27.5.09

Child Early Education

Have u heard about Shichida Method?

What is the Shichida Method?
A proven system highly regarded as the methodology which will be influential in this century. To develop a high quality child, it is important to examine both character formation and learning abilities as a wholesome approach to child rearing.
The purpose of education is not to teach knowledge and skills but to create a well-balanced child with enormous abilities, rich creativity and the ability to use a huge proportion of the brain. These can only be achieved without stress and a right parent-child relationship.
The main characteristic of The Shichida Method™ is its concentration on its whole-brain education which will build up a big dream in a child to contribute his best to this world.

Read more from here

Something I would like to share with u people about this method which has been told to me and I found it’s really interesting and no harm to try, rite?

Teknik ini adalah untuk melatih penggunaan otak kanan, yang mana lebih efektif dari otak kiri. Dalam keadaan biasa, kebanyakkan manusia hanya menggunakan otak kiri dalam melakukan kerja seharian. Otak kanan perlu di latih untuk keberkesanaan pengunaannya. Antara cara untuk mengaktifkan otak kanan;
  1. Sewaktu anak hendak tidur or tidur-tidur ayam, cakap kat dia dengan sepenuh hati dan sejujurnya yang kita sayang kat dia, dia budak baik, dia anak yang soleh, dia budak kuat, tak sakit, dia budak pandai atau apa-apa yang kita mahu. Buat seikhlas hati, jangan masa tengah marah, nanti tak jadi. If anak dah tidur, ramas/picit tangan supaya dia kembali ke situasi tidur-tidur ayam. Kerana during tidur-tidur ayam ni, otak kanan sedang bekerja and otak kiri dah tidur.
  2. Guna flash card untuk mengajar anak, tak kira la ABC-Z, numbers or anything je. Tunjuk card tu cepat-cepat kerana otak kanan akan bekerja keras untuk tangkap benda yang kita tunjuk.
  3. Gerak kerja tangan adalah hasil dari otak kanan, so ajak anak untuk main tanah liat, water colour, melukis, gunting kertas, origami atau lain-lain. Put aside part nak mengemas tu, suruh bapaknya bibik tolong kemaskan. Atau cuba lukis gambar, contohnya gambar butterfly sebelah sahaja dan suruh anak sambung lukisan tersebut, cara ini pun akan mengaktifkan otak kanan mereka.
  4. Develop imagination dengan mula bercerita apa-apa topic dan biar anak menyambung cerita itu, biar merapu sebab itu dari imaginasi mereka. Kita pun biasa merapu jugak.
  5. Main teka teki dengan letakkan satu barang dalam kotak dan suruh anak meneka barang tersebut. First few times boleh bagi option macam beritahu warna or bunyi benda itu. Lama-lama anak akan develop six sense by concentrating pada kotak itu.
Semua games di atas buat dalam half an hour per day, tak payah lama-lama and before start the games, tarik nafas dalam-dalam dam relax. Plz jangan buat time nak masak ke, basuh kain ke, tengok tv ke, tak jadi.

Jangan marah or tengking anak, sebab semua akan disimpan dalam otak kiri anak. Kalau dah termarah, buat balik cara no.1 dan minta maaf pada anak.


Lagi satu untuk di kongsi, kaunselor UTM Dr. Syed Mohd Shafek pun ada cakap benda yang sama dan penggunaan perkataan jangan untuk anak-anak, kalau boleh tukar dengan perkataan lain. Instead of cakap jangan bising, cakap tolong senyap.

And last but not least, dalam Islam sendiri pun menggalakkan ibubapa bercakap-cakap/berdoa dengan anak-anak ketika mereka nak tidur sebab pada ketika itulah di antara waktu-waktu doa dimakbulkan.

