20.8.08

My Babymoon

It's gonna be a looooong entry..... Plz bear with me ya..

Entry ni nak bercerita pasal aktiviti keluarga for my last weekend (Fri, Sat, Sun, Mon & Tue)

Supposedly, Im on leave for three days (Mon, Tue & Wed) but my stupid lovely boss telah membekukan semua cuti pada cuti sekolah ini dan my solution was Monday amik E.L and Tuesday amik M.C (thank u for the all supporter) Wednesday masuk opis with hati berbunga-bunga untuk posting entry (here we are, tadaaaaa!!!) hehehehe....

Actually, we (me&Hubby) are planned to have a babymoon holiday after settled the Usop tunang’s ceremony but plan is just a plan....

What is babymoon (from Wikipedia) ;

"A babymoon is a vacation taken by a couple that is expecting a baby in order to allow the couple to enjoy a final trip together before the many sleepless nights that usually accompany a newborn baby. Babymoons usually take place at a resort that offers appropriate services like prenatal massage. The term babymoon comes from the more traditional term honeymoon, which is a vacation taken by a newlywed couple after their wedding ceremony."


15.8.2008 (Friday)

Hari yang mulia dan masuk kerja seperti biasa.... Tap tap tap, buat kerja as usual.... After lunch break, Kapt told me that my permohonan cuti was rejected by boss....

c#*p s*#@ b*@*#, I have submitted my leave on Monday, nape Jumaat baru nak bagitau b*#@*h

After the melazer session, I just nodded when other officer told me about that new boss’s rules (no cuti to all the officer during this holiday break, can u imagine how cruel my boss!!) Inside my head, macam-macam plan and excuses dijana.

After solat Magrib, kemas baju and other things, went straight to Shah Alam.


16.8.2008 (Saturday)

Bagun, mandi and performed solat Subuh.... Kejut Hubby and siap2 ape yang patut.... Around 10.30 gerak to Kulim with Hubby, Mama (MIL) and Shah (nephew) Yang lain-lain gerak lambat sket sebab semua sibuk nak menguruskan anak-anak berudu mereka, hehehe. Our family 3 kereta – me&Hubby&Mama, Nana&Amy (2nd SIL & husband & 2 child), Along&Ajul (1st SIL & husband & 5 child)

Sampai Kulim around 14.00, quite late because of traffic jam at highway atas Permatang Pauh (proses penamaan calon Pilihanraya) and had a lunch at Mak Su’s house....

At Kulim, we stayed at homestay yang besar and haunted (giler serius!!)

Petang - me and Hubby pegi melawat rumah my auntie - Mak Neng (last pegi rumah dia masa sekolah rendah)

Malam - me, Hubby and Hubby’s cousins went to Padang Kota, Penang for makan-makan... Went there naik ferry, balik nak jambatan....


17.8.2008 (Sunday)

Hari untuk menghantar tanda pertunangan for Hubby’s big brother – Usop (Hubby adik tapi kami kawen dulu ye)

Usop tak ikut, so kami-kami je la pergi (family from Shah Alam + family Mak Su + family Mak Ngah) – ni semua belah my Hubby ye!!

Pictures for that day ;

Sarung cincin (latest new member in my in law family - Kak Linda)

Our side (baju semua same ye, only me yang tak coz they wore this during my wedding at Shah Alam)

Me yang sopan-sopan

Me & Mak Su

Cake for the Hantaran (soooo yummylicious)

Pic standard dalam kereta

Malam tido umah Mak Su ramai-ramai, tak kuase nak tido kat homestay yang ade penunggu tu, hehehehe....
18.8.2008 (Monday)

First thing yang dilakukan, texted Kapt;

Saya E.L hari ni ye, ade emergency.. Tolong inform boss, T.Q

Settle satu benda, next thing ialah discuss apa plan yang nak di buat. Original plan nak bercuti ke Cameron Highland, tapi bila dah sampai Kulim change plan nak ke Penang pulak and lepak-lepak kat tempat menarik di negeri Kedah....

Ingat nak mandi manda di Air Terjun Batu Hampar but hujan lebat so we all just melepak at Mak Su’s place sampai petang....

