebut. First few times boleh bagi option macam beritahu warna or bunyi benda itu. Lama-lama anak akan develop six sense by concentrating pada kotak itu.
Semua games di atas buat dalam half an hour per day, tak payah lama-lama and before start the games, tarik nafas dalam-dalam dam relax. Plz jangan buat time nak masak ke, basuh kain ke, tengok tv ke, tak jadi.

Jangan marah or tengking anak, sebab semua akan disimpan dalam otak kiri anak. Kalau dah termarah, buat balik cara no.1 dan minta maaf pada anak.


Lagi satu untuk di kongsi, kaunselor UTM Dr. Syed Mohd Shafek pun ada cakap benda yang sama dan penggunaan perkataan jangan untuk anak-anak, kalau boleh tukar dengan perkataan lain. Instead of cakap jangan bising, cakap tolong senyap.

And last but not least, dalam Islam sendiri pun menggalakkan ibubapa bercakap-cakap/berdoa dengan anak-anak ketika mereka nak tidur sebab pada ketika itulah di antara waktu-waktu doa dimakbulkan.

Iklan sekejap
Malaysia next top male model : Iskandar

Actually, macam-macam cara dan pembelajaran yang ibubapa boleh pilih zaman sekarang ni tapi semua bergantung kepada keadaan ekonomi keluarga sebab semua benda perlukan duit kan.... So kita sebagai ibubapa kena pandai untuk mencorakkan masa depan anak, bukan kita nak control kehidupan mereka tapi as a foundation untuk dia membesar menjadi manusia berjaya kelak, InsyaAllah......

Renung renung kan dan selamat beramal, hehehehe.........

2 comments:

Carrie-Ma said...

jika ditenung2
direnung2
ditelek2
difikir2
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
izz iras wajah mama nya...

-auntie ck-

HaNiE said...

of course ar auntie ck, sebab tu saye tomei dan tiut, kalo ikut Abah mesti nan ado, hehe.....

-izz-