Iklan sekejap
Malaysia next top male model : Iskandar

Actually, macam-macam cara dan pembelajaran yang ibubapa boleh pilih zaman sekarang ni tapi semua bergantung kepada keadaan ekonomi keluarga sebab semua benda perlukan duit kan.... So kita sebagai ibubapa kena pandai untuk mencorakkan masa depan anak, bukan kita nak control kehidupan mereka tapi as a foundation untuk dia membesar menjadi manusia berjaya kelak, InsyaAllah......

Renung renung kan dan selamat beramal, hehehehe.........

21.5.09

Cica or Tita

Cicanda yanggggg Cuuumilll or Titanda yanggggg Toooomeiii


Abah Izz suke mengaji (read : cakap yang berlagu-lagu) dan Mummy Izz pun dah ikut 100%, dulu sikit2 je tapi sekarang dah makin kronik..... And sometimes tak perasan pun tercakap macam tu tapi ia akan menyebabkan orang membuat pandangan yang pelik..... Its just happen to me tadi, infront of my staff plak tu.... mea mangggg maluuuu

So sayang, kalo our son cakap mengaji pun tak boleh buat ape arrr sebab kita pun asyik cakap mengaji jek depan dia, kan kan.......

To Iskandar,

Please dont blame us if ur Bahasa Melayu paper only cukup-cukup makan je, maybe u can blame Uncle Amir for this, hehehe......

Luv, Mummy

20.5.09

Short Trip to Genting

We went for the half day trip to Genting Highland last 2 weekends... Short-but-nice journey specially planned to our little protégé to make sure he can adapt himself for our family future holiday’s trips, huhuhu...
Beside that, Abah just wants to try our new ride, hohoho....

Mummy just don’t have any ideas what to write about, so let the pictures do the talking, enjoy

I'm all set to go
Why Mummy always late????
La la la la (enjoying the scene from the window)Argh argh hek hek hek (getting bored with the scene)Finally, we are hereI'm cool (the temperature 16C)Steady... steadyHello people!!!!Peace (good boy!!!)Lamborghini sape ntah (Abah with his poyos pose)Izz tak suke gambar poyoIzz wanted to take a ride (u are too small, dear)I want, I want (Mummy said: cannot!!!)Nanak kawan Mummy (ellehhhhhhh)Just before we going off (Izz pun doze off)
So we have decided that Izz are ready to explore the world but unfortunately our trip to Vietnam next month need to be postponed due to the swine flu, perhaps next year.... Cuti cuti Malaysia aje la ye....

7.5.09

Lullaby Song

Izz's favorite lullaby song,


Iskandar..... Iskandar
Mummy loves Iskandar
Iskandar..... Iskandar
Abah loves Iskandar


repeat sampai penat





And the result;


PRICELESS


4.5.09

Bye PMCM

Saya sudah discharged dari PCMC hari ini, tunggu Mr Hubby balik kerja baru balik rumah.... Everything just fine and alhamdulillah im getting better, cuma nak kena cuci luka dan makan antibiotik.... I will be away from office until next week, yahooooo hehehehe

Thank you for those people yang datang melawat, my sister and family from JB, my girlfriends (terkejut tengok Intan n Emma mase mamai2 after sugery), my staffs, Mr Hubby's colleagues and boss and all the nurses at PMCM....

Iskandar sangat glemer kat sini sebab all nurses dah kenal, especially tang suara machonya itewww, hehehe.....



Boring duk PMCM ni lelame walaupun view bilik ni cantik and dapat tengok KLCC hari2 plus makanan pun sodap tapi mana boleh lawan duk umah sendiri kan lagipun dah lama Izz tak dapat tido bawah ketiak Abah.....

Ini my second time masuk hospital selain mase delivered Izz dulu.... Nnt bile ade mase kita share about my story pasal breast abscess ni ya, memang tak sangka kena sakit ni tapi ia takde kena mengena dengan breastfeeding and I hope u all jangan la risau nak breastfeed baby pulak and I've to explain kepada orang-yang-tak-paham-dan-taknak-paham and jump to conclusion yang breastfeed akan menyebabkan breast abscess (big NO).....

So see u people in next entry ya..... Daaaaa