After long discussion, decision yang dibuat ialah bercuti ke Cameron Highland (walk in jek, kalau ade hotel, ade la, kalau takde, balik Shah Alam) tapi this trip cume 2 kereta yang pergi - me&Hubby&Mama, Nana&Amy (2nd SIL & husband & 2 child)
Along + family tak ikut due to kesihatan tak mengizinkan ( Along + Shah + Ammar tak sehat) so Mama suruh diorang balik....

Gerak ke Cameron around 17.00 dalam keadaan hujan renyai-renyai and another adventure are waiting for us, jeng jeng jeng.............................

Sampai Simpang Pulai pukul 18.15, minyak kereta cume ada setengah petak yang last and we thought maybe akan jumpe stesyen minyak and we were wrong, there is no oil station sepanjang jalan from Simpang Pulai to Brinchang. Tanda E kat meter dah 4 times blinking plus jalan yang gelap gelita, really make me felt horrible, mulut kumat kamit recited doa hopefully kereta tak mati tepi jalan, Amy plak bawak keta laju sampai tak tunggu we all and handphone takde signal (omg) untuk contact diaorang to inform our condition. Luckily, dengan minyak tak cukup tu we managed to sampai kat kawasan kedai yang terang and ada orang and Amy&Nana pun stop while waiting for us. After tanya orang-orang kat situ, Amy pegi ke kedai yang ada jual minyak dalam botol kat Kampung Raja (if I not mistaken la, about 10mins dari tempat kami stop) arghhhh really relief bile tengok minyak dah naik sikit, so teruskan perjalanan ke Brinchang. Sampai je terus cari Petronas and filled minyak sampai full (lega!!) After that cari hotel/apartment untuk tido. We stayed at Star Regency Apartment, 3 rooms and only RM250 per night.

After check-in terus ke Night Market yang walking distance from the apartment, banyak barang murah sebab dah nak tutup (Mama yang paling banyak shopping), makan-makan and masuk bilik terus zzzzzzzzzzzz.

Gadis & Bunga (at Night Market)
19.8.2008 (Tuesday)

First thing first – grab my handphone and texted Kapt;

Kapt, hari ni saya M.C ye, tak sehat la, plz inform boss. T.Q

And the reply IYO LA TU

After mandi and breakfast, we went to Tanah Rata cari bank nak withdraw duit belanja, hehehe

Visited the first place - Big Red Strawberry Farm. Had minum pagi there, semua strawberry ye – strawberry milkshake, strawberry with cream, strawberry cake, strawberry tart and ice cream goreng with strawberry. Jalan-jalan tengok fresh vegetables....

Balik apartment, kemas-kemas barang and check-out....

Went to second place – Cactus Valley tapi tak masuk sebab kena bayar, just beli-beli souvenirs...
Before balik singgah at Kea Farm, beli barang lagi, Mama beli sayur je kejenya. My cute car pun dah jadi macam lori sayur, barang memang banyak....

Kena start pikir macammana nak tambah duit beli kereta besar sket ye sayang, hehehe

Balik ikut Tapah, jalan yang sangat mencabar, nasib baik masa datang ikut Simpang Pulai, kalau lalu Tapah tak tau la ape jadi dengan minyak takde tu. Sampai Shah Alam dalam pukul 18.00, loading barang and went to clinic, dapat M.C, hooray my lakonan berjaya!!! Sampai Keramat pukul 21.00, mandi, solat and tido. Esok kerja!!!!

Mr Hubby & peta

Hubby & Hafiy at Big Red Strawberry Farm

Me during makan-makan time

My Sweet Strawberry Man

Us (ntah pape la)

Koboi Man

Morale of the stories;

  1. Always make sure minyak penuh before ke mana-mana.
  2. Make sure ade cash yang cukup dalam tangan walaupun ada credit card.
  3. Buat plan A, B and C. Just in-case plan A tu tak jadi.
  4. It’s ok if boss tak approve cuti, but make sure u can convince the doctor to give the M.C.


    p/s : a full bag of baju kotor are waiting for me, phewwww mencabarnya.

    Dear Hubby, I think I need another babymoon vacation la, please please.

2 comments:

A.Y.U.N.I.E said...

mar, nasib ko preggie..lau tak..jenuh nak pk ayat ape nak mintak MC tue..wakakaka...

HaNiE said...

yaaaa, tu la salah satu kelebihan org pregnant, so marilah preggie beramai-ramai.... hehehehe